Verrassende opdrachten die je helpen jezelf beter te leren kennen

Bij ICM geloven we dat je meer kunt dan je denkt. Er zijn altijd kansen om te dromen, te leren, te verdiepen, op avontuur te gaan en van betekenis te zijn voor de ander. Daarom organiseerden we in februari het ICM Groeiprogramma, bestaande uit vier webinars opgesplitst in de vier elementen ‘je’, ‘kunt’, ‘meer’, ‘dan je denkt’. Op woensdagavond 26 januari vond het eerste webinar plaats, dat geheel in het teken stond van ‘je’. Impactondernemer Joep Langen en storytelling expert Flor Gerritsen hielpen kijkers om vragen te beantwoorden als ‘wie ben ik?’, ‘wat geeft mij vuur?’ en ‘wat zijn mijn drijfveren?’. In dit artikel blikken we terug op het webinar en de lessen die Joep en Flor ons meegaven.

Wat geeft mij vuur?

Joep deelt eerlijk dat hij zelf vaak kortsluiting krijgt bij de vraag ‘wie ben ik?’. Om deze vraag goed te beantwoorden, raadt Joep aan na te gaan wat jou vuur geeft. Met andere woorden: waar ga jij van aan? Die vraag bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste is het voor het beantwoorden van die vraag nodig om na te gaan wat jouw waarden zijn: waar sta jij voor in het leven? Ten tweede moet je ontdekken wat jouw drijfveren zijn: waar krijg jij energie van?

Erachter komen wat je waarden en drijfveren zijn levert je veel plezier en bevlogenheid op, zowel in je werk als privéleven. Daarnaast levert het je een heel duidelijk persoonlijk kompas op, dat je helpt als je er even doorheen zit of als je op een T-splitsing staat in je leven en een heldere keuze moet maken. Het voorkomt dat je een richting op rent waar je eigenlijk helemaal niet heen wilt.

Erachter komen wat je waarden en drijfveren zijn

Nu je weet hoe belangrijk het is om jouw waarden en drijfveren te ontdekken, is het waardevol om te weten hoe je deze achterhaalt. Hier bestaan twee krachtige handvatten voor:

  1. Sense of Excitement
    Dit noemen we ook wel het gevoel van opwinding. Hier zoek je naar door voor jezelf de volgende zin af te maken: ‘zou het niet fantastisch zijn als…?’. Schrijf deze zin voor jezelf op papier en maak hem af. De uitkomst laat jou zien wat jou opwindt en waar jouw vuurtje van aangaat. Met andere woorden: je ontdekt wat jouw drijfveren zijn.
  1. Sense of Urgency
    Dit noemen we ook wel het gevoel van urgentie. Hier zoek je naar door voor jezelf de volgende zin af te maken: ‘het kan toch niet waar zijn dat…?’. Schrijf ook deze zin voor jezelf op papier en maak hem af. De uitkomst laat zien wat voor jou van belang is en waar jij voor staat. Met andere woorden: je ontdekt wat jouw waarden zijn.

Storytelling om je drijfveren en verlangens te ontdekken

Flor Gerritsen werkt bij ICM als learning & development specialist en expert op het gebied van storytelling. Storytelling is een methodiek waarbij je verhalen op een doelmatige manier inzet. Flor laat ons kennismaken met deze methodiek om drijfveren tot leven te brengen tot personages en zo een kijkje te nemen in het verhaal van je leven. Daarvoor start ze met een oefening. Ze vraagt kijkers om zich voor te stellen dat je in een bioscoopzaal zit en kijkt naar een film over jouw eigen leven. Jij bent het hoofdpersonage van die film. In de pauze denken mensen na over jouw rol als hoofdpersonage. Ga voor jezelf eens na wat die mensen denken, door vragen te beantwoorden als: ‘wat zouden deze mensen voor jou hopen?’, ‘wat zouden deze mensen voor jou vrezen?’, ‘welke obstakels moet jij als held van je eigen film overwinnen?’, ‘wanneer is er sprake van een happy ending in de film?’. Door het beantwoorden van deze vragen wek je jouw drijfveren en verlangens tot leven.

Archetypes herkennen in je verlangens en angsten

Binnen de methodiek storytelling spelen archetypes een belangrijke rol. Archetypes zijn symbolische karakters die we intuïtief begrijpen en die universele verlangens van mensen vervullen. Het zijn als het ware de stemmetjes in je hoofd die aanwezig zijn tijdens jouw dagelijkse doen en laten. Door te ontdekken welke archetypes in jou huizen, kom je nog beter achter jouw drijfveren en verlangens. Dit helpt je vervolgens om te ontdekken waar jouw vuur van gaat branden.

Er bestaan 12 verschillende archetypen, ook te zien op onderstaande afbeelding, waarbij ook alle bijbehorende verlangens te lezen zijn:

Belangrijk om te onthouden is dat alle archetypes los staan van sekse: je kunt als vrouw een strijder in je hebben en als man een verzorger. Ook is het mogelijk meerdere archetypes in je te hebben, zelfs met tegenstrijdige verlangens. Tenslotte zijn dit de twaalf archetypes die Flor gebruikt, daarnaast zijn er ook andere archetypes mogelijk die gebruikt worden door andere experts of die jij zelf herkent.

Naast verlangens kennen jouw archetypes ook angsten. Je angsten zijn vaak het tegenovergestelde van een verlangen. Angsten zetten jouw verhaal in beweging maar dempen vaak ook jouw verlangens. Het is daarom waardevol om je angsten te herkennen, zodat je weet hoe je voorkomt dat jouw verlangens hierdoor worden gedempt.

Angsten en verlangens herkennen

Flor deelt een aantal praktische vragen aan de hand waarvan je jouw angsten en verlangens ontdekt. Dit zijn verschillende vragen waar je mee aan de slag kan, zowel individueel als in gesprek met iemand die jij goed kent.

Stel jezelf daarom eens (een van) de volgende vragen:

  • Hoe beïnvloeden jouw drijfveren (archetypes) jou in wat je wél of juist niet doet?
  • Op welke manier zijn jouw archetypes in jou aanwezig (als stemmetje in je hoofd)?
  • Wat is de relatie tussen jouw archetypes (en dus tussen jouw drijfveren)?

Vuur!

Door actief bezig te zijn en blijven met de oefeningen in dit artikel, ontdek jij wat jouw drijft en dus waar jouw vuurtje van gaat branden.

Flor geeft de kijkers aan het eind van het seminar een mooie boodschap mee: “Als je je dromen wilt verwezenlijken, gun het jezelf dan om jouw verlangens te onderzoeken. Onderzoek het, ervaar het, proef het! En vooral: durf de angsten in de bek te kijken. Het kan zomaar zijn dat als je dat onderzoekt, je erachter komt waar jouw vonkje zit. En wie weet waar dat ene vonkje toe leidt, wellicht een enorm vuur!”

Vuur was tegelijk het thema van het tweede webinar van het ICM Groeiprogramma, waarin vragen beantwoord werden zoals: hoe kom je erachter wat je kan en of dat bij je past? En hoe laat jij jouw vuur branden? Heb je dit gemist? Je leest hier onze terugblik.