Cursist Coachend Leidinggeven: “Vraag door, luister en laat je eigen oordeel achterwege”

Karin Niers-Lubbers werkt sinds een paar jaar als manager bedrijfsvoering bij zorggroep Vitez. Binnen haar organisatie staat coachend leidinggeven hoog in het vaandel. Karin was benieuwd in hoeverre ze deze stijl van leidinggeven al onder de knie had en op welke gebieden nog winst te behalen viel. Om het antwoord te vinden op deze vragen, volgde ze de training Coachend Leidinggeven. In dit artikel deelt ze haar ervaringen en opgedane lessen.

Waarom koos je voor een leiderschapscursus bij ICM?

“Sinds vijf jaar ben ik werkzaam als leidinggevende. Eerder volgde ik de opleiding HEAO Commerciële Economie. Hier leer je economische en bedrijfskundige basisvaardigheden aan, maar die maken je nog geen manager. Ik miste theorie en vaardigheden specifiek gericht op leiderschap. Ik heb geleerd in de praktijk en veel is van nature gegaan, maar ik was benieuwd of ik daarmee op de goede weg zat. Omdat we binnen onze organisatie coachend leidinggeven belangrijk vinden, besloot ik me hierin verder te ontwikkelen. Ik had vooral behoefte aan meer kennis en kunde over gesprekstechnieken. Aan het begin van de training werd de vraag gesteld: ‘in hoeverre pas je coachend leidinggeven al toe in de praktijk, op een schaal van één tot tien?’ Ik gaf mezelf een acht, maar achteraf bleek dit toch meer een zes te zijn. Alle kennis en oefening in de training hebben me veel opgeleverd.”

Verbeterde gesprekstechnieken

“In de training heb ik mijn gespreksvaardigheden sterk verbeterd. Ik heb geleerd om zonder oordeel te luisteren en de juiste vragen te stellen. Pas als je jouw eigen oordeel weglaat, goed luistert en doorvraagt, kom je tot de kern. Je ontvangt dan meer informatie dan je in eerste instantie van je gesprekspartner krijgt. Ga dus geheel blanco een gesprek in en doe geen aannames. Zo kom je er sneller achter wat het eventuele probleem of vraagstuk is. Door hier vervolgens verder op in te gaan met goede vragen, kom je samen tot mooie nieuwe inzichten. Door het toepassen van deze en andere coachingstechnieken speel ik zo een rol in de persoonlijke ontwikkeling van mijn medewerkers.”

Wie vind jij een goede leider en waarom?

“Ik kijk niet op tegen grote leiders en heb ook niet de ambitie om er een te worden. Ik vind het belangrijk dat ik het zelf goed doe voor mijn mensen en dat mijn leidinggevende stijl goed past binnen onze organisatie. Ik geloof dat goede leiders betrouwbaar, open, zichtbaar en toegankelijk zijn. Mensen moeten makkelijk bij je binnen kunnen stappen met alle vragen die ze hebben. Op die manier leer je medewerkers echt kennen en zie je hun kwaliteiten en kansen. Door oog te hebben voor die kwaliteiten kun je ervoor zorgen dat mensen op de goede plek zitten en zo met elkaar effectief richting doelen werken.

Zelf leer ik veel van mijn collega-manager. Zij heeft eerder de uitgebreide opleiding Coachend Leidinggeven in 6 maanden gevolgd en is erg goed in coachend leidinggeven. Ze heeft echt aandacht voor de medewerkers en wat ik vooral knap vind is dat ze in gesprekken de visie van de organisatie scherp houdt. Een andere kracht van haar is het geven van relevante positieve feedback tijdens beoordelingsgesprekken. Daar moet ik zelf nog mee oefenen en daarom is het erg fijn dat ik hierover met haar kan sparren. Ons managementteam van vier mensen is een goede match en we leren continu van elkaar.”

Voordelen van ICM

Zowel Karin als haar collega’s volgden al meerdere opleidingen bij ICM, voornamelijk gericht op leiderschap. “ICM heeft deskundige trainers, goede lesstof en fijne locaties. De groepen zijn kleinschalig en intiem. Dit zorgt voor een veilige en vertrouwde sfeer: een ideaal milieu om nieuwe dingen te leren en proberen. De belangrijkste reden is dat de manier van lesgeven zo praktijkgericht is. De docenten hebben zelf heel veel praktijkervaring en er is veel tijd om te oefenen met je eigen praktijkcasussen. Zo heb ik tijdens de training Strategisch Management ons hele beleidsplan geschreven en tijdens de training Praktisch Personeelsmanagement onze nieuwe beoordelingssystematiek opgestart. Dit zijn hele mooie ervaringen. Met theorie alleen kom je er niet, de praktijk is waar je het echt leert.”

Naar de training Coachend Leidinggeven