Cursist Vitaal en Mindful werken: ‘Ik leerde minder te denken en meer te zijn’

Als je vitaal bent, zit je zowel geestelijk als lichamelijk lekker in je vel. Je hebt energie en plezier in je werk en bent productief. Een goede werk-privé balans speelt hierbij een grote rol. Anne de Man merkte dat haar balans hierin zoek was. Ze had behoefte aan meer energie en veerkracht in zowel haar werk als privéleven. De training Vitaal en Mindful Werken hielp haar dit te vinden.

Waarom wilde je iets met vitaliteit doen?

“Als beleidsmedewerker Kwaliteitsbevordering in de Eerstelijns Gezondheidszorg heb ik de vrijheid om mijn eigen agenda in te delen en gedeeltelijk vanuit huis te werken. Een luxe, maar tegelijkertijd ook een valkuil voor me. Hierdoor raakte ik de grens tussen werk en privé kwijt. Toch even doorwerken, toch nog even dit doen: ik raakte in disbalans met mijn privéleven. Daardoor verloor ik mijn energie en ervoer ik geen veerkracht meer op privégebied. Ik had me al vaker verdiept in mindfulness en hierover wat boeken gelezen. Ik wilde nog meer doen en zocht concrete handvaten, dus ging ik op zoek naar wat er allemaal mogelijk is op het gebied van vitaliteit. Toen kwam ik de ICM training ‘Vitaal en Mindful Werken’ tegen. Deze sprak me aan omdat het ook werkgerelateerd is. Dat was precies wat ik zocht.”

Het effect van de training

“Dankzij de training heb ik me persoonlijk ontwikkeld. Ik ben me gaan verdiepen in veerkracht, energie en balans en hoe ik dit het beste aanpak. Daarnaast voer ik ook concrete aanpassingen door. Ik blok nu tijd in mijn agenda voor simpele zaken als het beantwoorden van mails. Zulke dingen, waar je normaal niet aan toekomt en altijd tussendoor doet, probeer ik nu bewust in te plannen. Dat geeft meer rust tijdens mijn andere werkzaamheden. Als ik thuis aan het werk ben, sluit ik aan het eind van een werkdag mijn computer bewust af en is de werkdag klaar. Ik laat hem nu niet meer aan staan om later toch nog even dat ene mailtje te beantwoorden. Ook weet ik nu wat ik moet doen als het weer te druk wordt. Ik heb geleerd tot mezelf te komen op een drukke dag. Dit gaat om kleine momenten van bewustzijn. Zoals even tot adem komen in de auto: bewust zitten en mijn voeten op de grond neerzetten.”

Op de vraag of haar collega’s zichtbare veranderingen zien, antwoord Anne: “Ja, mijn directe collega’s zien dat ik meer energie heb. Ook zien ze duidelijke verandering in mijn agenda: ik ben strikter in het maken van afspraken. Voorheen plande ik overleggen op een middag waarop ik eigenlijk vrij was. In 2020 doe ik dat niet meer: mijn vrije middag is en blijft echt vrij. Bovendien antwoordde ik voorheen altijd direct op mijn mail. Nu wachten mensen misschien twee dagen langer, ze krijgen wel direct een compleet en doordacht antwoord in plaats van de booschap ‘ik kijk er later nog eens voor je naar’. Ik werk logischer en ben hierdoor productiever.”

Wat is je het meest bijgebleven uit de training?

“Dat je vooral moet beginnen bij jezelf. Het is heel makkelijk om de schuld bij iets of iemand anders te leggen. Veel is echter afhankelijk van je mindset. Je schiet niets op met constant tegen jezelf zeggen ‘ik heb het zo druk’. Je kunt zelf meer de regie nemen over je mindset dan ik me voorheen realiseerde. De training heeft me geleerd hoe ik die regie kan pakken en hierdoor ben ik een stuk rustiger. Ik merk nu sneller wanneer het niet goed met me gaat, dan ervaar ik onrust en weet ik dat ik een stap terug moet doen. Ik probeer steeds meer te zijn en minder te denken. Als je minder in je hoofd bezig bent, is het veel makkelijker om van dingen te genieten.”

“Eigenlijk zou iedereen deze opleiding eens moeten doen”

“Persoonlijk denk ik dat iedereen baat zou hebben bij deze training, of je nu wel of niet ergens tegenaan loopt. Het is goed om je bewust te worden van het belang van vitaal en mindful werken en leven. Daarbij is het waardevol kennis op te doen over kleine dingen die dit makkelijker maken.”

“Daarnaast denk je vaak dat je de enige bent die ergens last van heeft. Het is erg prettig om je te realiseren dat dit niet zo is en om te merken dat zoveel anderen hetzelfde denken of doen. Daardoor kun je dingen makkelijker loslaten zonder er iets concreet mee gedaan te hebben. Puur doordat je weet dat het normaal is en iedereen ermee te maken heeft.”

Vitaliteit en werkgeluk

Vitale mensen hebben meer plezier in hun werk, zijn doelgerichter en succesvoller. Door een betere balans tussen werk en leven ervaren ze meer energie en ontspanning.

Een goede balans tussen werk, privé en gezondheid is bovendien een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn in je werk. Een vitale, gezonde en gemotiveerde werknemer ervaart daarom meer werkgeluk. Vitaliteit en werkgeluk zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je meer lezen over werkgeluk? Dat kan op onze speciale werkgeluk pagina.