Durf jij te presenteren?

Veel mensen gaan het geven van een presentatie liever uit de weg. Het is veel te spannend en je loopt het risico dat je iets fout doet. Hierdoor zouden anderen je negatief kunnen beoordelen. Misschien wel met rampzalige gevolgen. Bovendien heb je er helemaal geen talent voor. Wie ben jij nou om iets voor een groep te vertellen? Herkenbaar? Dan is het goed dat je nu dit artikel over presenteren leest.

Zwart wit gezien heb je twee keuzes als het gaat om presenteren:

  1. Je gaat het vermijden
  2. Je gaat het doen

Door niet te presenteren daalt je zelfvertrouwen

Door te kiezen voor optie 1 zal je in eerste instantie een prettig gevoel hebben omdat de spanning direct weg is. Vermijding is de meest effectieve manier om direct van de spanning af te zijn. Maar vrij snel daarna voelt het zwak. Diep van binnen weet je dat je wegloopt voor iets dat eigenlijk bij je werk hoort. Hierdoor daalt je zelfvertrouwen en ga je jezelf steeds kleiner maken dan je bent. Het kan ook dat je juist gaat compenseren door op verkeerde momenten hoog van de toren te blazen. Hierdoor zou je oorspronkelijke angst voor een negatieve beoordeling wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Presenteren zorgt voor meer zelfvertrouwen, ook als er iets fout gaat

Door te kiezen voor optie 2 zal je op de kortere termijn spanning ervaren. Maar nadat je de presentatie gegeven hebt, ervaar je voldoening omdat je sterker bent geweest dan de spanning. Je hebt het overwonnen. Je bent trots op jezelf waardoor je zelfvertrouwen toeneemt.

Dit is ook het geval als het nog niet perfect ging. Meestal ben jij namelijk de enige die het erg vindt dat er fouten in je presentatie zaten. Sterker nog, deze fouten zorgen ervoor dat mensen zich met je kunnen identificeren. Perfectie staat veel te ver af van de dagelijkse werkelijkheid. Het schept afstand waardoor er minder verbinding is en verbinding is de basis voor een succesvolle presentatie.

Presenteer vanaf nu zoveel mogelijk

Door de positieve ervaring van het doen, ga je steeds vaker presenteren. Hierdoor word je er beter in en krijg je er meer plezier in. Je bent op een positieve manier zichtbaar en anderen gaan je positiever beoordelen. Het is dus essentieel dat je vanaf nu zoveel mogelijk gaat presenteren.

Stel jezelf uitdagende maar haalbare doelen

Daarbij is het zeker in het begin belangrijk om te oefenen in een veilige omgeving. Een presentatietraining is daar zeer geschikt voor. Stel jezelf uitdagende maar haalbare doelen. Kies het tempo dat bij jou past.

Tot slot is het goed om te beseffen dat presenteren niet iets is dat je in één dag leert. Het is een reis. Ook deze reis begint met de eerste stap. Bovendien zit de voldoening in de reis en niet in het behalen van de eindbestemming.

Ik wens je een goede, veilige en vooral plezierige reis.