Hoe stimuleer en motiveer je als leidinggevende medewerkers op afstand?

Stuur jij als leidinggevende sinds de corona pandemie je team nu ook op afstand aan? Dan is vast de vraag in je opgekomen hoe je in deze context jouw rol als leidinggevende vervult en het best contact houdt met je medewerkers. Hoe vergroot je bijvoorbeeld motivatie? Hoe bevorder je de samenwerking? En hoe ga je om met lastige situaties?

Creëer veiligheid en vertrouwen

Je kunt je medewerkers controleren, vragen naar hun werkzaamheden en op verplichte tijden laten inbellen. Maar daar vergroot je het vertrouwen en de motivatie niet bepaald mee. Bovendien verkeren sommige mensen in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld met jonge kinderen of hulpbehoevende familie.

Accepteer dat de dagen er nu eenmaal anders uitzien dan normaal en geef je team vrijheid en vertrouwen. Vraag naar waar mensen mee worstelen, luister goed en denk mee in oplossingen. Wees zelf ook transparant in wat er in de organisatie gebeurt en hoe je het zelf ervaart. Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid en houvast.

Laat mensen vergelijkingen maken binnen zichzelf

Het zit in de mens om jezelf te vergelijken met een ander. Zo zijn we sterk geneigd te kijken naar hoe lang iemand anders over iets deed of op welke manier. Als leidinggevende is het belangrijk om daar niet in mee te gaan maar juist vergelijkingen te maken binnen de persoon in kwestie.

Wat onderneemt iemand nu bijvoorbeeld dat hij of zij maanden geleden nog niet deed? Wat heeft iemand voor nieuws gedaan of geleerd sinds de uitbraak van corona? Benoem wat je ziet en uit je waardering daarvoor.

Stimuleer medewerkers hun sterke kanten in te zetten

Op welke manier kunnen medewerkers zich nog meer ontwikkelen op dit moment? Ga daarbij uit van hun sterke kanten en laat ze bijvoorbeeld deze test invullen. Het is heel natuurlijk om je in deze tijd aangetrokken te voelen tot de taken die je sterk intrinsiek motiveren. Taken die we daarentegen minder leuk vinden of waar we minder goed in zijn worden nóg lastiger om uit te voeren omdat we weinig welkome afleiding hebben en ons niet kunnen opladen bij collega’s.

Bespreek in je team wie waar goed in is en van welke taken mensen energie krijgen. Onderzoek vervolgens waar kansen liggen om hier meer van te ondernemen en stimuleer creativiteit. Juist nu is daar ruimte voor!

Deal met de volle wasmand en houd aandacht voor je team

Als leidinggevende heb je spreekwoordelijk te dealen met een volle wasmand. Er ligt altijd nog was op je te wachten en het is niet haalbaar om elke avond je volledige takenlijst afgevinkt te hebben. In tijden van stress heb je misschien meer last van die volle wasmand dan normaal. Prioriteren is aan de orde van de dag. Onthoud daarbij dat individuele aandacht voor je teamleden ongelooflijk belangrijk is voor hun functioneren en de samenwerking. Laat dat niet ondersneeuwen door de waan van de dag en houd vaak contact. Aan te raden is om met elke medewerker elke week een kort een-op-een gesprek te voeren over wat er die week op de agenda staat. Zo kan een medewerker aangeven wat de prioriteiten en uitdagingen zullen zijn en waar hij of zij hulp bij kan gebruiken.

Hoe goed ben jij bezig als leider op afstand?

In het boek ‘Remote leiderschap – Effectief leidinggeven op afstand’ stelt auteur Arjen Banach dat als je goed remote leiderschap wilt uitoefenen, je als leidinggevende hoofdzakelijk bezig moet zijn met: hoe zorg ik ervoor dat jij als medewerker zo goed mogelijk je werk kan doen? Om dit te meten kun je jezelf vragen stellen als:

  • Geef een cijfer van 1 tot 10: in hoeverre ben jij als leidinggevende op de hoogte van wat er speelt en leeft bij jouw medewerkers?
  • Welk cijfer zouden de medewerkers jou geven? Verklaar het mogelijke verschil.
  • Hoe stel jij jezelf in staat om goed in te spelen op wat medewerkers van jou nodig hebben om hun werk goed uit te voeren?
  • Hoe wordt de kwaliteit van jouw leiderschap gemeten? Durf jij je kwetsbaar op te stellen en je te laten beoordelen door je medewerkers?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Marga Rijken, docent bij ICM van o.a. Positieve Psychologie, Arbeids- en Organisatiepsychologie, Toegepaste Psychologie en Persoonlijk Leiderschap. Ook raadpleegden we het boek ‘Remote leiderschap – Effectief leidinggeven op afstand’, geschreven door Arjen Banach.