Cursist ICM Mediationopleiding: “Mediation heeft mij gevonden!”

Een jaar geleden gooide Thiemo de Lange het roer om. Na meer dan dertig jaar werken in de media en marketing was hij toe aan iets anders. Hij kwam per toeval in aanraking met het mediationvak en merkte direct: dit is het. Wij interviewden Thiemo over zijn carrièreswitch, zijn ervaringen met de ICM Mediationopleiding en zijn toekomstplannen.

Thiemo, wat maakte dat je een nieuwe uitdaging zocht?

“Ik heb dertig jaar lang in de media- en entertainmentbranche gezeten. Ik ben producer en regisseur geweest, ik heb een eigen bedrijf gehad en ik heb een hoop items gemaakt. Op een gegeven moment had ik het wel gezien en was ik toe aan iets nieuws, maar ik wist nog niet helemaal wat.

Per toeval ben ik een aantal keer met mediation in aanraking gekomen. Hier in de buurt heb ik een keer een burenruzie gesust en ik heb bemiddeld bij bekenden die uit elkaar gingen. Ook heb ik als tussenpersoon gefungeerd bij een heftige conflictsituatie in privésferen van bekenden van mij. Uiteindelijk heeft de officier van justitie mij officieel gevraagd mediator te zijn in dat conflict. Hoe heftig dit ook was, ik vond het heel erg leuk. Daardoor kwam ik erachter dat dit mijn richting was. Mediation heeft mij gevonden!

Ik ben me toen gaan verdiepen in mediation en ik heb gekeken via welke opleiding ik mediator kon worden. Het bleek dat iedereen zich mediator mag noemen en dat een opleiding niet eens per se nodig is. Maar net zoals dat je ook geen auto moet gaan rijden als je geen rijbewijs hebt, vind ik dat je geen professioneel mediator kunt zijn zonder opleiding.

Via internet ben ik toen bij ICM uitgekomen. Ik heb superfijn telefonisch contact met jullie gehad. Er werd mij heel duidelijk uitgelegd wat ik nodig had, hoe de opleiding eruitzag, wat de inhoud was en wanneer ik hem zou kunnen volgen. Ik ben echt ICM-fan geworden!”

Hoe kijk je terug op de opleiding?

“Met veel plezier want het was superinteressant! Ik vind ICM een enorm professionele organisatie. Ik merk het aan alles. Het lesmateriaal werkt fijn, de docenten zijn enorm goed. Alles klopt gewoon! Trainers Ton Boeijen en Jack Burema zijn zeer ervaren mediators en als zij een verhaal vertellen dan hang ik aan hun lippen. Het is zo interessant, maar ook heel praktisch ingestoken. Ze vertelden precies hoe alles moet en hoe je verschillende situaties aanvliegt.

De opleiding had van mij zelfs nog iets meer uitgediept mogen worden, want ik was op het eind nog niet uitgeleerd. De lengte was wel fijn, met die vijf modules. Je leert voldoende om als mediator te kunnen starten dus je kunt goed aan het werk na de opleiding.”

Wat vind je zo mooi aan het vak?

“Ik vind het mooi dat je mensen kunt laten zien dat je met een andere vorm van communicatie conflicten kunt vermijden en kunt oplossen. De emotionele laag van communicatie zorgt vaak voor een tunnelvisie maar met mediation zorg je voor een bredere blik zodat de betrokkenen het hele landschap weer kunnen bekijken.

Daarnaast vind ik het mooi dat mensen met mediation hun eigen oplossingen vinden. Als je naar de rechter stapt bepaalt hij jullie uitkomst. Hij kan bij een scheiding besluiten dat de ene partij de eettafel krijgt en de andere partij oma’s antieke ladekastje. Dit kan voor beide partijen ongunstig uitpakken. Met mediation zorg je voor een veel beter passende oplossing omdat de betrokkenen zelf de oplossing vormgeven.

Mediation is een combinatie van communiceren en van psychologie. Mensen willen gewoon hun verhaal kunnen doen en gehoord worden. Hierdoor geven ze de andere partij inzicht in hoe ze tegen zaken aan kijken. Daardoor ontstaat begrip en kun je aan wederzijdse belangen gaan werken. Het is eigenlijk een heel lui vak want de mensen vinden hun eigen oplossingen, volledig op maat. Ik begeleid alleen.”

Welke stappen heb je gezet om een eigen mediationpraktijk te starten?

“Mijn opleiding werd vergoed door Opijver, een talentenfonds uit de Achterhoek. Zij hadden een omscholingstraject waarvoor ik me aan heb gemeld. Zij wilden mijn opleiding alleen vergoeden als ik een eigen praktijk zou beginnen, omdat ze geen zicht hadden op de vraag naar mediation en daarmee of ik wel een baan bij een werkgever zou kunnen krijgen. Dus ik ben enigszins gedwongen, haha!

Gelukkig ben ik lang ondernemer geweest en heb ik dat altijd leuk gevonden, dus dat wilde ik wel weer. Ik heb toen een businessplan geschreven en uitgezocht hoe mediation precies werkt, hoe je aan klanten komt en hoe de markt in elkaar zit. Ik ben erachter gekomen dat in dit vak klanten vaak naar de mediator worden doorverwezen dus ben ik samenwerkingen aangegaan met advocatenkantoren en rechtsbijstandsverzekeraars. Zo kom ik aan mijn klandizie.”

Welke tips heb je voor anderen die een nieuwe uitdaging zoeken?

“Als je een nieuwe uitdaging wilt of je leven anders wilt vormgeven gaat het vooral om het dóen! Zet de stap. Neem de beslissing. Je kunt altijd alles kapot redeneren en honderden redenen bedenken waarom je iets niet zou moeten doen maar dan zul je de stap nooit zetten. Ga dus op zoek naar wat je leuk vindt, volg je hart en ga het dóen.

Mijn vrienden zeggen dat ik zo gek als een deur ben omdat ik altijd gewoon mijn hart volg. Maar ik vind dat meer mensen dat zouden moeten doen want er zitten een hoop mensen op plekken waar ze niet gelukkig zijn. Helaas zien ze vaak te veel obstakels om verandering aan te brengen. Ze denken dat ze het niet kunnen en dat hun plan niet zal slagen.

Zo’n opleiding laat je inzien dat je meer kunt dan je denkt. Zoals Pipi Langkous ooit zei: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Het klinkt kinderachtig, maar het is zó waar!”

Wat hoop je in de toekomst te bereiken?

“Ik hoop het komende jaar een paar hele mooie mediations te mogen doen. Ik wil groeien in het vak en mijn bedrijfje Het Schild Mediation & Advies laten floreren. Ook ga ik de Specialisatie Arbeidsmediation doen en wil ik dit jaar mijn MfN-registratie halen.

Verder heb ik nog één droom voor over een tijdje: in een pand zitten met meerdere kleine bedrijfjes in dezelfde lijn. Een mediator, een specialist in familie- en arbeidsmediation, een financieel adviseur, een jurist en een hypotheekexpert. Ik wil alles onder één dak om de cliënt volledig te kunnen ontzorgen, voor een langdurige en stabiele oplossing. Dat lijkt me heel mooi. En over een jaar of vijftien wil ik de hele dag met een cocktail onder een palmboom liggen.”