Cursist verandermanagement in 5 maanden: “Laat mensen met een direct belang meedenken”

Jeanette Seesing is vanuit FNV werkzaam voor OOMT: het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche. Zij houdt zich naast loopbaancoaching sinds kort ook bezig met team- en leiderschapsontwikkeling en de ontwikkeling van goed werkgeverschap. Omdat daar verandertrajecten uit voortkomen en ze behoefte kreeg aan handvatten, volgde ze de opleiding Verandermanagement in 5 maanden bij ICM. In dit artikel deelt ze haar ervaringen.

Hoe kijk je terug op de bijeenkomsten?

“Ik vond het ongelooflijk positief. We hadden een hele leuke groep en ik heb zoveel opgestoken van mensen uit andere branches. Zij keken weer heel anders tegen dingen aan. Ook vond ik het heel boeiend om een organisatieopstelling mee te maken. Het maakt op een bijzondere manier snel inzichtelijk waar de pijnpunten zitten.

De docent Nicole van der Ouw gebruikte daarnaast veel verschillende werkvormen waarmee ze inspeelde op wat zich voordeed. Ze wist altijd wel iets uit haar hoed te toveren wat helpend was.”

Hoe ontstond jouw behoefte aan de opleiding?

“Mijn rol als OOMT-coach is recent breder geworden. Nu we ook focussen op team- en leiderschapsontwikkeling en goed werkgeverschap, ontstaan er veranderingen door de gehele organisatie. De adviseurs en coaches van OOMT houden zich op dit moment bijvoorbeeld onder andere bezig met strategische personeelsplanning. Dit soort dingen staan nooit alleen, er zijn allerlei (groepen) mensen bij betrokken en soms zijn er veranderingen nodig.

Vaak begint een verandering met het geluid ‘de communicatie loopt niet lekker’, en komt daar de vraag uit voort: waar willen wij eigenlijk naartoe als organisatie? Wat betekent dat? En hoe zouden we dan moeten veranderen? Ik wilde graag onderbouwing vanuit de theorie om te weten of ik de goede dingen deed. Ik had behoefte aan handvatten en wilde ook meer inzicht in de samenhang. Als je aan één knopje draait in een organisatie, wat verandert dan allemaal mee? En waar begin je eigenlijk met veranderingen doorvoeren?”

Wat heb je geleerd?

“We hebben onder andere aandacht besteed aan het belang van stakeholders. Het is belangrijk om te weten met wie je rekening moet houden en op welke manier. Er zijn vaak veel meer mensen betrokken bij een verandering dan je in eerste instantie overziet. Iemand die een groot belang heeft benader je anders en betrek je er anders bij dan iemand op afstand. In het laatste geval is informeren voldoende. Iemand met een direct belang laat je meedenken. Veel dingen deed ik al best wel, maar in de opleiding kreeg ik onderbouwing, leerde ik breder te kijken en meer gestructureerd te handelen.

Het is inspirerend om het geleerde direct te kunnen toepassen. Ik kijk nu door een andere bril naar vraagstukken en ben mij meer bewust van welke elementen allemaal een rol spelen, hoe zaken op elkaar ingrijpen en hoe ik mij daartoe kan verhouden en bewegen. De veranderaar is veranderd. Ik zie dat direct terug in mijn werk. En dat is ook inspiratie om nog meer bewust met mijn ontwikkeling in dit vakgebied bezig te blijven.”

Past deze opleiding bij jou?

Onze adviseurs denken graag met je mee of deze opleiding past bij jouw leerbehoefte. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies. Stel hier je vraag of bel naar 030 – 29 19 888.

Deze opleiding is nu ook in onze virtual classroom te volgen.

Naar de opleiding Verandermanagement in 5 maanden