Wat is persoonlijke effectiviteit?

Persoonlijke Effectiviteit bestaat uit twee woorden. Het woord ‘persoonlijke’ staat op de eerste plaats en wordt in het woordenboek uitgelegd als iets dat betrekking heeft op een bepaald persoon. Het woord ‘effectief’ wordt omschreven als doeltreffend, met de bedoelde, gunstige uitwerking.

Drie pijlers die belangrijk zijn voor jouw persoonlijke effectiviteit

Elk individu kan op een andere manier invulling geven aan persoonlijke effectiviteit. Zodra je weet wat belangrijk is voor jouw persoonlijke effectiviteit (PE), kun je daar je aandacht aan geven en met meer energie jouw doelen realiseren. Deze drie overkoepelende principes gaan voor iedereen op:

  • Handelen in lijn met jouw (lange termijn) doelen: heb jij een doel voor ogen en handel jij in lijn met je waarden, dan geeft dat voldoening. Ook taken en activiteiten die minder leuk zijn krijg je makkelijker gedaan, omdat je het ‘hogere’ doel voor ogen hebt.
  • Dingen doen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt: welke zaken geven jou meer of minder energie? Vraag je je dit regelmatig af, dan kun je bewustere keuzes maken in wat je wel of niet onderneemt.
  • Met je beschikbare tijd haal je het maximale uit je werk en privéleven: sta jij bewust stil bij de rol die jij wilt geven aan je werk- en je privéleven? Deze rol kan verschillen per levensfase. Wanneer je dit voor jezelf helder hebt en hierin bewuste keuzes maakt, draagt dit bij aan hoe tevreden je bent met je leven als geheel.

De drie pijlers van PE geven je richting bij het maken van belangrijke beslissingen en over hoe je je dag indeelt. Ze hebben een positief effect op zowel je werk als privéleven. Bovendien zorgt het succesvol toepassen van de drie pijlers tot het ervaren van meer werkgeluk.

Reflectiemoment

Waar liggen jouw aandachtspunten als je kijkt naar de drie pijlers? Heb je jouw doel helder voor ogen? Waar zou jij graag je energie in steken en waarin minder?

Direct aan de slag?

In de training Persoonlijke Effectiviteit in 5 maanden leer je hoe je je kwaliteiten en talenten echt tot hun recht kunt laten komen. Je analyseert jezelf, verdiept je in je persoonlijke kwaliteiten en valkuilen en gaat aan de slag met je assertiviteit, stressmanagement en persoonlijke houding.