“Dankzij de opleiding Verandermanagement zit ik op een plek die nog beter bij me past”

In de opleiding Verandermanagement bleken veel van Sharons interesses samen te komen. Het vakgebied past ontzettend goed bij haar en binnen haar organisatie deed zich een kans voor om hier meer mee te gaan doen. Als gevolg vervult ze inmiddels een nieuwe functie waar ze haar opgedane kennis en interesse optimaal inzet.

Wat is er veranderd in jouw werkleven na de opleiding Verandermanagement?

“Al een tijdje was ik zoekende naar een rol die echt goed bij me past. Ik startte met de opleiding Verandermanagement omdat ik van vernieuwing houd en geïnteresseerd ben in disciplines als psychologie en organisatiekunde. Hoewel het vakgebied me al erg boeiend leek, was het voor mij toch een eyeopener dat dit alles bij Verandermanagement samenkomt.

Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik meer deze richting op wilde in mijn werk. Dit viel mooi samen met de fase waarin mijn organisatie zich bevindt en nu vervul ik sinds augustus een nieuwe rol die nauw aansluit bij Verandermanagement. Ik denk dat ik de opleiding nodig had om me te realiseren dat dit vakgebied zo goed bij me past, maar ook dat het erg waardevol is voor organisaties. Daardoor kon ik het gesprek met mijn werkgever goed voeren. Dankzij de opleiding zit ik nu dus op een plek die nóg beter bij me past!”

Welke rol vervulde je eerst en welke vervul je nu?

“Voorheen was ik HR-business partner. Die functie heb ik losgelaten en inmiddels maak ik deel uit van het Programmateam van onze organisatie. Vanuit daar worden diverse projecten en trajecten in het kader van ons Meerjarenplan gecoördineerd. Ik coördineer trajecten op het gebied van organisatiecultuur, samenwerking en leiderschap, waarin ik veel te maken krijg met het managen van veranderingen. Binnen deze rol kan en moet ik erg pionieren en dat vind ik heel leuk. Ik kijk erg uit naar wat er komen gaat!”

Wat neem je mee uit de opleiding?

“In de opleiding besteedden we veel aandacht aan het hebben van een duidelijke waarom bij een verandering. Je moet weten waarom je een verandering invoert en het moet iets zijn waar werknemers geïnspireerd en positief geprikkeld van raken. Dit gaat vaak mis bij organisaties: het waarom van de verandering wordt vaak niet goed overgebracht, waardoor het vuurtje niet aangewakkerd wordt bij mensen. Dit inzicht heb ik goed in mijn oren geknoopt en kon ik gelijk goed inzetten in mijn eigen werk.”

“Daarnaast heeft de opleiding me geleerd om meer vanuit een helikopterview naar een verandervraagstuk te kijken. Vanuit het waarom van een verandervraagstuk bepaal ik nu welke veranderbenadering het best bij de situatie past. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeursstijl van werken en als gevolg zijn we geneigd om altijd op dezelfde manier te werk te gaan. De opleiding heeft me echter uitgedaagd om mijn stijl soms los te laten. Ieder vraagstuk vraagt immers om een andere benadering.”

Jij als veranderaar

“Naast de theoretische inhoud leerde ik in de opleiding ook kritisch naar mezelf te kijken en na te gaan wat mijn gedragsvoorkeuren zijn en wat mij typeert als persoon. Ik ben iemand die heel snel ‘ja’ zegt op dingen omdat ik veel leuk en interessant vind. Nu sta ik meer stil bij of wat me gevraagd wordt ook wel echt bij me past. Word ik er blij van of past het beter bij iemand anders? Dit geeft mij meer tijd en focus.”

Omscholing

Wil jij je ook omscholen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Hier helpen we je op weg.