Een betere leider worden: hier begint het mee

Hoe weet je welke stap je als leidinggevende nodig hebt om te groeien? Iets op het gebied van management of (persoonlijk) leiderschap? Wil je leren hoe je je omgeving enthousiasmeert of juist beter laat samenwerken? Aan welke knoppen draai je dan? Boudewijn van Silfhout heeft vele managementposities mogen bekleden en benut zijn ervaring nu als docent bij ICM van diverse management- en leiderschapsprogramma’s. Wij vroegen hem naar zijn visie over goed leiderschap.

Hoe herken je een goede leidinggevende?

“Leiderschap begint voor mij met verantwoordelijkheid nemen. Je moet je ergens druk om maken, verantwoordelijkheid voelen én deze vervolgens durven te nemen. Dan ben je in staat om mensen je te laten volgen en mee te nemen. De belangrijkste leiderschapsvaardigheid is wat mij betreft jezelf in beweging krijgen. Daar begint alles mee. En daarvoor is een vereiste dat je je bewust bent van je gedachten en tot welk gedrag die (niet) leiden. Laat je je bijvoorbeeld drijven door angst of liefde? In een programma als Leiderschapsontwikkeling voor Leidinggevenden zoom je in op dit leiderschapscomponent.

Vervolgens moet je het vermogen hebben om het proces dat ontstaat te managen. Dit is de managementcomponent. Hoe je vervolgens actie onderneemt bepaalt je impact. En alleen als je impact hebt, ben je een leider. Belangrijke managementvaardigheden zijn bijvoorbeeld het creëren van structuur en helderheid, discipline, zelfregulatie, doorzettingsvermogen, delegeren en het kunnen herkennen van risico’s.

Medewerkerstevredenheid vergroten

“Ongeveer twee jaar geleden werd ik verantwoordelijk voor een afdeling van zo’n 120 mensen, vooral designers, consultants en IT-architecten. Ik constateerde al snel dat het met de medewerkerstevredenheid niet goed gesteld was. Er was geen eenduidig beleid, waardoor de indruk ontstond dat niet iedereen gelijk behandeld werd. Ik heb toen een aantal, soms pijnlijke, maatregelen genomen, die de werknemerstevredenheid in een jaar tijd deden stijgen met 15 punten (op een schaal van 100). Daar ben ik erg trots op. Mensen moeten zich gewaardeerd voelen. Je moet ze gelijk behandelen en het moet helder zijn waar je samen naartoe werkt. Daarin heeft iedereen een rol!

Cruciaal is daarnaast dat je als leidinggevende zichtbaar bent en zorgt voor verbinding. Verbondenheid is een voorwaarde voor bevlogenheid. Zo nodigde ik regelmatig iedereen bij mij thuis uit voor een barbecue. Daarnaast bleek het enorm zinvol om op laatste vrijdag van de maand een vaste borrel te introduceren waarbij we bespraken waar iedereen mee bezig was en ter afsluiting van de maand een biertje dronken. Dit soort specifieke acties moet je over een lange periode van tijd ondernemen om te zorgen dat mensen samenkomen en met elkaar lachen.”

Laat je inspireren door je omgeving

“Ik denk dat er ontzettend veel te leren valt van de mensen om je heen. Kijk naar voorbeelden in je omgeving waarvan je denkt: dat zijn mensen die echt leiderschap laten zien. Een grote inspiratiebron voor mij is bijvoorbeeld mijn wijlen oom Paul de Blot. Hij was professor aan Nyenrode en richtte zijn carrière (dat tot het einde van zijn leven op 95-jarige leeftijd duurde) in rondom de vraag: hoe creëer ik een bevlogen organisatie? Op onze laatste familiereünie sprak hij de woorden: “Dat wens ik jullie toe, dat je vaak dankjewel kunt zeggen.” Het is zo belangrijk om er als manager bij stil te staan dat mensen dingen voor je doen. Niet omdat ze een salaris krijgen maar omdat ze voor je willen werken. Wees hier dankbaar voor.”

Wat is de toegevoegde waarde van een leiderschapstraining of -programma?

“Een leiderschapscursus helpt je om je bewust te worden van jezelf en je gedachten en gedrag in specifieke situaties. In het complete programma Leiderschapsontwikkeling voor Leidinggevenden word je als het ware getraind in nadenken over: wat gebeurde er net? Wat deed dit met mij? Wat is de invloed van wat er met mij gebeurde op de situatie? Kortom: hoe gedraag ik me als leider? Door dit continu te oefenen in verschillende situaties groeit je bewustzijn over waarom bepaalde dingen gebeuren.

De volgende vraag is: was de situatie zoals je wilde? Door controle te krijgen over je gedachten kun je vervolgens bewuster gaan handelen. De sleutel is om regelmatig achterover te leunen, te reflecteren, te begrijpen en actie te ondernemen. Een leiderschapsprogramma helpt enorm om dit over een lange periode van tijd te doen, je krijgt structuren aangereikt om hier beter in te worden en je leert hoe je een waardevolle manier van denken en reflecteren borgt op de lange termijn. Dit helpt je absoluut om regie te nemen en een sterkere leider te worden.”

Naar Leiderschapsontwikkeling voor Leidinggevenden