Cursist Pieter de Vries volgde de opleiding ‘De Startende Manager’: “Eigenlijk moet iedereen deze opleiding volgen, het biedt je zoveel!”

Je hoeft niet in Nederland te wonen om een ICM opleiding succesvol af te ronden. Dat heeft Pieter de Vries bewezen, die vanuit Paramaribo de opleiding De Startende Manager volgde. Pieter koos voor deze opleiding om zich voor te bereiden op een functie met meer leidinggevende verantwoordelijkheid. Naast theoretische en praktische vaardigheden deed hij veel nuttige zelfkennis op. Je leest over zijn succesvolle ervaring in dit artikel.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Pieter de Vries en ik werk als teamleider Maatschappelijk Middenveld bij de directie Sociale Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De afgelopen zes jaar heb ik op ambassades gewerkt in Bangladesh en Suriname en sinds vijf maanden ben ik weer terug in Nederland. Dat is even wennen, maar het is ook heel fijn om weer terug te zijn.”

Waarom koos je voor de opleiding De Startende Manager bij ICM?

“Hoewel ik eerder een senior rol als adviseur vervulde, had ik nog geen leidinggevende ervaring. Een tijd terug maakte ik met mijn manager de afspraak om me voor te bereiden op een functie met meer leidinggevende verantwoordelijkheden. Het idee was eerst dat er werksituaties gecreëerd zouden worden waarin ik kon oefenen met leidinggeven. Echter, dit bleek erg lastig te organiseren in Paramaribo. Toen kwam mijn manager met het idee om een opleiding te volgen bij een externe opleider, hier had hij zelf ook positieve ervaringen mee. Daarbij sloot de opleiding De Startende Manager van ICM goed aan op mijn inhoudelijke leerbehoeften.”

“Bovendien was het voor mij ideaal dat de opleiding volledig online werd aangeboden. Ik woonde nog in Paramaribo toen ik de opleiding volgde. Terwijl de medecursisten de opleiding volgden in de avonduren, was het voor mij einde van de middag. Bij iedereen begon het donker te worden en gingen er dikke truien aan, terwijl ik in mijn korte mouwen voor de camera zat.”

Wat heeft de opleiding je opgeleverd?

“Ten eerste heb ik specifieke kennis en vaardigheden geleerd die van pas komen als (startende) manager. Zo vond ik het onderwerp ‘situationeel leiderschap’ heel interessant. Hierbij gaat het erom dat je tijdens het leidinggeven rekening houdt met individuele behoeften van iedere werknemer in verschillende situaties. Je gaat na of een medewerker de juiste competenties en motivatie heeft om een taak te verrichten en past hier je manier van leidinggeven op aan. Als opdracht hierbij heb ik me verdiept in een aantal collega’s en ging ik na hoe zij hun taken ervaarden en welke begeleiding hierbij paste. Nu weet ik beter wat er vanuit mijn kant nodig is om die persoon nog beter te laten functioneren.”

“Daarnaast heeft de opleiding me veel zelfinzicht opgeleverd. Ik weet nu beter waarom ik op een bepaalde manier reageer op bepaalde mensen in bepaalde situaties. En ook kan ik nu beter inschatten of mijn manier van reageren optimaal is. Daarnaast ben ik gestimuleerd om feedback te vragen aan collega’s en dit te blijven doen. Dit zijn allemaal hele waardevolle lessen waar ik nog iedere dag profijt van heb.”

Hoe kijk je terug op de opleiding?

“Erg positief! Van tevoren was ik bang dat ik in een groep terecht zou komen met allemaal managers die het geleerde direct toe konden passen in hun werk, terwijl het voor mij allemaal heel abstract was. Dat bleek toch anders te zijn. Er zitten veel elementen in de opleiding waar je direct mee aan de slag kunt en die voor iedereen nuttig zijn, of je nou manager bent of niet. Bovendien was het een hele diverse groep cursisten, dat vond ik erg leuk. Het was vooral waardevol om te merken dat de managementuitdagingen waar je tegenaan loopt vergelijkbaar zijn, ook al is de context heel anders.”

“Daarnaast hadden we een waanzinnig goede trainer, Marc van Lammeren. Hij stimuleerde ons om kritisch naar onszelf te kijken en die erg scherp was op wat we zeiden en deden. Hij gaf eerlijke feedback en zijn energie werd overgenomen door de groep. Iedereen had er iedere keer weer zin in en ging er vol voor. Het is fantastisch om op pad gestuurd te worden met opdrachten om in je werksituatie uit te voeren, de uitkomsten terug te brengen naar de groep en daar feedback op te krijgen. Daar groei je enorm van. Eerlijk gezegd mis ik de opleiding echt!”