Lean Six Sigma Green Belt: Processen optimaliseren met statistische methoden

Processen zijn de kern van elke organisatie. Ze bepalen hoe je producten of diensten levert, hoe je klanten bedient, hoe je samenwerkt met je collega’s en hoe je je doelen bereikt. Maar hoe weet je of je processen optimaal zijn? Hoe verminder of voorkom je verspilling, inefficiëntie en fouten? Hoe verhoog je de kwaliteit en de klanttevredenheid? Dit zijn vragen waar veel organisaties mee worstelen, vooral in een tijd waarin de markt steeds competitiever en veeleisender wordt. Een mogelijke oplossing voor deze uitdagingen is het toepassen van de methodiek Lean Six Sigma. In dit artikel lees je meer over wat Lean Six Sigma Green Belt is en wat de voordelen zijn van het volgen van de internationaal erkende LCS opleiding Lean Six Sigma Green Belt.

Wat is Lean Six Sigma Green Belt?

De naam Lean Six Sigma Green Belt bevat verschillende onderdelen. Green Belt staat voor het niveau van deze opleiding, dat een vervolg is op de Lean Six Sigma Yellow Belt opleiding en de voorganger van de Lean Six Sigma Black Belt opleiding. Later in het artikel gaan we hier verder op in. Lean en Six Sigma zijn twee wereldwijd bekende methodes binnen project- en procesmanagement, die tegenwoordig steeds belangrijker worden binnen organisaties. Lean houdt zich bezig met het reduceren van alle verspillingen binnen een organisatie. De methodiek is erop gericht om alle processen binnen een organisatie optimaal in te richten, met als einddoel klanten zoveel mogelijk toegevoegde waarde te bieden. Alle onnodige processen – die we verspillingen noemen – worden in kaart gebracht en verbeterd om vervolgens zo effectief en efficiënt mogelijk te werken.

Six Sigma is complementair aan Lean en is in dezelfde periode ontwikkeld, maar deze methodiek is meer datagedreven. Bij Lean Six Sigma wordt gebruikgemaakt van de DMAIC verbetercyclus. Binnen deze cyclus staan vijf stappen centraal: Define, Measure, Analyse, Improve, Control. Deze cyclus gebruik je om de werkelijke grondoorzaak te vinden van problemen binnen een organisatie. Vervolgens maak je die concreet door middel van cijfers en data en tenslotte verbeter en controleer je die met de nodige systemen en tools. Six Sigma is dus net als Lean gericht op procesverbetering, maar bevat naast generieke methodes ook het meer concrete gebruik van data en statistieken.

Lean en Six Sigma vullen elkaar perfect aan en zijn onmisbaar voor organisaties die continu willen verbeteren en bestand willen zijn tegen alle veranderingen van buitenaf.

Joop Buunk, docent van de Lean Six Sigma opleidingen bij ICM: “Veel methodieken uit Lean Six Sigma beheersen we eigenlijk al, we zetten ze alleen nog niet bewust in. Door het volgen van de opleiding Lean Six Sigma Green Belt verwerf je deze bewustwording en leer je processen binnen jouw organisatie te beheersen, controleren en verbeteren.”

Voor wie is de opleiding Lean Six Sigma Green Belt geschikt?

Zoals we hierboven kort benoemden, maakt de Lean Six Sigma Green Belt opleiding onderdeel uit van een verzameling Lean Six Sigma opleidingen:

Hoewel veel mensen starten met de Yellow Belt voordat ze aan de Green Belt opleiding beginnen, is dit zeker geen vereiste. Wanneer jij een leidinggevende functie vervult en ervaring hebt met projectmanagement, is het mogelijk te starten met de Green Belt opleiding.

Lean Six Sigma past goed bij jou als je processen binnen jouw organisatie efficiënter wilt laten werken. Je leert processen beheersen en aantonen waar de pijn ligt, om dit vervolgens op te lossen. Hierbij is het van belang dat je meerwaarde haalt uit het gebruik van data en statistieken. Verregaande kennis hiervan is niet noodzakelijk, maar enige affiniteit is belangrijk.

De opleiding is zodanig opgezet dat je leert wat de mogelijkheden zijn om een proces statistisch te controleren. Omdat binnen veel organisaties statistische uitvoeringen en data-analyses tegenwoordig de taak zijn van Business Intelligence of IT-afdelingen, is het niet meer van belang dit grondig te beheersen. Wel is het waardevol om te leren hoe je data en statistieken op een goede manier aan deze afdelingen overdraagt, wat de mogelijkheden hiervan zijn en waar en hoe je de belangrijkste grafieken leest en gebruikt. Precies die skills doe je op in de Lean Six Sigma Green Belt opleiding.

Wat is het verschil tussen Lean Green Belt en Lean Six Sigma Green Belt?

Een Lean Green Belt-opleiding en een Lean Six Sigma Green Belt-opleiding zijn beide gericht op het verbeteren van processen, maar ze hebben verschillende accenten. Een Lean Green Belt-opleiding richt zich vooral op het identificeren en elimineren van verspilling in je processen. Verspilling is alles wat geen waarde toevoegt voor de klant of voor het eindresultaat. Denk aan overproductie, wachttijden, transport, voorraad, beweging, defecten of overbodige stappen. Door verspilling te verminderen, kun je de efficiëntie, de doorlooptijd en de klanttevredenheid verhogen. Een Lean Green Belt-opleiding is geschikt als je bijvoorbeeld in de productie, logistiek, gezondheidszorg of dienstverlening werkt en je merkt dat er veel verspilling of inefficiëntie is in je processen.

Een Lean Six Sigma Green Belt-opleiding leert je niet alleen hoe je verspilling kunt verminderen, maar ook hoe je kwaliteit kunt verbeteren. Door kwaliteit te verbeteren, kun je defecten en fouten verminderen, de klanttevredenheid verhogen en kosten besparen. Een Lean Six Sigma Green Belt-opleiding maakt gebruik van de DMAIC-methode (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) om processen systematisch te verbeteren met behulp van statistische technieken en tools. Een Lean Six Sigma Green Belt-opleiding is geschikt als je bijvoorbeeld werkt in sectoren waar kwaliteitsnormen cruciaal zijn, zoals de farmaceutische industrie, de luchtvaart of de financiële dienstverlening.

Wat maakt de opleiding Lean Six Sigma Green Belt uniek bij ICM?

De opleiding heeft een internationaal erkende certificering van Lean Competency System (LCS). Een LCS-accreditatie is een internationaal erkend kwaliteitskeurmerk voor opleidingen en trainingen op het gebied van continu verbeteren. Door deze accreditatie kunnen we je een bepaalde kwaliteitsstandaard verzekeren. Na het volgen van een LCS geaccrediteerde opleiding ontvang je een LCS-certificaat. Lean Six Sigma Green Belt is gecertificeerd op niveau 1B. Bekijk meer informatie over wat een LCS accreditatie je oplevert.

Zoals bij al onze opleidingen besteden we bij ICM veel aandacht en energie aan de praktische toepasbaarheid van de theoretische kennis die je opdoet. Dit geldt ook bij de opleiding Lean Six Sigma Green Belt. Docenten zorgen voor een optimale combinatie tussen theorie en praktijk, zodat je weet hoe je jouw geleerde kennis inzet. Dit leer je al tijdens de opleiding, door het uitvoeren van een praktijkopdracht binnen jouw organisatie. Deze opdracht leidt direct tot resultaat, zowel voor jou als voor de organisatie in zijn geheel. Terwijl je steun krijgt van je docent en medecursisten ga je al aan de slag in de praktijk, waardoor je de kosten van de training er meteen uithaalt.

Bovendien is er bij ICM binnen de opleiding genoeg ruimte voor het delen van ervaringen met elkaar. In een diverse groep cursisten brengt ieder zijn eigen praktijkervaring in, waardoor je veel verschillende inzichten opdoet en meer grip krijgt op het toepassen van de theorie. Samen deel je kennis en ervaringen die waardevol zijn in de rest van jouw carrière.

Wil je meer weten over de opleiding Lean Six Sigma Green Belt of wil jij je aanmelden? Bekijk hier alle informatie die je nodig hebt.

Naar Lean Six Sigma Green Belt