Eline schoolde zich om tot coach: “Voor het eerst in mijn werkende leven kan ik mijn energie echt laten stromen”

Via een vriendin kreeg Eline het cadeau een ICM opleiding te volgen. Dit kwam voor haar op een perfect moment, aangezien ze al langere tijd zoekende was naar een betere balans in haar werk. Ze koos de ICM Coachingsopleiding en dit bleek de beste keuze in haar werkende leven: coaching is haar op het lijf geschreven.

Waarom koos je voor omscholing naar coach?

“Al sinds mijn studie ben ik bevriend met Marije, een medewerker van ICM. Een aantal jaar geleden vierden ze bij ICM hun 15-jarig jubileum en Marije vertelde me dat ze om die reden een opleiding cadeau mocht geven aan iemand naar keuze. Omdat ik zelfstandig ondernemer was, koos ze voor mij. Hiermee plantte ze bij mij een zaadje. Ik stond op het punt om een Pabo-opleiding te gaan doen omdat ik al langer zoekende was naar een betere balans. Bovendien wilde ik een ander ritme in mijn leven, niet meer in het zakelijke circuit.”

“Na wat zoeken koos ik voor de Coachingsopleiding. Dat leek me handig als toekomstig basisschooldocent en naar mijn idee komen coachingsvaardigheden altijd van pas. Met dat in gedachten begon ik aan de opleiding en dat is waar ‘de magie’ ontstond. Een van de oefeningen die we tijdens de eerste bijeenkomst deden voelde zo logisch, passend en natuurlijk. Voor het eerst in mijn werkende leven voelde het alsof mijn energie echt kon stromen en werkte ik niet tegen mijn energie in. Op dat moment realiseerde ik mij dat ik al die jaren enorm had moeten knokken om mijzelf te bewijzen. Alles viel op zijn plek en ik wist het zeker: niet docent, maar coach moest mijn beroep worden!”

Na de opleiding

“Ik rondde de Coachingsopleiding bij ICM af, begon met het afbouwen van mijn oude werk en tegelijkertijd met het opbouwen van mijn coachwerkzaamheden. Langzamerhand hielp ik steeds meer coachees. Inmiddels is coachen mijn enige werk en dat bevalt ontzettend goed. Ik vind het een prachtig vak waarin ik mezelf continu kan blijven ontwikkelen en waarin geen dag hetzelfde is. Natuurlijk kan ik een sessie enigszins voorbereiden, maar het loopt altijd anders dan gepland. Daar houd ik juist zo van: ik moet improviseren, echt aanwezig zijn en bewust luisteren. Het geeft me een bepaald gevoel van vrijheid, speelsheid en creativiteit in mijn beroep. Dit past ontzettend goed bij mij als persoon en zo kan ik allerlei kanten van mezelf inzetten om uiteindelijk de coachee verder te helpen in zijn of haar proces. Dat is ongelofelijk leuk!”

Wat is het grootste verschil met je vorige beroep?

“In mijn vorige beroep was ik zelf een soort brein waar mensen de hele tijd gebruik van maakten. Ik was de expert en er werd geleund op mij, mijn gedachten en ideeën. Nu gebruik ik een diverser palet aan kwaliteiten. Ik werk niet meer als adviseur, maar begeleider. Ik mag met mijn coachees een stukje meelopen op hun pad, maar de verantwoordelijkheid om te groeien ligt uiteindelijk bij henzelf. Hierdoor kan ik de verantwoordelijkheid loslaten en is mijn hoofd aan het einde van de dag niet zo vol als dat in mijn vorige beroep was. Dat geeft mij de vrijheid om mijn energie goed te verdelen en in een gezonde balans te leven.”

Wat vind je het mooiste aan dit vak?

“Dat coachees uiteindelijk zelf hun verantwoordelijkheid nemen en het durven te zeggen als ze er niet helemaal uitkomen, zonder daarin een slachtofferrol aan te nemen. Ik ‘loop’ met ze mee en begeleid ze om zaken weer op te pakken, zodat ze uiteindelijk zelf vol vertrouwen weer de ‘wijde wereld’ in kunnen gaan. Dat vind ik heerlijk om te doen. Als ik zie dat mensen binnenkomen met het gevoel van “jeetje, ik weet het allemaal niet meer” en vervolgens na een paar maanden zeggen “ik denk dat ik het zelf weer kan”, dan is dat perfect.”

Omscholing

Wil jij je ook omscholen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Hier helpen we je op weg.

Wil je specifiek meer over coaching weten? Lees dan het artikel Wat doet een coach en hoe word je coach?.