6 tips om PRINCE2® te combineren met Agile Projectmanagement

De structuur en degelijke basis van PRINCE2® en de snelle ontwikkelmethode van Agile Scrum versterken elkaar als je ze combineert. Gebruik beide modellen en je hebt het beste van twee werelden. Hoe ga je dat samen brengen? Ik geef je zes tips.

“The trouble with Ike,” remarked one Republican friend, “is that he’s been like the chorus girl who proposed to Dr. Einstein. ‘With your brains and my beauty,’ she said, ‘think what children we could have.’ “’But,’ replied Einstein, ‘suppose they had my looks and your brains.’”

Deze tekst laat zien wat je dus niet wilt: dat de kwaliteiten verloren gaan. Volg de onderstaande tips op om het beste uit PRINCE2 en Agile te halen.

Tip 1: Stuur aan op wat nodig is

PRINCE2 geeft je zes stuurwaarden waar de projectmanager zich op focust: scope, kwaliteit, tijd, geld, risico’s en voordelen. Door grenzen te stellen van wat de toegestane overschrijding van deze waarden zijn kun je bepaalde waarden vastzetten (zoals tijd en geld) en andere waarden flexibel maken (bijvoorbeeld de scope). Dit helpt je in het halen van je deadline en beoogde kwaliteit.

Tip 2: Bepaal de minimale kwaliteit

Maak duidelijk welke kwaliteit het project minimaal moet opleveren. Als je dit als richtlijn neemt, kun je garanderen wat het project in ieder geval zal opleveren. Daar kun je vervolgens de verwachtingen op aanpassen.

Tip 3: Geef richting zonder af te dwingen

Bepaal dat je naar punt B toe wilt en laat het projectteam uitzoeken hoe ze daar komen. Het team loslaten en de leden de kans te geven om te leren en te groeien is de basis van commitment en succes.

Tip 4: Bepaal de mate van formaliteit

Leer het project te leiden met minder formaliteit. Vaak is een uitgebreide vastlegging in documenten een vals gevoel van veiligheid. Kijk naar andere vormen die wellicht veel meer duidelijkheid bieden, zoals plaatjes, mindmaps, presentaties of gewoon een demonstratie van een prototype.

Tip 5: Gebruik diverse technieken van Agile

Gebruik workshops, MoSCoW prioritering (Must have, Should Have, Could Have en Won’t have) en User Stories voor het zekerstellen van criteria voor wat het project maakt. Het gebruik van Agile technieken maakt je project niet in één keer Agile, maar levert je wel veel op.

Tip 6: Laat dingen gebeuren

Leer van fouten en accepteer dat daarmee alle latere inzichten wellicht waardevoller zijn dan wat je eerst allemaal dacht te weten. Laat het ontstaan in een beheerste manier van samenwerken.

Zoals je ziet is PRINCE2 geschikt voor de Agile-manier van werken. Dat is erg prettig nu steeds meer projecten en bedrijven Agile toepassen. De structuur en degelijke basis van PRINCE2 en de snelle ontwikkelmethode van Agile Scrum versterken elkaar als je ze combineert. Gebruik beide modellen en je hebt het beste van twee werelden.

Rolf Teekens
Docent ICM opleidingen & trainingen

Wil jij je verder ontwikkelen als Projectmanager? ICM opleidingen & trainingen biedt onder andere de volgende cursussen aan op het gebied van Proces- & Projectmanagement:

PRINCE2 ® | Lean Six Sigma | Agile | ITIL ® | MSP ® | IPMA