De opleiding IPMA D: wat is het en waarom is het waardevol?

Ben je een beginnende projectmanager- of leider en wil je je verdiepen in de basisprincipes van projectmanagement en de bijbehorende competenties? En zou je daarbij het liefst een internationaal erkende certificering behalen? Dan is het volgen van de opleiding IPMA D een slimme keuze. In plaats van dat je in deze opleiding één specifieke methodiek aanleert, ontwikkel jij in de breedte je hard én soft skills. In dit artikel vertellen we je wat de opleiding IPMA D inhoudt en wat het je oplevert.

Wat houdt de opleiding IPMA D in?

In een IPMA D-opleiding komen alle aspecten van projectmanagement aan bod. Deze aspecten kunnen we onderverdelen in drie hoofdcompetenties:

  1. Vaktechnische competenties: onder vaktechnische competenties valt alles wat je je in de basis bij projectmanagement voorstelt. Denk aan het maken van een goed projectplan en bijbehorende projectplanning, het managen van risico’s of het omgaan met wijzigingsverzoeken.
  2. Gedragsmatige competenties: gedragsmatige competenties zijn de soft skills die je als projectmanager nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan kennis over verschillende leiderschapsstijlen, teamontwikkeling en omgang met conflicten.
  3. Contextuele competenties: de contextuele competenties gaan in op de omgevingswereld van je project en de aspecten die hiervan op invloed zijn. Een project is altijd onderdeel van een groter geheel en draagt bij aan de missie en visie van de organisatie. Daarom is het belangrijk je bewust te zijn van de context van het project, zoals projecten binnen een programma en het managen van stakeholders.

Om bovenstaande competenties te verwerven, verdiep je je in een IPMA D-opleiding in actuele projectmanagement theorieën. Je leert niet een specifieke projectmanagementmethodiek, maar je krijgt bijvoorbeeld wel inzicht in waarom en wanneer je een specifieke aanpak het beste kunt toepassen in een project. Daarnaast verwerf je kennis over hoe methodieken van elkaar verschillen, wat de overeenkomsten zijn en hoe ze in relatie tot elkaar staan. Zo leidt IPMA D je breed op en biedt het jou als projectmanager alle kennis die je nodig hebt om projecten in je organisatie op een succesvolle manier te managen.

Voor wie is de opleiding IPMA D geschikt?

Voor het volgen van de opleiding IPMA D heb je geen vooropleiding nodig, iedereen mag instappen. De opleiding is vooral geschikt voor mensen die regelmatig in projecten meedraaien en/of als junior projectleider steeds vaker projecten leiden. Ook wanneer je al een hbo- of wo-diploma op het gebied van projectmanagement op zak hebt, biedt IPMA D je veel nieuwe kennis en vaardigheden. IPMA D geeft je het praktische inzicht dat tegenwoordig veelgevraagd is en waanzinnig waardevol is op de werkvloer.

Wat biedt een IPMA D certificering je?

De opleiding IPMA D stoomt je klaar voor het gelijknamige examen dat je kunt afnemen bij IPMA Nederland. De opleiding bevat ook een speciale examentraining. Als je het IPMA D-examen behaalt, mag je jezelf ‘Certified Project Management Associate’ noemen, een kwaliteitsstempel die steeds meer organisaties vragen wanneer je solliciteert naar een functie als junior of medior projectmanager. Omdat IPMA Nederland onderdeel is van het internationale IPMA-programma is een IPMA D-certificering daarnaast internationaal erkend.

Naast een mooie certificering krijg je in de IPMA D-opleiding optimaal de kans je als persoon te ontwikkelen. Als projectmanager ben je meer dan iemand die alleen een plan maakt. En een project is nooit geïsoleerd, het gaat er altijd om samen met anderen te komen tot een prestatie als onderdeel van een organisatie. Hierbij zijn zowel soft als hard skills van belang. Omdat IPMA D je breed opleidt en de opleiding niet slechts ingaat op een enkele theorie of methodiek, krijg je de kans om je breed te ontwikkelen. Mocht je je later toch willen verdiepen in een specifieke methodiek, dan is de overstap vanuit IPMA D eenvoudiger gemaakt. Je kunt de essentie van een projectmanagementmethodiek makkelijker doorgronden en in een grotere context plaatsen op basis van de reeds opgedane kennis.

Waarom kiezen voor IPMA D bij ICM?

De docenten bij ICM zijn bevlogen, gemotiveerd en daarnaast doordrenkt met praktijkervaring. Naast dat zij alle kennis in huis hebben over IPMA D en de theorie volledig beheersen, zijn het mensen die zelf ontzettend veel ervaring hebben met het vak projectmanagement. Ze bereiden je niet alleen goed voor op het examen, maar geven je daarnaast alle handvaten mee om die theorie toe te passen in de praktijk.

Hoewel IPMA D een theoretisch ingestoken opleiding is, maken ICM docenten zoveel mogelijk gebruik van oefeningen en praktijkvoorbeelden. Er is daarnaast veel ruimte voor reflectie vanuit de theorie op jouw eigen functie, rol en organisatie. Verwacht een mooie balans van theoretische onderbouwing en praktijkoefeningen wanneer je start met de IPMA D opleiding.

We bieden de IPMA D opleiding ook aan in onze virtual classroom, waar net als in de reguliere opleiding veel ruimte is voor actieve werkvormen, interactie, voldoende pauzes en een persoonlijke sfeer.

Heb je aanvullende vragen over de IPMA D opleiding of wil jij je inschrijven? Je vindt alle benodigde informatie op de specifieke opleidingspagina.

Naar de opleiding IPMA D