Ervaringen met online bijeenkomsten
Sinds april verzorgen we online bijeenkomsten voor onze opleidingen en trainingen. Hoe bevalt dat? En wat kun je ervan verwachten als je zelf ook een online bijeenkomst gaat volgen? Wij vroegen het een aantal docenten en deelnemers.
Enthousiaste docenten
Voor onze docenten was het verzorgen van online bijeenkomsten begin dit jaar vaak nieuw en ook spannend. Samen werken we er hard aan om onverminderd kwaliteit te leveren. We verzamelen dan ook alle reacties, feedback en ervaringen om onze online sessies continu te verbeteren. De vele positieve berichten die we binnenkrijgen delen we graag om ons enthousiasme te tonen:
Richard Weber (docent Agile Project Management Practitioner): “Ik heb een heerlijke virtual classroom training gehad. Enorme lol gehad in deze manier van lesgeven. En zo ook mijn groep.”
Robin van Dorrestein (docent): “Ik heb mijn eerste online training NIMA A Sales gegeven. Ik heb enorm genoten van de ambitie, enthousiasme en de creativiteit van de groep. De opgebouwde spanning aan mijn kant was direct weg en ik voelde mij met de groep als een vis in het water.”
Everdien Breken (docent Project- en procesmanagement): “Ik vond dat het goed ging en heb er boven verwachting veel plezier aan beleefd. Ook humor blijkt overdraagbaar via Zoom en dat was heel belangrijk.”
Sociale interactie
Amy den Hartog is online gestart met de opleiding NIMA B Marketing en deelt daarover: “De online bijeenkomst beviel mij eigenlijk veel beter dan ik had verwacht. Ik keek er tegenop om van 10 tot 4 naar een scherm te kijken, maar de tijd vloog voorbij. Ik vond het heel knap hoe de docent online interactie wist te creëren met een groep van 17 deelnemers. Bij het plenaire gedeelte bleven we betrokken via de chat en in de break-outsessies hadden we persoonlijk contact in kleinere groepjes. Het was daardoor geen passief webinar en ik leerde mijn medecursisten echt kennen.”
Online oefenen met een trainingsacteur
Ook online is de toegevoegde waarde van een trainingsacteur groot. Hoe overtuig je iemand bijvoorbeeld via de telefoon? Hoe voer je een slechtnieuwsgesprek via video of hoe geef je coachend leiding op afstand? Trainingsacteur Pieter de Jager vertelt in dit artikel hoe je dat online oefent.
Maarten Dinther is Business Process Engineer bij Vos Logistics en maakt momenteel de stap naar een managementfunctie. Daarbij krijgt hij te maken met nieuwe situaties waar hij coaching goed bij kan gebruiken: “Afgelopen week liep ik tegen twee lastige situaties aan in het werk. Tijdens een online bijeenkomst van ons incompany Young Professionals Programma oefenden we met een trainingsacteur en bracht ik mijn case in. De acteur speelde identiek na wat ik had ondervonden in de praktijk. Je krijgt op die manier echt nieuwe inzichten: hoe kun je iets net anders brengen waardoor je andere reacties krijgt? Ook online werkt dat dus goed.”
Aanpassing van het programma
Danny ter Beek volgt momenteel de opleiding Arbeids- en Organisatiepsychologie en vertelt daarover: “Wat we in een fysieke bijeenkomst in één dag zouden doen was nu opgeknipt in twee dagdelen. Dat was fijn. De break-outsessies bevielen verrassend goed. We gingen daarbij in groepjes van drie of vier uiteen om vraagstukken te bespreken. De docent kon daarin bijspringen. Dat vond ik heel knap, hoe dat digitaal werkt.”
Positiviteit en afleiding
Voor de een vallen werkzaamheden uit en is het volgen van een opleiding of een training een nuttige, alternatieve tijdsbesteding. Voor de ander biedt het juist positiviteit en afleiding in tijden waarin werk veeleisend en emotioneel zwaar is. Titia Nijhove werkt in de zorg bij SIGRA en volgt momenteel incompany de opleiding Opleidingskunde. Zij deelt: “Ik heb de online bijeenkomst ervaren als een zeer positieve en energieke input op de huidige situatie die op dit moment ons werk en sociaal leven min of meer beheerst. Ik vond het een fijne en vooral leerzame afleiding. Ik heb zo geboeid geluisterd en actief deelgenomen dat de uren voorbij vlogen. Dit had ik even nodig!”
Bekijk ons volledige aanbod online opleidingen en trainingen
Meer weten over hoe een online bijeenkomst eruit kan zien? Dat lees je hier.
Heb je vragen? Die kun je stellen aan onze studieadviseurs via 030 – 29 19 888.