De Trainer van het Jaar verkiezing 2018: in gesprek met genomineerde Laura van den Ouden

Jaarlijks organiseert de Nederlandse Orde van Beroepstrainers (NOBTRA) de Trainer van het Jaar verkiezing. Dit jaar kondigen wij met veel trots aan dat onze senior ICM-trainer Laura van den Ouden is genomineerd en tot de laatste drie kanshebbers voor deze eretitel behoort! Een mooie aanleiding om haar wat meer te vragen over het trainersvak. Wat maakt trainen voor Laura een succes?

Maar eerst: wat houdt de verkiezing in?

De NOBTRA is een branchevereniging voor trainers. De Trainer van het Jaar verkiezing kun je zien als het visitekaartje van de NOBTRA om het trainersvak en de vereniging in de schijnwerpers te zetten. Heb je een goede ervaring met een trainer als cursist of opdrachtgever, dan kun je die trainer zelf aandragen voor de verkiezing.

Een vakjury laat zich in haar oordeel leiden door hoe de trainer zich profileert, zichzelf heeft ontwikkeld, wat hem/haar authentiek en onderscheidend in het vak maakt en hoe innovatief de trainer is. Tijdens de Dag van de Trainer op 29 augustus 2018 maakt de NOBTRA de winnaar bekend.

Laura als trainer

Laura zit dit jaar twintig jaar in het trainersvak. Ze spreekt op buitenlandse congressen over leren en ontwikkelen, heeft een veelgelezen blogpagina over het vak, drie boeken geschreven én twee eigen methodieken voor het trainersberoep ontwikkeld. In het open rooster van ICM verzorgt ze de ICM Trainersopleiding en de post-HBO opleiding Opleidingskunde. Daarnaast zet ze in organisaties met een leervraag maatwerktrajecten op én werkt ze als adviseur in leren en ontwikkelen binnen bedrijven. Ze werkt het liefst in de zorgsector en bij productiebedrijven. “Daar waar het werk van mensen leidt tot zichtbaar resultaat. Iets creëren of beter maken dan dat het was, dat spreekt me aan in organisaties’’, aldus Laura.

Dat zijn mooie feiten, maar wat maakt Laura in al die projecten nu echt een toptrainer? Als ik haar vraag wat ze belangrijk vindt in haar werk, steekt ze van wal: ‘‘Grondig voorwerk doen vind ik essentieel. Als ik in een organisatie aan de slag ga, wil ik weten wat hun afdelingsplannen of ambities zijn, wat er in een organisatie speelt en wie mijn cursisten zijn. Ik ben geïnteresseerd in hun ontwikkeling en hoe zij het geleerde kunnen omzetten in hun werk. Ik blijf altijd het individu centraal stellen, het gaat tenslotte over persoonlijke ontwikkeling.”

De trainer trainen

Laura heeft zich gespecialiseerd in het ‘trainen van de trainer’. “Door collega-trainers te trainen leg ik dagelijks uit waarom ik bepaalde trainingstechnieken gebruik en hoe door deze af te wisselen de leerervaring wordt versterkt. Doordat ik continu uitleg waarom ik doe wat ik doe, heb ik kritisch naar mezelf leren kijken. Ik leer ook veel van collega-trainers, geniet van hoe zij slim en creatief te werk kunnen gaan.’’

Na de training

“Nazorg richting cursisten en opdrachtgevers vind ik ook belangrijk. Hoe is het een half jaar na de training gesteld met de ambitie en de doelen waaraan we gewerkt hebben? Heeft die ene cursist zijn enthousiasme voor een idee of project tijdens de training kunnen omzetten in succes op langere termijn? Hebben ze nog hulp nodig? Ik kijk graag mee met mijn cursisten om te zien of ze nog op het goede spoor zitten. Wanneer ik merk dat ik niet meer nodig ben, is de training voor mij echt een succes”, lacht Laura. “Wanneer cursisten self supporting zijn in het verder ontwikkelen van hun talenten ben ik daar heel trots op. We hebben het mooiste vak ter wereld!”

Steeds meer bij de klant over de vloer

Dat Laura al twintig jaar in het vak zit, betekent niet dat zij al twintig jaar hetzelfde doet. Het trainersvak is voor haar veranderd door de jaren heen: ‘‘De eerste vijf jaar als trainer was ik blij als ik mijn verhaal goed had kunnen doen, niet te moeilijke vragen kreeg, mijn programma binnen de gestelde tijd kon behandelen en goede beoordelingen kreeg. Toen me dat eenmaal lukte, ben ik mijn blik gaan verruimen en meer een coachende en adviserende trainer geworden. Ik word ook steeds meer gezien als iemand die aan verandering meewerkt in een organisatie in plaats van iemand die een training komt geven.”

“Doordat veranderingen in het werk elkaar steeds sneller opvolgen, is voor trainers meer dan ooit een mooie taak weggelegd: mensen helpen bij (gedrags)verandering. Ik loop regelmatig met bedrijven mee om inzicht te krijgen in waar mensen tegenaan lopen, waar hun behoeften liggen en hoe ik hun gedrag blijvend kan veranderen. Omdat een trainer soms maar een korte tijd op de werkvloer is, vind ik het verder begeleiden van cursisten in de praktijk belangrijk. Ik blijf daarom ook vaak langer betrokken bij organisaties als samenwerkingspartner en adviseur in leren.’’

Altijd lerende

Er komen steeds nieuwere manieren van werken, zowel door internationalisering als digitalisering. Dat het trainersvak nooit uitgeput is, maakt het voor Laura uitdagend. Zelf noemt Laura zich een digital immigrant: toen zij studeerde was er nog maar net internet. De jonge, nieuwe trainers die nu de markt opkomen zijn als digital natives meer met digitalisering opgegroeid. Door zich te laten inspireren door deze digital natives, buitenlandse congressen te bezoeken en goeroes te volgen die bijna 100% digitaal werken, houdt Laura zichzelf up-to-date. Eens in de maand plant ze een middag vrij om zich onder te dompelen in de wereld van digitalisering om te bekijken wat nieuw is en wat ze in haar trainingen kan gebruiken. Dit helpt haar innovatief te blijven in haar trainingen, zoals ze hier laat zien.

Laura’s advies aan beginnende trainers

Om als trainer bij een opleidingsinstituut als ICM te werken, zijn zowel jaren ervaring vereist in het vakgebied waarin je training wilt geven als jaren ervaring in het trainen zelf. Laura’s tip voor beginnende trainers: maak vlieguren, want alleen dan krijg je het vak echt in de vingers en word je aantoonbaar beter. Het is best spannend om van beroep te switchen, maar je kunt dit geleidelijk aanpakken door het aantal uren in je huidige werk te verminderen en bijvoorbeeld een à twee dagen in de week ervaring op te doen in het trainersvak. Het maakt niet uit op welke manier: desnoods door advertenties op te hangen in de supermarkt om te promoten dat je een workshop verzorgt, jezelf uit te nodigen als assistent bij een training of mee te lopen met een ervaren trainer. Met een paar jaar ervaring op zak en het volgen van een trainersopleiding, verfijn je nog meer je didactische vaardigheden en kun je jezelf professionaliseren tot erkend trainer. En wellicht word je dan net als Laura op een mooie dag genomineerd als Trainer van het Jaar!


Wil jij Laura aan het werk in jouw organisatie?

Zoek je een leeroplossing om de prestaties van je organisatie te verbeteren? Neem dan eens contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Samen kunnen we de uitdagingen bespreken waar je organisatie mee te maken heeft. Onze consultants, waaronder Laura, denken graag met je mee om je advies en begeleiding te bieden bij het implementeren van leeroplossingen.