Zo geef je een doelgerichte presentatie

Als jij een presentatie geeft, voor wie doe jij dit dan? Voor de mensen in het publiek, voor jezelf of allebei? De meeste sprekers antwoorden op deze vraag dat ze het voor het publiek doen. Toch redeneren diezelfde sprekers tijdens een presentatie nog vaak vanuit zichzelf. Ik laat zien hoe je je eigen referentiekader kunt vervangen door dat van je publiek en zo een doelgerichte presentatie kunt geven.

1. Wat is je doel?

Tijdens het voorbereiden van je presentatie moet je eerst nadenken over wat je wilt bereiken. Wat is het doel van je presentatie? Als medewerker van de gemeente wil je bijvoorbeeld bewoners activeren om sociale activiteiten in de wijk te organiseren. Om dit doel te bereiken moet je jezelf inleven in die bewoners. Het helpt als je jezelf afvraagt: hoe zou ik kunnen worden geactiveerd om een sociale activiteit te organiseren?

2. Selecteer de juiste informatie

De gemeente ambtenaar is naast het activeren van bewoners ook verantwoordelijk voor een juiste besteding van het budget. Daarom wil deze ambtenaar tijdens zijn presentatie de voorwaarden en procedures duidelijk uitleggen. Dan kunnen daar geen misverstanden over bestaan. Maar als hij dit doet, presenteert hij dat dan voor het publiek of voor zichzelf? Je raadt het al, deze informatie delen is vooral voor zichzelf belangrijk. Is bepaalde informatie vooral voor jou belangrijk? Vind dan een andere manier om die te delen. De noodzakelijke voorwaarden, procedures en aanvraagformulieren kun je op een later moment samen met de bewoners doornemen en invullen.

3. Maak het aantrekkelijk

Als je echt voor het publiek spreekt, vertel je wat er zo leuk is aan het organiseren van een sociale activiteit in de wijk en laat je aansprekende voorbeelden zien uit andere wijken. Op deze manier krijgen de bewoners zin om de handen uit de mouwen te steken. Je maakt het dan aantrekkelijk.

Om een doelgerichte presentatie te kunnen geven is het daarom, naast het hebben van een duidelijk doel, nodig om je echt in te leven in het publiek. Stap uit je eigen rol en neem hun plek eens in. Pas dan presenteer je voor het publiek. Dit maakt de kans dat je het vooraf bepaalde doel gaat behalen vele malen groter.