De kracht van rouw- en verliesbegeleiding

Rouw is ontastbaar en onvoorspelbaar. Hoewel een rouwproces voor ieder persoon anders is, is het voor iedereen ontzettend lastig. De juiste hulp bij rouw en verlies is belangrijk om verdere emotionele of lichamelijke klachten te voorkomen of verminderen. Sinds 2022 bieden we bij ICM de training Rouw- en Verliesbegeleiding aan. In dit artikel lees je wat het je brengt om deze training te volgen.

Wat is rouw?

In het kort is rouw het verwerken van een groot verlies in je leven. Dit hoeft niet per se het verliezen van een persoon te zijn. Ook een grote droom die in het water valt of het verliezen van een baan of relatie kan leiden tot een periode van rouw. Het gaat erom dat je iets verliest dat dierbaar of waardevol voor je is. Wat dat precies is maakt daarbij niet uit, dat is voor iedereen anders.

Bij rouw moet je leren jouw leven aan te passen aan de nieuwe situatie waarin dit verdriet overheerst. Het verlies hoeft niet te verdwijnen of weggestopt te worden, je moet ermee kunnen leven op een prettig en leefbare manier.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat rouw onvoorspelbaar en erg persoonlijk is. Na het verliezen van mijn vader dacht ik samen met mijn zus en moeder te belanden in een vergelijkbaar rouwproces, dat onze omgeving begreep. Het tegenovergestelde bleek waar. We reageerden alle drie compleet verschillend op het verliezen van de persoon die ons dierbaar was en hoewel onze omgeving haar uiterste best deed, was er niemand die ons écht begreep. Bovendien snapte ik mijn eigen rouwproces niet eens. Met Vaderdag had ik geen enkele moeite, maar toen ik een dag later een reclame tegenkwam die me deed denken aan mijn vader, barstte ik in huilen uit. En de echte gevoelens van rouw kwamen pas drie jaar nadat mijn vader overleden was, het moment waarop mijn omgeving dacht dat ik het allang ‘een plekje gegeven had’. Dat plekje bestaat niet en zal er nooit komen. Rouwen doe je dagelijks, bewust en onbewust, voor de rest van je leven.

Waarom is rouw- en verliesbegeleiding van belang?

Omdat rouw een vast onderdeel is in je leven, moet je ermee leren omgaan. Je moet de wereld na het verlies opnieuw leren vormen. Iemand zei mij ooit: ‘het verdriet hoeft niet te verdwijnen en mag er juist zijn, het gaat erom dat je een gereedschapskistje ontwikkeld zodat je weet hoe je ermee om kunt gaan’. Dit is denk ik de beste beschrijving die ik tot nu toe heb gehoord en die laat zien waarom het belangrijk is dat iemand begeleiding kan zoeken als dit nodig is in zijn of haar rouwproces. Hoewel vrienden en familie vaak bereid zijn te helpen, dragen zij ook hun eigen verdriet. Een coach of begeleider kan een objectief perspectief bieden op de situatie en helpen het gereedschapskistje te vullen.

Als gevolg van rouw kunnen mensen emotionele of lichamelijke klachten ervaren zoals stress, slaapproblemen, somberheid, middelengebruik en meer. Om iemand te behoeden voor deze gevolgen of diegene erbij te helpen is rouw- en verliesbegeleiding van groot belang. Een rouwexpert laat deze persoon gehoord en begrepen voelen en heeft verstand van de juiste begeleiding en oefeningen die tot vooruitgang leiden.

De training rouw- en verliesbegeleiding

Bij ICM kun je nu de training Rouw- en verliesbegeleiding volgen. Deze training is speciaal bedoeld voor coaches, vertrouwenspersonen, hulpverleners, leidinggevenden en HR-professionals die hulp bij rouw en verlies willen verlenen aan mensen in hun praktijk, team of omgeving. In deze training krijg je praktische handvatten om mensen te begeleiden in hun rouwproces en verdiep je je in verschillende theorieën rondom rouw en verlies. Daarnaast oefen je samen met een trainingsacteur in een veilige omgeving met het voeren van empathische gesprekken, om anderen op de best mogelijke manier begeleiding te bieden in hun rouw- en verliesproces. Na het afronden van deze training ben jij de persoon die weet hoe je helpt een gereedschapskistje te vullen, zodat mensen met vertrouwen hun nieuwe realiteit vorm weten te geven.

Wil je meer informatie over onze training Rouw- en verliesbegeleiding? Bekijk dan de webpagina of neem contact op met een van onze studieadviseurs.

Bekijk de training