Presenteren? Zo zet je PowerPoint effectief in

Er is goed nieuws. PowerPoint en andere hulpmiddelen bij presenteren zoals Prezi en Keynote worden steeds effectiever ingezet. Daarmee lijkt het tijdperk van saaie presentaties waarin volgepakte slides leidend zijn voorbij. De spreker staat weer aan het roer. Lees hier hoe ook jij PowerPoint effectief kunt gebruiken.

Voor wie is het een hulpmiddel?

Voor je publiek, zodat ze jouw verhaal beter kunnen volgen? Of voor jezelf, zodat je niets vergeet? Gebruik je het voor het publiek, dan ben je goed op weg. PowerPoint is namelijk bedoeld als hulpmiddel voor je publiek en niet voor jou als spreker. Heb je een hulpmiddel nodig? Maak dan kleine stevige kaartjes waarop in kernwoorden je structuur staat.

Zijn je slides in één oogopslag duidelijk?

Als een slide veel tekst bevat dan moet het publiek een keuze maken. Gaan ze lezen of luisteren naar de spreker? Als ze gaan lezen is er geen aandacht meer voor de spreker. Mocht het ze lukken om te blijven luisteren dan negeren ze de slide en is deze dus overbodig. Bij een slide die in één oogopslag duidelijk is hoeft het publiek deze keuze niet te maken. Het beeld of het woord ondersteunt het verhaal.

Gebruik de z- of b-toets

Probeer slides eens af te wisselen met een zwart scherm. Dit kun je eenvoudig doen door gebruik te maken van de z-(zwart) of b-toets (black). Hierdoor kan jij weer in het midden voor het publiek gaan staan en is de aandacht weer bij jou als spreker. Deze afwisseling helpt je bovendien om de energie in de zaal hoog te houden.

Het verschil tussen een hand-out en een PowerPoint

Pas op! Verwar een hand-out niet met een PowerPoint presentatie. Mocht je een hand-out willen meegeven, zorg dan dat dit een aanvulling is op je slides en je deze dus apart maakt.

Door het toepassen van deze tips ben jij als spreker weer leidend in plaats van de PowerPoint. Het publiek zal je dankbaar zijn. Die komen namelijk voor jou, voor je passie, voor je kennis en niet voor een saaie PowerPoint die ze ook zelf hadden kunnen lezen.