Dit is waarom investeren in werkrelaties bijdraagt aan werkgeluk

“Hoe we onze dagen doorbrengen is hoe we onze levens doorbrengen” zei de Amerikaanse schrijfster Annie Dillard ooit. Veel van ons spenderen een groot deel van hun leven op de werkvloer; gemiddeld 90.000 uur (bron: Gettysburg College). Je kunt dus wel stellen dat je baan een aardige impact heeft op jouw levensgeluk. Ons levensgeluk (en daarmee ook ons werkgeluk) wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de relaties die we met mensen om ons heen hebben, en dat is goed nieuws! Dat betekent namelijk dat je zelf invloed hebt of deze 90.000 uur een positieve impact hebben op jouw leven.  

Geluk is.. andere mensen!

Goede relaties onderhouden op ons werk kan soms best uitdagend zijn. We komen immers gewoon om te werken en resultaten te bereiken, toch? Leo Bormans is gelukambassadeur en reist de wereld over om te vertellen over geluk. Hij schreef onder andere het boek Geluk – The World Book of Happiness. Voor dit boek vroeg hij honderd wetenschappers om in maximaal duizend woorden hun inzichten over geluk te delen. Na lang denken lukte het één wetenschapper om het in slechts twee woorden samen te vatten. Hij schreef: “Geluk is… andere mensen!’’.

Ook het langstlopende wetenschappelijke onderzoek ter wereld bevestigt dit. Ruim tachtig jaar geleden startten onderzoekers van de universiteit Harvard een onderzoek dat antwoord moest geven op de vraag: “Wat maakt een mens gelukkig?”. De wetenschappers volgden 724 mannen (later werd de onderzoeksgroep flink uitgebreid) gedurende hun hele leven. Een klein aantal van hen leeft op dit moment nog. Sommige mannen uit het onderzoek werden gelukkig en andere niet. De grootste voorspeller van geluk bleek: goede relaties met de mensen om ons heen. Ze maken ons gelukkig en houden ons gezond.

Hoe creëer en onderhoud je goede relaties?

Bovenstaande klinkt natuurlijk erg mooi, maar hoe krijg je dit zelf voor elkaar? Hier zijn enkele tips:

  • Deel wat er in je omgaat
    We vinden het heel normaal dat we ons werk mee naar huis nemen. ’s Avonds nog even bellen of mailen, wie van ons doet het niet? Maar ons ‘huis’ meenemen naar het werk doen we minder. Toch hebben privésituaties vaak grote invloed op ons functioneren op het werk. Positieve zaken delen we nog wel eens, maar een ruzie met onze partner, een overleden huisdier of een andere rotsituatie houden we vaak voor onszelf. Door te delen wat er in je omgaat laat je zien dat je een mens bent. Andere mensen zullen zich herkennen in de voorbeelden en mogelijk ook zelf delen. Bij vergaderingen kun je bijvoorbeeld starten door te vragen of mensen nog niet-werkgerelateerde zaken willen delen. Wanneer we bereid zijn ons open te stellen neemt de kwaliteit van onze relatie vaak toe.
  • Luister meer en praat minder
    De meeste mensen zijn geen goede luisteraars. Ze halen de verhalen van anderen langs hun eigen filters. Ze grijpen de haakjes in een verhaal aan om te vertellen wat zij hebben meegemaakt. Goed kunnen luisteren is een geweldige eigenschap. Zodra we beter worden in luisteren, worden we direct een betere vriend, partner of collega. Luisteren is niet altijd makkelijk maar het helpt ons de kwaliteit van al onze relaties te verbeteren. Dat is ontzettend waardevol. Deze 10 tips uit de filosofie voor betere gesprekken helpen je hierbij.
  • Geef vaker een compliment
    Een oprechte blijk van waardering is de smeerolie van een goede samenwerking. We vinden het vaak maar heel gewoon als een collega een bijzondere prestatie heeft neergezet. Of we vergeten het simpelweg te vertellen. Dat is zonde, want het geven van complimenten zorgt voor veel werkgeluk. Niet alleen voor de ontvanger maar ook voor de gever. Bij beide partijen komt namelijk het gelukshormoon dopamine vrij. Dubbel werkgeluk dus. Zo zei voetbaltrainer Foppe de Haan ooit over waardering: ‘’Van een schouderklopje heeft nog nooit iemand een blessure opgelopen.’’

Een nieuwe definitie

Volgens de Dikke van Dale zijn collega’s ‘personen die uitsluitend zijn verenigd om een gezamenlijk doel te bereiken’. Als het goed is weet jij nu net zoals wij dat de mensen met wie we samenwerken veel meer zijn dan dat. Werkgeluk zit namelijk voor een groot deel in de relaties die we tijdens het werk hebben. Laten we deze mensen dan ook minimaal zien als samenwerkingspartners. Of beter nog: als werkvrienden en geluksbrengers!

Meer tips voor meer werkgeluk?

Dit artikel is gebaseerd op het derde hoofdstuk uit het gratis e-book ‘De 10 tips voor meer Werkgeluk’, geschreven door werkgelukambassadeurs Jan-Bart Bouwmans en Roy Kreeftmeijer. Vraag hier het e-book aan voor alle tips en praktische handvatten.