BiSL®

Wil je IT-processen voor informatiemanagement en functioneel beheer goed inrichten in je organisatie? Daar helpt het framework BiSL (Business Information Services Library) je bij. Wij vroegen IT-expert en ICM trainer Eric Kaim wat BiSL precies is en wat je ermee kunt.

Eric, wat is BiSL?

Eric: “BiSL gaat over hoe informatiemanagement binnen jouw organisatie is geregeld: de processen die nodig zijn om alle medewerkers de informatie te geven die nodig is om het werk uit te voeren. BiSL is bedacht om goed te kunnen praten over die kant van de organisatie om deze processen te kunnen verbeteren.”

“BiSL geeft je een model van alle processen die nodig zijn om de informatievoorziening van je organisatie te regelen en te bestendigen, zodat het informatiemanagement in de organisatie meebeweegt met veranderende doelen en/of eisen.

BiSL is, net zoals ITIL, een ‘framework’ voor informatiemanagement. Een framework kun je zien als een bibliotheek. In dit geval bestaat de bibliotheek uit beschrijvingen van processen. Het voordeel van werken met een framework als BiSL is dat iedereen in BiSL taal ‘spreekt’. Hierdoor weten deelnemende partijen wat de termen concreet betekenen en heb je minder ruis in je communicatie.”

Wat maakt BiSL leuk?

Eric: “Voor sommige mensen is BiSL te procesmatig, maar voor iedereen die bezig is om processen beter te maken is het een verademing dat je niet alles zelf hoeft te bedenken. Je maakt jouw organisatie beter en speelt in op de continue veranderingen. BiSL is nooit af!”

Wat is het verschil tussen BiSL Foundation en BiSL Next?

Eric: “BiSL Foundation behandelt alle BiSL-processen zodat je overzicht krijgt binnen het BiSL-procesmodel. Het is bedoeld voor iedereen die meepraat over informatievoorziening en inzicht wil krijgen in hoe de processen zich tot elkaar verhouden.

BiSL Next is geen vervolg op Foundation; het heeft een hele andere insteek. Het gaat met name over tactische en strategische vraagstukken bij het vormgeven van je informatievoorziening. Je hebt het bij deze training over de gevolgen van je keuzes. Voor BiSL Next hoef je BiSL Foundation niet gevolgd te hebben, al raden we het wel aan als je nog weinig ervaring hebt.”

Benieuwd geworden naar BiSL? Bekijk dan de opleidingen BiSL Foundation en BiSL Next.