Barbara Pals: “Ik help mensen te begrijpen wat de theorie betekent in iemands praktijk”

In de rubriek ‘Even voorstellen’ stellen we je met trots voor aan onze collega’s op de werkvloer en onze docent-trainers voor de groep. Dit keer: Barbara Pals, een van onze gepassioneerde en hooggewaardeerde trainers. Sinds 2014 verzorgt ze diverse opleidingen en trainingen op het gebied van projectmanagement, verandermanagement en consultancy voor ICM.

Barbara, hoe ben je het trainersvak ingerold?

“Ik heb een achtergrond in bedrijfskunde en werkte jarenlang als consultant, projectmanager en programmamanager. Eerst in vast dienstverband, daarna als zzp’er. Bij meerdere opdracht- en werkgevers had ik al kennisgemaakt met het verzorgen van workshops en trainingen. Ik vond dat direct al heel leuk.

Na ruim 15 jaar ervaring als projectmanager voelde ik dat ik veel kennis en ervaring had opgebouwd en vond ik opleiden en trainen ook passen in de fase van mijn leven: dat je anderen probeert verder te helpen, in plaats van alleen jezelf. Ik besloot te ontdekken of trainen bij me paste, of ik daar blij van werd en of ik dat kon.”

Welke stappen heb je toen gezet?

“Dat is wel een grappig verhaal! Als zzp’er besloot ik een kantoortje te huren, zo rond 2003. Ik kwam terecht op de Niasstraat in Utrecht tussen andere startende, kleine ondernemers. Naast mij op kantoor zaten twee jongens: Erik Smithuis en Harrie-Peter Roefs. We raakten in gesprek en ze vertelden dat ze een opleidingsinstituut waren begonnen! Direct was er een linkje en grapten we dat ik dan wel trainingen op het gebied van projectmanagement kon verzorgen. Dat was toen nog helemaal niet aan de orde, maar 7 jaar terug dacht ik wel gelijk aan hen: hoe zou het met ICM zijn? En hoe kom ik in dat wereldje terecht? Ik nam contact op met Erik en doorliep het selectieproces voor trainers. Samen met zo’n dertien andere trainers gaf ik een mini-training van zeven (!) minuten. Drie anderen en ik mochten door. Dat vond ik wel een eyeopener: het trainersvak is geen gesneden koek.”

Hoe zou jij jezelf omschrijven als trainer?

“Eigenlijk is het belangrijkste voor mij iets overdragen aan anderen. Bij elke training die ik verzorg, of dat nu voor één persoon, een team of groep is, is het mijn doel mensen een stapje verder te laten zetten. Wat ik heel goed vind aan ICM is dat er mensen voor de groep staan die niet net uit de schoolbanken komen. Het zijn mensen die het zelf hebben gedaan in de praktijk. Als mensen theorieën willen leren over projectmanagement, dan kunnen ze een boek lezen. Daar hebben ze mij niet voor nodig. Ik ben er juist om mensen te helpen begrijpen wat de theorie betekent in iemands praktijk. Ik heb geleerd snel situaties te doorgronden, me in te leven en mensen coachend mee te nemen om een volgende stap te zetten. Ik zou zeggen dat mijn kwaliteit ligt in het maken van de praktische vertaalslag.

Wat echt bij ICM en bij mij past is persoonlijke aandacht. Laatst nog belde iemand van een training van ruim anderhalf jaar geleden om ergens over te sparren. Dat vind ik mooi. Wat mij typeert is dat ik er altijd ben. Ik zeg altijd: ‘als we zo uit elkaar gaan, dan ben ik niet ineens verdwenen. Stel dat je iets uitprobeert en er niet uitkomt, laat het me weten.’ Ik vind het super mooi als ik een sprankeltje van mijn eigen enthousiasme over kan brengen en iemand kan helpen zijn of haar werk succesvoller te maken.”