Even voorstellen… Dit is Hans!

Hans van Wijk werkt sinds 2013 als docent voor ICM van alle HR-gerelateerde opleidingen. Met zijn achtergrond in bedrijfskunde en zijn werk als zelfstandig HR-professional staat hij midden in het bedrijfsleven. Hans vindt het heerlijk om trainingen te geven en ervaringen uit te wisselen met zijn HR-vakgenoten. Maak kennis met Hans!

Wat typeert jou als trainer?

“In mijn ogen gaat trainen niet om kennis overdragen, maar om het uitwisselen ervan. Niet om wat je in mensen stopt, maar wat je eruit weet te halen! Ik wil de talenten die mensen bezitten in werking zetten en veranderingen tot stand brengen. Hiermee wil ik mijn steentje bijdragen aan de groei van mensen.”

“Door mezelf kwetsbaar op te stellen, durven de deelnemers van de trainingen dat ook eerder. Op die manier creëer je veiligheid binnen de groep. Door goede vragen te stellen kan ik dan dingen in mensen losmaken die er allang zitten maar waar ze tot dan toe niet makkelijk over hebben kunnen praten. Ik heb het bijvoorbeeld over zaken waar ze in het dagelijks leven of in de beroepspraktijk tegenaan lopen. Het gaat mij echt om verbinding met de deelnemers kunnen maken en kunnen bijdragen aan verandering. Ook vind ik dat zo’n trainingsdag een feestje moet zijn waar je met energie vandaan komt!”

Waarover geef je training? En waarom past dat bij jou?

“Ik geef alle HR-gerichte trainingen, zoals Strategisch HRM, Functionerings- en beoordelingsgesprekken en Personeelsmanagement. Het mooie van het HR-vak is dat je met alle aspecten van het bedrijf in aanraking komt en met alle niveaus praat. Dit maakt het heel erg breed. Je legt de link tussen de behoeften van de mensen en die van de organisatie. Ik kan me geen mooier vak voorstellen. Er gaat veel meer schuil achter het HR-vak dan mensen denken. Er is zoveel uit te halen, en dat zal ik mijn hele werkzame leven blijven doen.”

Wat zou jij zelf nog willen leren?

“Om te beginnen zijn er altijd een hoop ontwikkelingen binnen het HR-vak, die je dagelijks moet volgen om er als bedrijf op in te kunnen spelen. Neem bijvoorbeeld corona. Dit heeft enorm veel invloed op het HR-beleid van organisaties gehad. Thuiswerken, ziekteverzuim, noem maar op. Voor mij is het belangrijk om altijd up-to-date te blijven.”

“Ten tweede probeer ik me altijd te blijven verwonderen, over alles wat er gebeurt. In de maatschappij, bij organisaties, maar ook bij mensen zelf. Zolang je je verwondert laat je oordelen en meningen los en kijk je met een open houding naar wat je ziet. Daarin zou ik me nog meer willen ontwikkelen!”