Presenteren – Hoe je het publiek kunt laten genieten

Bij het geven van een presentatie is het essentieel dat het publiek naar jou wil luisteren. Als het niet openstaat voor jouw verhaal dan gaat het heel erg lastig worden. Je kunt verder alles goed doen, maar zult dan toch het vooraf bepaalde doel hoogst waarschijnlijk niet bereiken. Je krijgt hun aandacht door duidelijk te maken dat het jouw intentie is om hen te helpen en niet om jezelf op de borst te kloppen.

Ego vs. kwetsbaarheid

Om dit te bereiken mag je jezelf kwetsbaar opstellen. Je hoeft niet alles te weten. Je mag ook zenuwachtig zijn en fouten maken. Mensen willen geen ego of arrogantie op het podium zien. Dat roept weerstand op. Ze willen iemand die laat zien dat hij een risico neemt. Ze begrijpen ook wel dat het spannend is. Kwetsbaarheid is krachtig en zorgt voor verbinding.

Met kwetsbaarheid bedoel ik niet dat je moet vertellen hoe moeilijk je het allemaal vindt. Het gaat er vooral om dat je jezelf durft te laten zien, dat je nieuwe dingen uitprobeert en fouten durft te maken.

Onder kwetsbaarheid schuilt vertrouwen

In presentatietrainingen geven mensen regelmatig aan dat ze van hun kwetsbaarheid af willen. Soms is het zelfs een van de leerdoelen. Ze zijn er heel erg hard tegen aan het vechten. Ze zien het als een zwakte en denken dat het niet helpt bij het geven van een goede presentatie. Daarom proberen ze overdreven zeker over te komen. Los van het feit dat dat niet bij hen past, gaan ze daarmee voorbij aan hun natuurlijke kracht om kwetsbaarheid te tonen. Het is namelijk ontzettend krachtig om kwetsbaarheid te accepteren en je er niet langer voor te schamen. Onder onkwetsbaarheid schuilt angst en onder kwetsbaarheid schuilt vertrouwen.

In de praktijk

Probeer anders te kijken naar het tonen van kwetsbaarheid en het maken van fouten. Je leerdoel is dan eerder om kwetsbaarheid te accepteren in plaats van ervan af te willen. Je zult ervaren dat elke stap in deze richting gaat helpen om met meer ontspanning en plezier te presenteren. Je kunt je masker afdoen en het publiek laten genieten van de persoon die jij bent.