3 Tips voor een gezonde balans tussen werk en privéleven

Herken je dit: soms heb ik dagen op mijn werk dat ik me geleefd voel. Ik ren van vergadering naar vergadering. Als ik mijn werkplek dan even zie, hangen er terugbelnotities of geeltjes met teksten als ‘loop je nog even langs, ik heb een spoedvraag!’ Mijn ‘eigen’ werk schiet er bij in en ’s avonds zit ik thuis mijn mail door te werken. Ik zeg dan soms zelfs privé-afspraken af. Of alle leuke dingen die ik in gedachten had om te doen doe ik dan niet. De volgende dag verschijn ik niet geheel uitgerust op mijn werk en ook die dag is weer vol met werk…

Tweede plaats

Voor je het weet zit je in de constante molen van werken, waarbij ontspanning en privéleven steeds op de tweede plaats komen. Toen ik ‘weken aan elkaar ging plakken’, dus ook in weekenden veel werk verzette, was voor mij de maat vol. Ik wil niet terugkijken op een leven waar ik vooral mijn computerscherm heb gezien in plaats van mijn familie en vrienden!

Drie tips

Ik heb me daarom een aantal zaken voorgenomen en die werken voor mij heel goed!

1. Stel grenzen
Grenzen stellen tijdens mijn werk is een belangrijke. Dat klinkt logisch: prioriteiten stellen en ‘nee’ zeggen tegen taken die voor mij niet urgent of niet belangrijk zijn. Maar hoe doe je dat dan tijdens een werkdag? Ik stel mijzelf regelmatig de vraag: ‘WAAROM doe IK dit NU’?

De 3 woorden met hoofdletters zijn hier belangrijk: is dit werk dat ik NU echt moet doen of is een ander moment handiger/beter? Het tweede woord: is dit werk dat echt alleen IK kan of moet doen? Of is er iemand die mij kan helpen of het zelfs beter kan? En de WAAROM heeft met belangrijkheid te maken: is dit een taak die bijdraagt aan de kern van mijn baan, aan mijn toekomst? Ik merk dat deze zin met 3 woorden mij helpt.

2. Doe dingen die je energie geven


Kijk eens in je privé-agenda. Waar heb jij je de afgelopen maand mee beziggehouden, welke van deze bezigheden hebben je energie gegeven (of juist ontspanning opgeleverd) en wanneer voelde jij je op je best? Doe vervolgens meer van dat soort dingen. Ik zet ze in mijn agenda en deze avonden of weekenddagen zijn dan heilig. Ik weet dat ik die momenten nodig heb.

3. Vier je successen en wees aardig voor jezelf
Ik ben ambitieus, een harde werker, wil graag mijn werk goed doen en help graag anderen. Klinkt bekend? Deze persoonlijkheden zijn extra gevoelig voor een scheve balans tussen werk en privéleven. Ik heb leren werken met meer ontspannen gedachten over mezelf en mijn werk. Het hoeft niet perfect of de eerste keer goed. En ik sta vaker stil bij wat ik allemaal al doe en bereik. Ik kijk aan het begin van de werkweek even terug naar de vorige week en start dan met een tevreden gevoel. Kortom, vier tussendoor ook je successen en wees aardiger voor jezelf, zoals je dat ook voor anderen bent!