Lean Six Sigma Green Belt: een ‘no nonsense’ opleiding die het verschil maakt

De wereld om ons heen is constant in beweging. Organisaties moeten in staat zijn om succesvol mee te bewegen en medewerkers moeten effectief met veranderingen omgaan. Daarvoor is het beheersen van de processen met behulp van Lean Six Sigma een ideaal uitgangspunt. Lean Six Sigma is een internationaal bewezen methodiek die je helpt om de effectiviteit van processen te vergroten, oftewel, om de juiste dingen te doen én de dingen juist te doen. Met de opleiding Lean Six Sigma Green Belt leer jij het verschil maken in jouw organisatie en ten opzichte van de concurrentie.  

Wat is Lean Six Sigma Green Belt?

De naam Lean Six Sigma Green Belt bevat verschillende onderdelen. Green Belt staat voor het niveau van deze opleiding, dat een vervolg is op de Lean Six Sigma Yellow Belt opleiding en de voorganger van de Lean Six Sigma Black Belt opleiding. Later in het artikel gaan we hier verder op in. Lean en Six Sigma zijn twee wereldwijd bekende methodes binnen project- en procesmanagement, die tegenwoordig steeds belangrijker worden binnen organisaties. Lean houdt zich bezig met het reduceren van alle verspillingen binnen een organisatie. De methodiek is erop gericht om alle processen binnen een organisatie optimaal in te richten, met als einddoel klanten zoveel mogelijk toegevoegde waarde te bieden. Alle onnodige processen – die we verspillingen noemen – worden in kaart gebracht en verbeterd om vervolgens zo effectief en efficiënt mogelijk te werken.

Six Sigma is complementair aan Lean en is in dezelfde periode ontwikkeld, maar deze methodiek is meer datagedreven. Bij Lean Six Sigma wordt gebruikgemaakt van de DMAIC verbetercyclus. Binnen deze cyclus staan vijf stappen centraal: Define, Measure, Analyse, Improve, Control. Deze cyclus gebruik je om de werkelijke grondoorzaak te vinden van problemen binnen een organisatie. Vervolgens maak je die concreet door middel van cijfers en data en tenslotte verbeter en controleer je die met de nodige systemen en tools. Six Sigma is dus net als Lean gericht op procesverbetering, maar bevat naast generieke methodes ook het meer concrete gebruik van data en statistieken.

Lean en Six Sigma vullen elkaar perfect aan en zijn onmisbaar voor organisaties die continu willen verbeteren en bestand willen zijn tegen alle veranderingen van buitenaf.

Joop Buunk, docent van de Lean Six Sigma opleidingen bij ICM: “Veel methodieken uit Lean Six Sigma beheersen we eigenlijk al, we zetten ze alleen nog niet bewust in. Door het volgen van de opleiding Lean Six Sigma Green Belt verwerf je deze bewustwording en leer je processen binnen jouw organisatie te beheersen, controleren en verbeteren.”

Voor wie is de opleiding Lean Six Sigma Green Belt geschikt?

Zoals we hierboven kort benoemden, maakt de Lean Six Sigma Green Belt opleiding onderdeel uit van een verzameling Lean Six Sigma opleidingen. De eerste in het rijtje is de Lean Six Sigma Yellow Belt opleiding, deze is geschikt voor reguliere werknemers die Lean Six Sigma methodieken dagelijks in willen zetten op de werkvloer. De Lean Six Sigma Green Belt opleiding is bedoeld voor leidinggevenden of middelmanagers die projecten begeleiden en samen met werknemers op de werkvloer aan de slag gaan met projecten. Tenslotte is de Lean Six Sigma Black Belt opleiding bedoeld voor projectmanagers die zwaardere projecten tillen en op jaarbasis grote bedragen willen besparen. Hoewel veel mensen starten met de Yellow Belt voordat ze aan de Green Belt opleiding beginnen, is dit zeker geen vereiste. Wanneer jij een leidinggevende functie vervult en ervaring hebt met projectmanagement, is het mogelijk te starten met de Green Belt opleiding.

Lean Six Sigma past goed bij jou als je processen binnen jouw organisatie efficiënter wilt laten werken. Je leert processen beheersen en aantonen waar de pijn ligt, om dit vervolgens op te lossen. Hierbij is het van belang dat je meerwaarde haalt uit het gebruik van data en statistieken. Verregaande kennis hiervan is niet noodzakelijk, maar enige affiniteit is belangrijk. De opleiding is zodanig opgezet dat je leert wat de mogelijkheden zijn om een proces statistisch te controleren. Omdat binnen veel organisaties statistische uitvoeringen en data-analyses tegenwoordig de taak zijn van Business Intelligence of IT-afdelingen, is het niet meer van belang dit grondig te beheersen. Wel is het waardevol om te leren hoe je data en statistieken op een goede manier aan deze afdelingen overdraagt, wat de mogelijkheden hiervan zijn en waar en hoe je de belangrijkste grafieken leest en gebruikt. Precies die skills doe je op in de Lean Six Sigma Green Belt opleiding.

Wat maakt de opleiding Lean Six Sigma Green Belt uniek bij ICM?

Zoals bij al onze opleidingen besteden we bij ICM veel aandacht en energie aan de praktische toepasbaarheid van de theoretische kennis die je opdoet. Dit geldt ook bij de opleiding Lean Six Sigma Green Belt. Docenten zorgen voor een optimale combinatie tussen theorie en praktijk, zodat je weet hoe je jouw geleerde kennis inzet. Dit leer je al tijdens de opleiding, door het uitvoeren van een praktijkopdracht binnen jouw organisatie. Deze opdracht leidt direct tot resultaat, zowel voor jou als voor de organisatie in zijn geheel. Terwijl je steun krijgt van je docent en medecursisten ga je al aan de slag in de praktijk, waardoor je de kosten van de training er meteen uithaalt.

Bovendien is er bij ICM binnen de opleiding genoeg ruimte voor het delen van ervaringen met elkaar. In een diverse groep cursisten brengt ieder zijn eigen praktijkervaring in, waardoor je veel verschillende inzichten opdoet en meer grip krijgt op het toepassen van de theorie. Samen deel je kennis en ervaringen die waardevol zijn in de rest van jouw carrière.

Wil je meer weten over de opleiding Lean Six Sigma Green Belt of wil jij je aanmelden? Ga dan naar de specifieke opleidingspagina, daar vind je alle informatie die je nodig hebt.

Naar Lean Six Sigma Green Belt