10 tips om meer draagvlak te creëren voor werkgeluk binnen je organisatie

Gelukkige werknemers hebben meer plezier in hun werk, zijn minder vaak ziek en werken harder. Dus, op naar een organisatie vol gelukkige werknemers! Maar hoe? Dat vergt een strak plan en enthousiaste uitvoerders. Vaak krijgen we de vraag hoe je het management meekrijgt in het bevorderen van werkgeluk. Daarom geven we je in dit artikel 10 tips om hiervoor meer draagvlak te creëren.

De 10 tips

Tip 1: Zet de pet op van je baas

Om erachter te komen hoe je het management meekrijgt in jouw plannen, raden we aan om je in hen in te leven. Denk kritisch na wat het bevorderen van werkgeluk binnen jouw organisatie het management oplevert. Zet dus de pet op van jouw ‘baas’ en kijk vanuit zijn of haar ogen naar dit onderwerp Wat zijn voor hen de specifieke voordelen van het hebben van gelukkige werknemers? Hoe kunnen zij hieraan bijdragen? Jezelf dit soort vragen stellen helpt om erachter te komen wat de rol van het management is in de zoektocht naar een gelukkigere organisatie.

Tip 2: Voorzie het management van de juiste informatie en laat resultaten zien

Zodra je voor jezelf helder hebt wat werkgeluk oplevert voor het management, laat dit dan aan ze zien. Bewijs dat gelukkigere werknemers daadwerkelijk een verschil maken voor de organisatie. Het beste is om feiten en/of cijfers te presenteren die duidelijk laten zien wat de winst is. Denk aan belangrijke uitkomsten als betere samenwerking, minder verzuim, meer en sneller resultaat en de invloed op de financiële positie van de organisatie. Het blijft natuurlijk een blik in de toekomst, maar schroom vooral niet om hier voorbeelden te gebruiken van andere organisaties waar werkgeluk al hoog in het vaandel staat.

Tip 3: Doe wat past bij jouw organisatie

Werkgeluk is een breed begrip dat je ook breed kunt inzetten. Er zijn allerlei kleine stapjes die je kunt zetten om werkgeluk een plek te geven op de werkvloer op een manier die past bij jouw organisatie. Zo organiseren we bij ICM viermomentjes bij het succesvol afronden van een project, maar dit is slechts een voorbeeld. Denk na over in te voeren veranderingen die passen bij jouw organisatie en vooral bij jouw werknemers, dan hebben ze het meeste effect!

Tip 4: Zorg voor werkgelukambassadeurs

Wil je draagvlak creëren voor werkgeluk binnen jouw organisatie, dan is het van groot belang om meer mensen mee te krijgen die het belang van werkgeluk uitstralen en verspreiden. Stel daarom een werkgelukteam samen, bestaande uit verschillende werknemers die als werkgelukambassadeurs fungeren. Dit hoeven zeker niet alleen HRM’ers te zijn! Zoek werknemers die enthousiast zijn over het onderwerp, willen meedenken en hun bevlogenheid willen uitdragen. Daarmee vorm je een sterke basis voor de verspreiding van meer werkgeluk!

Tip 5: Vraag en organiseer feedback

Wanneer je een tijdje onderweg bent met het bevorderen van werkgeluk binnen jouw organisatie, dan is het belangrijk om na te gaan of wat je doet ook werkt. Vraag daarom aan werknemers wat voor hen wel en niet werkt. Ga actief op zoek naar feedback over de initiatieven die je onderneemt en wacht niet tot mensen zelf komen met hun mening. Organiseer feedbackmomenten of stap op werknemers af met de gerichte vraag ‘werkt wat we doen goed voor jou?’.

Tip 6: Begin klein in je eigen team

Als je het management (nog) niet meekrijgt in jouw plannen om werkgeluk te bevorderen, zet dan stappen met een team die hier de meerwaarde wél van inziet. Zo geef je het goede voorbeeld en in deze context maak je ook al veel impact. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van complimenten geven, een extra wandelingetje in de buitenlucht per werkdag of iemand proactief aanmoedigen om eens wat eerder naar huis te gaan. Werk je nog veel online? Stuur dan eens iets op naar je teamleden of organiseer een informele online borrel of lunch.

Wil je meer lezen over het belang van complimenten en hoe je een goed compliment geeft? Lees dan dit eerdere artikel dat we daarover schreven.

Tip 7: Neem de tijd

Een organisatiecultuur verander je niet in een dag. Neem daarom de tijd om meer werkgeluk te creëren in jouw organisatie en verwacht niet direct wonderen. Het gaat om het leggen van een sterke basis. Pas als de basis sterk is, kun je verder. Je hoeft dus niet direct een vakantie met z’n allen te organiseren of alle werkplekken om te gooien. Kijk vooral naar waar je vandaan komt, hoe je kunt verbeteren en wees trots op alle stappen die je maakt.

Tip 8: Vier successen

Wanneer je iets van de grond krijgt waar mensen blij mee zijn en het doet iets met ze, vier dat dan! Heb je bijvoorbeeld De Week van de Waardering ingezet en was dit een succes? Sta hier dan bij stil en deel met elkaar wat er allemaal goed ging en waarom dit voor jullie werkt. Ook hier geldt dat je klein mag beginnen en dat je alle stappen die je maakt als een succes mag zien, hoe groot of klein ze zijn.

Tip 9: Bedenk een naam die bij jouw organisatie past

Veelal hebben managers niet zoveel met de term ‘Werkgeluk’ of is het nog een onbekende term voor hen. Het spreekt niet altijd tot de verbeelding. Dit is geen probleem! Bedenk dan een andere naam die meer aanspreekt en die beter past bij jouw organisatie. Het mag van alles zijn. Denk aan termen als ‘duurzame inzetbaarheid’ of ‘welzijn’, zolang het maar in de smaak valt bij jouw werknemers. It’s all in the name!

Tip 10: Vergeet nooit te lachen!

Heel belangrijk: houd vooral zelf lol in je werk! Lukt het een keer niet? Lijkt het alsof niemand meewerkt? Slaat een idee minder goed aan dan je had gehoopt? Trek je schouders op en geef niet op. Je eigen werkgeluk blijft misschien wel het belangrijkste. Als hoofdambassadeur moet jij zelf eerst gelukkig zijn om het uit te kunnen dragen. Heel belangrijk is om te blijven lachen. Wanneer jij lacht, maak je gelukshormonen aan die daadwerkelijk zorgen meer energie, een gevoel van geluk, ontspanning en tevredenheid!

Wil je meer lezen over hoe je geluk op de werkvloer vergroot? Vraag dan ons gratis e-book ‘De 10 tips voor meer Werkgeluk’ aan.