‘Ik zie de ICM seminars als vakken van mijn eigen samengestelde opleiding’

Odette Wolff is zonder twijfel een ervaren ICM’er. Ze volgde elf seminars, de opleiding BiSL Foundation en de training Verandermanagement bij ons. Geen verrassing dus dat leren en ontwikkelen haar grote passies zijn. Voor Odette voelt het alsof ze haar eigen opleiding samenstelt door alleen maar vakken te volgen die ze echt leuk vindt. Ze gebruikt haar hiermee opgedane kennis en vaardigheden voortdurend. Ik sprak met haar over de positieve ervaringen met ICM, ging in op de training Verandermanagement die ze volgde en op haar visie op vitaliteit, werkgeluk en persoonlijk leiderschap.

Een leergierig persoon

“Mijn naam is Odette Wolff en ik ben werkzaam als functioneel applicatiebeheerder in het BovenIJ ziekenhuis. Naast mijn baan beheer ik een eigen website (fijnbedraad.nl) waarop ik persoonlijke verhalen deel. Ik schrijf over zingeving, groei, ontwikkeling, vallen en weer opstaan. Thema’s als reizen, opgroeien, rouw, ontwikkelen en moederschap komen aan bod. Mijn website is een hobby waarin ik mijn hooggevoeligheid combineer met de zoektocht naar ontwikkeling. Mijn drijfveren zijn leergierigheid, bezieling, ontwikkeling, authenticiteit en zinvol zijn. ICM is voor mij een perfecte voedingsbodem om mezelf continu te blijven ontwikkelen.”

Van Eiland naar Wijland

“Eind 2019 volgde ik de training Verandermanagement bij ICM. De reden hiervoor was de overstap naar een nieuw ICT-systeem dat we dit jaar invoeren. Vanuit vorige wijzigingen in de organisatie merkte ik dat er weerstand komt kijken bij een verandering. Ik leid nieuwe gebruikers van onze ICT-systemen op en wilde leren hoe ik hen het beste meeneem in een verandering.

De training leverde me tegelijk vele andere, bruikbare inzichten op. Een tijd geleden zijn we in het ziekenhuis begonnen met ‘Van Eiland naar Wijland’. Dit project zorgt ervoor dat medewerkers van verschillende afdelingen meer samenwerken en nauwer bij elkaar worden betrokken. Gedurende themaweken delen verschillende collega’s kennis en ervaringen door workshops of lezingen te geven over onderwerpen waarover ze zelf gepassioneerd zijn of waarmee ze veel ervaring hebben. In de training Verandermanagement heb ik geleerd hoe ik kritisch kijk naar veranderingen als deze en hoe we de juiste vragen blijven stellen om te testen of ze nuttig zijn. Tijdens evaluatiesessies kom ik nu met vragen als ‘hoe draagt deze verandering bij aan ons doel?’ of ‘wat is er vandaag nodig zodat we morgen actief iets kunnen verbeteren?’. Met die kritische blik stimuleer ik anderen en dat wordt gewaardeerd. Ik ben dankbaar dat ik deze training heb mogen volgen en daardoor binnen projecten en veranderingen een waardevolle bijdrage kan leveren.”

Een zelf samengestelde opleiding

Ik vroeg Odette op welk gebied we in Nederland nog veel te winnen hebben als we kijken naar de thema’s Vitaliteit, Werkgeluk en (Persoonlijk) Leiderschap. Odette: “Als ik kijk naar de extreem hoge burn-out cijfers dan lijkt me de combinatie van vitaliteit en werkgeluk erg belangrijk. Ik denk dat we iets minder zouden moeten, maar dan vooral van onszelf. We willen allemaal die hogere opleiding, dat betere diploma. De lat leggen we veel te hoog. Het is belangrijk dat je altijd blijft leren, de vorm maakt daarbij niet uit.

Mensen denken altijd dat ik hoogopgeleid ben, terwijl dat niet zo is. Ik ben begonnen met de huishoudschool, toen heb ik de havo gedaan. Vervolgens ben ik beland in de verzekeringswereld, waarvoor ik meerdere certificaten haalde. Dat is een heel eigen leven gaan leiden. Op een gegeven moment dacht ik dat het belangrijk was een hbo-diploma te hebben. Vervolgens dacht ik: waarom bouw ik mijn opleiding niet zelf? Met alleen de vakken die me boeien en ik echt leuk vind? Dat ben ik vanaf 2016 gaan doen, onder andere door ICM seminars te volgen. Praktisch gezien zit ik dus al in mijn laatste jaar en zou ik kunnen stoppen. Maar zo voelt het absoluut niet, ik wil de rest van mijn leven doorgaan met ontwikkelen, leren en ontdekken.”

Hoe gebruik je de kennis die je opdoet bij ICM in de praktijk?

“Binnen het Van Eiland naar Wijland project geef ik sinds kort workshops op het gebied van werkgeluk. Ik noem het graag ‘straalkunde’, omdat het mijn doel is dat mensen gaan stralen. Daar past van alles bij: talentontwikkeling, leren, authentiek zijn, vitaliteit, persoonlijk leiderschap en natuurlijk werkgeluk. Hierbij maak ik graag gebruik van de kennis die ik opdoe bij de ICM seminars. Deze leveren mij waardevolle input en bruikbare tools op. Vaak worden open deuren vanuit een andere invalshoek bekeken. Ik houd van open deuren: daar ligt het leven, dat ligt niet in de hoekjes erachter. Bovendien hoeft het niet elke keer opnieuw uitgevonden te worden. Op mijn werk bewaar ik mijn verzameling rode ICM opschrijfboekjes, vol met tekeningen die ik heb gemaakt als aantekeningen bij seminars. Als ik me afvraag hoe ik iets in de dagelijkse praktijk oplos, grijp ik naar zo’n boekje. Daarin vind ik altijd weer een mooi inzicht van een bevlogen professional terug.”

Odette Wolff ICM Seminars Vitaliteit Werkgeluk