Cursist Positieve Psychologie: “Focus op het positieve helpt om te relativeren”

Sandra van der Poorten rondt momenteel de opleiding Positieve Psychologie af. Haar laatste bijeenkomst was net voor de corona-uitbraak in Nederland op 28 februari. Ik vroeg haar: wat heb je aan kennis en inzichten meegenomen uit de opleiding? En hoe helpt dit jou in deze onzekere tijd?

Waarom heb je de opleiding gevolgd?

“Ik heb bij ICM vele cursussen gevolgd en die waren meer in lijn met mijn werk als management assistent bij Kadaster. Ik volgde bijvoorbeeld Office Management, Zakelijk Engels en Persoonlijke Effectiviteit. Dat vond ik ook al erg leuk omdat dat ingaat op: hoe sta je er zelf in? Nu wilde ik iets doen waar ik verder door kon groeien als mens en waarmee ik nog positiever in het leven kon staan.”

Heeft de opleiding veranderd hoe jij naar situaties kijkt?

“Ik ben best een beetje spiritueel en stond al positief in het leven. Toch was ik vroeger wel meer geneigd om te twijfelen en te denken: ‘als dit gebeurt, dan… of wat nou als dat gebeurt?’. Dankzij de opleiding kijk ik nu toch heel anders naar situaties zoals de corona-uitbraak. Ik zie wel wat er komt en laat het over me heen komen. Tegen die tijd roei ik wel met de riemen die ik dan heb.

Ik hoor bijvoorbeeld mijn puberkinderen af en toe zeuren: ‘Ik hoop niet dat we in een lockdown gaan’, ‘ik vind het helemaal niets’ en ‘ik kan dit niet en dat niet’. Voor mij is het nu heel makkelijk om te schakelen en te zeggen: hoezo? Kijk eens naar wat je allemaal nog wél kunt. Er zijn mensen veel erger aan toe dan wij. We hebben een ruim huis, iedereen heeft zijn eigen werkplekje, we hebben een tuin. Ik heb in de opleiding heel erg geleerd om zo te denken.”

Op welke manier werd in de opleiding aandacht gegeven aan deze manier van denken?

“Onder andere via ACT (Acceptance & Commitment Therapy). Iedereen maakt dingen mee in zijn leven die best heftig zijn. Ook ik. Verdriet is soms onvermijdelijk maar door er anders naar te kijken en het meer te laten zijn, kun je verdergaan. Nu ook met dit virus. Het is er gewoon. Door het er te laten zijn, maak je het niet groter dan het is. Accepteer gewoon dat het er is, laat het over je heen komen en ga er zo goed mogelijk mee om.

Voor mij werkt het heel goed om een positiviteitsdagboek bij te houden. Iedere dag opschrijven waar ik dankbaar voor ben helpt heel erg om de dag te relativeren. Zo geef je dat meer aandacht dan de negatieve dingen die misschien zijn gebeurd. Want wat je aandacht geeft groeit.

Onderstaande illustratie geeft een mooie metafoor weer. Je kunt aan je probleem (of monster) gaan lopen trekken en het veel aandacht geven, maar dan kom je zelf steeds dichter bij de afgrond. Dat monster trekt namelijk zelf ook aan het touw. Eigenlijk is het enige dat je hoeft te doen het touw loslaten. Het probleem kan niet meer bij je komen. Het blijft daar.”

Bron: boek-en-steun.nl

Wat was jouw hoogtepunt van de opleiding?

“Dat was het geven van een workshop. We mochten zelf een verdiepingsonderwerp kiezen en ik koos mindfulness. Het was voor mij best een drempel omdat ik helemaal niet gewend ben voor een groep te staan. Maar doordat we al een aantal lessen hadden gehad, was er vertrouwen en voelden we ons bij elkaar op ons gemak. Het ging gewoon heel goed en dat heeft me veel kracht gegeven. Doordat ik me zo in het onderwerp verdiepte merkte ik dat mijn passie daar echt ligt. Ik vertel er graag over en kreeg ook terug dat mensen het boeiend vonden en tips overnamen.

Een vriendin van mij werkt in Deventer bij de vrijwilligerscentrale en organiseert allerlei buurtbijeenkomsten. Zij vroeg mij of ik niet ook zo’n workshop kon organiseren voor de mensen daar, die soms eenzaam zijn of moeite hebben om dingen zelfstandig te ondernemen. Ondanks dat ik het moeilijk vind om voor een groep te staan, wil ik dat graag doen. Ik kan dan bijvoorbeeld tips delen over het scannen van je lichaam en af en toe stilstaan bij: hoe voel ik me? Ben ik nog goed bezig? Wat heeft mijn lichaam nodig? Als je dat stelselmatig doet voel je steeds beter of iets oké voor je is of niet.”

Meer lezen over het nut van Positieve Psychologie? In dit artikel deelt docent Marga Rijken andere interessante inzichten.

Cursist Positieve Psychologie: Sandra van der Poorten