Een nieuwe baan vinden: tips voor een plan van aanpak

Je twijfelt of je huidige baan het wel helemaal is, bent toe aan verandering of moet noodgedwongen op zoek naar een nieuwe werkgever. Hoe ontdek je welke nieuwe functie of nieuw vakgebied bij jou past?

Hoe zoek je uit wat je wilt in een nieuwe baan?

Een eerste stap kan een een persoonlijk loopbaantraject zijn. Met een loopbaanbegeleider onderzoek je bijvoorbeeld welke vaardigheden je in je werk hebt ontwikkeld en welke je het liefst gebruikt. Wat drijft je en hoe ziet jouw ideale loopbaan eruit? Onze ICM-begeleiders helpen je hierin verder door de juiste vragen te stellen en dagen je uit om na te denken waar je voor staat. Volg vervolgens workshops om kennis te maken met nieuwe vakgebieden en ga in gesprek met mensen over wiens functie je meer wilt weten.

Martijn (Programmamanager bij ICM): “Een jobcoach moedigde mij aan feedbackgesprekken te voeren met mijn omgeving om erachter te komen hoe zij mij zien. Vervolgens voerde ik netwerkgesprekken om meer over bepaalde functies en organisaties te weten te komen. Ik moest zeker uit mijn comfortzone, maar juist de gesprekken die ik inging zonder concreet doel hielpen mij het meest vooruit. Wees gewoon nieuwsgierig!”

Een andere oefening is om een brief te schrijven aan jezelf. Stel je voor dat je met pensioen bent en terugblikt op je werkend leven: welke keuzes heb je gemaakt? Ben je daar tevreden over? Wat had je anders willen doen?

Kristel (Studieadviseur bij ICM): “Na 21 jaar met veel plezier als stewardess gewerkt te hebben, kreeg ik behoefte aan een nieuwe uitdaging. Door een begeleidingstraject ontdekte ik nieuwe manieren om mijn talenten in te zetten en ook sollicitatiegesprekken hielpen me in de juiste richting. Behulpzame feedback na een afgewezen gesprek liet me inzien welk werk wel bij me past. Soms zien anderen het sneller dan jijzelf.”

Christopher (Studieadviseur en planningsmedewerker bij ICM): “Bij een seminar van Willem Glaudemans kwam ik in aanraking met De Reis van de Held, een theorie over Persoonlijk Leiderschap. Ik twijfelde al langer maar dit legde de vinger op de zere plek: mijn studie sloot totaal niet aan bij mijn drijfveren. Ik volgde een training om vergevingstherapie te begeleiden en ontdekte dat menselijke interactie mij wél voldoening gaf. Daar wilde ik mee verder. Ik volgde een coachingsopleiding en doe momenteel coachervaring op.”

Op gesprek: hoe verkoop je jezelf?

Je bent erachter welke kant je op wilt en de perfecte vacature dient zich aan. Je solliciteert en mag op gesprek komen; dat gaat de goede kant op! En dan? Hoe profileer je je? Een aansluitende achtergrond mist, maar laat dat direct jouw kracht zijn. Het onderscheidt je van je medesollicitanten.

Hoe ver je ook in je carrière bent, een carrièreswitch toont opgedane levenservaring aan. Je bent in staat tot zelfontwikkeling, weet waar je wel of juist niet gelukkig van wordt en hebt de moed om een nieuw pad in te slaan. Vaardigheden zoals assertiviteit, nieuwsgierigheid en zelfreflectie gaan hiermee gepaard en zijn interessant om te benoemen bij je nieuwe werkgever. Geef aan wat je op persoonlijk en professioneel vlak hebt geleerd van je vorige werk en toon je enthousiasme en leergierigheid aan om je loopbaan ergens anders te vervolgen.

Eric (ICT-consultant bij ICM): “Ik heb meerdere carrièreswitches gemaakt. Mij hielp om open te zijn over mijn keuzes en overtuigingen en daarover in gesprek te gaan met mijn omgeving. Mijn tip: vul niet zelf je bezwaren in. Als je bezwaren invult en daar later op terugkijkt, dan zijn die bezwaren 9 van de 10 keer onterecht. Durf en ga voor wat jij echt leuk vindt. Dan komt daar vanzelf wel iets uit.”

Verloopt een sollicitatiegesprek niet zoals je had gehoopt? Luister naar je gevoel. Sloot de functie wellicht niet aan bij jouw persoonlijkheid of week je achtergrond te veel af? Realiseer je dat kennis altijd nog aan te leren is en overweeg omscholing. Hier vind je een aantal opleidingen die hiervoor geschikt zijn.

Advies van onze studieadviseurs

Vrijblijvend ontdekken wat voor jou de beste vervolgstap is in je loopbaan? Neem contact op met onze studieadviseurs via 030 – 29 19 888 of mail naar info@icm.nl. Bekijk ook eens onze gratis e-books en tips om inspiratie op te doen.