Deelnemer Persoonlijk Leiderschap trektocht: “Ik ervaar nu zoveel meer rust”

Iedereen loopt in het leven weleens ergens tegenaan. Je zit bijvoorbeeld in een werksituatie waar je niet volkomen tevreden mee bent, de communicatie in een bepaalde relatie loopt niet zo soepel als gehoopt of je zou graag lekkerder in je vel willen zitten. Hoe fijn is het dan om al wandelend hierin begeleid te worden en inzichten op te doen die je nieuwe energie geven? Met dit doel organiseren we in samenwerking met MyQuest regelmatig Persoonlijk Leiderschap trektocht. Een van de deelnemers, Ingrid Bearda, deelt in dit artikel haar ervaringen.

Bekijk eerstvolgende startdata

Waarom besloot je deel te nemen aan de trektocht?

“Ik kom uit een bewogen jaar en merkte dat ik telkens tegen dezelfde patronen aanliep. Ik was zoekende naar hoe ik die patronen kon doorbreken. Deze coachingsvorm leek me de uitgelezen kans om antwoorden te krijgen. Ook had ik hele goede verhalen gehoord over Marianne en Hedda, de begeleiders van de trektocht. Dat onderdeel van het programma was dat we daarbij zouden wandelen en continu in de natuur zouden zijn sprak me enorm aan.”

Hoe verliep de trektocht?

“Ter voorbereiding kregen we de opdracht te omschrijven hoe we nu in het leven staan en wat ons naar de trektocht had gebracht. Ook kregen we de opdracht foto’s mee te nemen aan de hand waarvan we onszelf konden voorstellen. Hierdoor kwam ik al direct in een mindset waarin ik begon na te denken over waar ik vandaan kwam, wie ik nu eigenlijk ben en wat mij heeft gevormd. Dat zette zich natuurlijk voort in de trektocht. Er was regelmatig een-op-een coaching, we deden oefeningen in duo’s en in groepsverband en er was gelegenheid om in je eentje te wandelen en je gedachtes op een rijtje te zeten. Ook was er ruimte voor ontspanning en hebben we heel veel gelachen samen. En dat allemaal in de buitenlucht. Tijdsbesef had ik niet, want ik heb mijn mobiel ingeleverd toen ik die keuze kreeg. Het was heerlijk om met elkaar in een bubbel te zitten in zo’n prachtige omgeving in de bossen. Hierdoor kon ik volledig op mezelf focussen en werd ik niet afgeleid door externe prikkels. ”

Was de trektocht zoals je het had verwacht?

“Nee! Ik heb er nog veel meer uit gehaald dan ik had verwacht. Dit kwam voornamelijk omdat het programma zo goed in elkaar zat. Er was een mooie balans tussen diepgaande gesprekken en luchtigheid en ook kregen we veel vrije tijd voor reflectiemomenten. Ik was zelf de benjamin van de groep, maar het was heel fijn om te merken dat leeftijd er totaal niet toe deed. Er was zoveel herkenning onderling in gedachtes en zaken waar mensen tegenaan liepen. We maakten samen die reis, we leerden van elkaar en het was echt een groepsproces.

Ook was het heel leuk om in korte tijd mensen die eerst vreemden voor je zijn zó goed te leren kennen. Het voelde als een warm bad. We hadden zoveel raakvlakken en de feedback die we elkaar gaven was zo puur en eerlijk. Je deelt letterlijk lief en leed, door de speciale setting en de opdrachten die we deden misschien wel meer dan met vrienden thuis.”

Wat had voor jou de meeste impact?

“Tijdens de trektocht bespraken we zaken die ons energie geven én die onze energie vreten. Ik schreef als energievreter op: ‘besluiteloosheid’, omdat ik dat soms irritant vind bij anderen. Een van de coaches bevroeg mij hier vervolgens op: ‘Kijk eens naar jezelf. Ben je zelf ook weleens besluiteloos?’. Die ene opmerking maakte zo’n impact! In relaties kan ik dat namelijk zelf ook heel erg zijn, maar dat had ik nooit zo beseft. Het fijne aan Hedda en Marianne is dat ze zonder oordeel confronteerden. Ze gebruikten vaak onze eigen woorden om ons te spiegelen. Dat gaf veel inzichten.”

Wat heeft het programma jou opgeleverd?

“Ik ervaar nu zoveel meer rust. Dat was trouwens ook een van de redenen waarom ik hieraan meedeed: ik voel me altijd zo gehaast. Aan het einde van de tocht kregen we de opdracht na te denken over hoe ons leven er over 5 jaar uitziet. Waar sta ik dan? Wat heb ik dan meegemaakt? Ik ben nu 32 en toen ik me inleefde in mijn 37-jarige zelf gaf dat zo’n krachtig beeld. Het gaf me het vertrouwen dat het wel goedkomt en dat het allemaal niet zo gehaast hoeft. Ik had vroeger gedacht dat mijn leven er nu heel anders uit zou zien, maar dat gevoel is weg. Ik ben op de plek waar ik hoor te zijn en ik kom vanzelf wel waar ik wil komen. Het is helemaal oké.”

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die twijfelt om dit te gaan doen?

“Ik heb dit echt ervaren als een APK voor mezelf. Op elk moment van je leven is het waardevol om zo’n tocht te maken en in een veilige setting naar je eigen patronen te kijken en stil te staan bij wat je doet en wat er gebeurt in je leven. Doordat je dit voor jezelf doet en niemand kent, wordt het heel makkelijk om open te zijn. De een zat met een persoonlijke kwestie, de ander met een carrièrevraagstuk en weer een ander ging er helemaal open in zonder concrete vraag. De gemene deler was dat iedereen meeging vanuit dezelfde mindset: de behoefte om te willen groeien. Dat we dit wandelend deden had voor mij grote meerwaarde. Ik zou het iedereen aanraden.”

Andere deelnemers aan het woord:

Ik had nooit durven dromen dat die paar dagen zo’n grote impact zouden hebben en me zoveel inzichten zouden opleveren. Wat het me concreet gebracht heeft? Een flinke dosis zelfkennis – waar ben ik goed in en wat zijn mijn kernwaarden? – en hoe zet ik die in? Ik kijk anders tegen dingen aan en heb het antwoord gevonden op de vraag waarom ik altijd onrust in me had – iets wat me met reguliere coaching nooit is gelukt. Met deze nieuwe inzichten kan ik concreet aan de slag om verdere stappen te nemen en dat is een fantastisch gevoel!”

De kracht van deze training ten opzichte van de reguliere een-op-een coachingstrajecten zit ‘m in een paar dingen. Je bent 3,5 dag offline en compleet los van je dagelijkse routine. Het groepsaspect geeft een extra dimensie want je coacht ook elkaar, leert van elkaar en ziet met eigen ogen dat iedereen dingen heeft waarmee hij of zij worstelt (en het effect daarvan). Geen powerpointpresentaties maar oprecht geïnteresseerde coaches die alles uit de kast trekken om het beste uit een ander te halen.

Ook deze ervaring opdoen? Bekijk meer informatie.