De 10 tips om van jouw baan een droombaan te maken

1. Maak ruimte voor verandering

Als je iets wilt veranderen, heb je ruimte nodig. Zowel in je hoofd als in je agenda. Het begint met de interne beslissing dat je echt iets anders wilt. Alleen als je echt toe bent aan iets nieuws, kun je iets veranderen. Daarnaast heb je de tijd nodig om erachter te komen wat je dan graag wilt veranderen. Dat gaat niet met een bomvolle agenda, dus zal je dingen moeten afzeggen. Alleen vanuit rust, ruimte en aandacht ontstaan nieuwe inzichten.

2. Gebruik je talenten

Je haalt meer voldoening uit je werk als je jouw talenten kunt inzetten, je deze kunt ontwikkelen en als ze gezien worden. Stel jezelf de onderstaande vijf vragen en kom erachter wat jouw talenten zijn. Vervolgens kun je kijken hoe je die binnen jouw baan kunt inzetten.

1. Waar krijg je complimenten voor?
2. Waarvoor vragen vrienden je om advies?
3. Bij welke activiteit vergeet jij de tijd?
4. Wie bewonder jij en waarom? (Dit zijn vaak verborgen talenten van jezelf.)
5. In welke situaties bied jij graag je hulp aan?

Lees meer over talentontwikkeling in ons gratis E-book De 10 tips voor het Ontwikkelen van jouw Talent.

3. Wees trots op je individuele bijdrage aan het grotere geheel

Vraag jezelf af waarom je jouw werk doet. Waar lever jij een bijdrage aan? Waarom vind je dit belangrijk? Wanneer jouw werk bijdraagt aan een hoger doel waar je achter staat, ga je met meer plezier en motivatie aan de slag. Zingeving heeft bijvoorbeeld te maken met het maatschappelijke nut van je werk. Het gaat er om dat jij het nut ziet van de resultaten van jouw werk.

4. Werk aan jouw professionele missie

Wellicht heb je nu nog niet de functie die je graag wilt hebben. Toch kan je huidige baan een droombaan worden als je binnen je functie kunt werken aan je professionele missie. Wat is jouw ambitie? En welke competenties heb je nodig om je beoogde carrière te krijgen? Misschien zie je jezelf in de toekomst geweldige presentaties geven. Daar kun je nu al aan werken. Leg de focus op de kwaliteiten die jij wilt ontwikkelen vanuit jouw ambities, maak ze concreet en geef er invulling aan in je huidige baan. Je zult met meer plezier en bevlogenheid werken.

5. Maak zelf beslissingen

Pak de ruimte om keuzes te maken. Wanneer er ruimte is om in gesprek te gaan over de taken die je doet en over de volgorde waarin je ze uitvoert werk je met meer plezier.

6. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Dat is voor iedereen anders. De één werkt liever dan dat ze thuis is en andersom. Als je te veel of te weinig werkt, werkt dat demotiverend. Je wordt uiteindelijk gelukkiger als je tevreden bent met de mate waarin je werkt. Dat is voor iedereen persoonlijk. Kijk of er daarin iets mogelijk is met jouw werkgever. Lees ook deze drie tips voor meer balans tussen werk en privé leven.

7. Overwin je belemmeringen

Er is moed voor nodig om daadwerkelijk de stap te zetten om deze tips te volgen en zaken te veranderen binnen je baan. Interne belemmeringen kunnen je tegenhouden. Dat zijn negatieve gedachten waarvan jij denkt dat ze waar zijn. Bijvoorbeeld de gedachte dat je iets niet kunt of dat mensen je niet meer leuk vinden als je duidelijk zegt wat je wilt. Belemmerende overtuigingen zijn niet de waarheid, maar voelen vaak wel zo. In dit artikel lees je hoe je van je belemmerende gedachten afkomt.

8. Maak regelmatig iets af

Af en toe iets afronden geeft een goed gevoel. Of iets af is, hangt af van het doel dat je stelt. Wanneer je alleen de oplevering van een project beschouwt als ‘resultaat’, ben je maar enkele dagen per jaar tevreden. Probeer daarom zulke projecten op te delen in realistische deelstappen. Wanneer je die je per dag inplant, ben je bijna iedere dag tevreden. Realistisch leren plannen is daarbij wel heel belangrijk, anders heb je elke dag het gevoel dat je je doel niet hebt gehaald.

9. Creëer jouw perfecte werkomgeving

Waar werk jij het prettigst? Werk je graag op verschillende plekken terwijl je nu vastzit achter je bureau? Initieer flexplekken in je organisatie. En als je graag vaak buiten bent, stel dan eens voor om een overleg buiten te houden tijdens een wandeling. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Op een fijne werkplek stijgt jouw productiviteit en werkplezier.

10. Vergeet nooit te lachen!

Als je humor gebruikt, wordt het makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering. Vergeet ook vooral niet om jezelf te lachen. Het is heel stimulerend om jezelf niet al te serieus te nemen.