Zo zorgen complimenten voor meer werkgeluk en betrokkenheid

Het idee dat mensen harder werken wanneer je ongewenst gedrag bestraft of juist een beloning in het vooruitzicht stelt bij goede prestaties, is achterhaald.

Dit zien we bijvoorbeeld in de opvoeding van kinderen. Tegenwoordig wordt aangemoedigd om kinderen niet te straffen voor gedrag dat niet past, maar juist te belonen voor gedrag dat je vaker wil zien. Dat noemen we positief bekrachtigen!

Ook in de werkcontext geldt dit. Positief bekrachtigen van gedrag betekent niet dat je een beloning in het vooruitzicht stelt, maar dat je juist achteraf een compliment geeft en waardering uitspreekt voor het werk dat is verzet. Dit verhoogt betrokkenheid en intrinsieke motivatie van medewerkers.

Waarom zijn complimenten zo belangrijk?

Als we een compliment krijgen wordt dopamine aangemaakt, wat het beloningscentrum in onze hersenen prikkelt. Het goede gevoel dat daardoor ontstaat, zorgt over het algemeen voor meer motivatie en geluk dan een salarisverhoging, een cadeau of promotie.

Door het geven van complimenten aan medewerkers en collega’s leg je de nadruk op hun kwaliteiten. Dit zorgt voor vertrouwen. Mensen zijn nou eenmaal meer betrokken als ze doen waar ze goed in zijn, in plaats van wanneer ze iets proberen te verbeteren waar ze niet goed in zijn.

Benadrukken wat goed gaat geeft energie, enthousiasme en betrokkenheid. Juist daarom zijn complimenten zo belangrijk.

Geef jezelf eens een compliment

Veel mensen zijn geneigd alleen de kritiek te onthouden die ze hebben gekregen. Zonde, want vaak gaat er meer goed dan je denkt. Probeer maar eens een complimentendagboek bij te houden. Dit houdt in dat je iedere dag drie dingen opschrijft die goed zijn gegaan. Je zult zien dat je na verloop van tijd gaat ervaren dat je een positieve blik krijgt en steeds beter beseft wat er allemaal goed gaat.

Hoe geef je een goed compliment?

Vind je het lastig om iemand een compliment te geven of wil je graag weten hoe je een compliment geeft waarmee je echt waardering toont? Hier een paar tips:

  1. Geef een oprecht en eerlijk compliment.
  2. Geef een inhoudelijk compliment over iets dat iemand heeft gedaan of bereikt. Met “Wat zie je er leuk uit” maak je minder impact.
  3. Vertel wat het gedrag met jou of iemand anders heeft gedaan. Een voorbeeld:

“Je hebt de vergadering zo goed geleid, met structuur en duidelijkheid, daardoor konden we echt goede beslissingen nemen en ging iedereen met een goed gevoel de deur uit.”

  1. Vind je het spannend om live een compliment te geven? Schrijf het op in een mooie kaart! Dan kan de ontvanger het ook nog eens teruglezen.

Hoe zorg je ervoor dat mensen binnen jouw organisatie meer complimenten geven?

Het lijkt misschien een open deur, maar mijn eerste tip zou zijn: geef het goede voorbeeld! Stel jezelf eens als doel om iedere dag één (of twee of drie) complimenten uit te delen. Want:

  • Goed voorbeeld doet volgen, een verandering begint bij jezelf
  • Je geeft mensen waardering voor iets dat ze hebben gedaan
  • Je voelt jezelf beter, want een compliment uitdelen laat je goed voelen

En de tweede tip: Wil jij je collega’s naar huis laten gaan met een kaart vol complimenten van collega’s? Organiseer de Week van de Waardering! Bekijk deze pagina voor meer informatie en vraag gratis een box vol benodigdheden aan (zolang de voorraad strekt!).

Vraag gratis de waarderingsbox aan

Veel plezier met complimenten geven!