Arbeidsmediator worden: dit houdt het in

Wat doet een arbeidsmediator precies? Hoe word je arbeidsmediator? En wat maakt dit werk zo leuk? Om antwoorden te krijgen op deze vragen interviewden we ICM trainer Jack Burema. Hij neemt je mee in de wereld van arbeidsmediation!

Jack, kun je jezelf kort introduceren?

Jack: “Mijn naam is Jack Burema en ik ben in 2007 als docent Arbeidsrecht begonnen bij ICM. Later ben ik ook Conflicthantering, de ICM Mediationopleiding en de specialisaties Arbeidsmediation en Familiemediation gaan geven.

Naast dat ik trainingen geef, werk ik als mediator op de gebieden arbeid en familie. Ik houd me bezig met geschillen op de werkvloer, maar ook met zaken als alimentatie en omgangsregelingen. Ook werk ik als advocaat binnen het arbeidsrecht en persoons- en familierecht.”

Wat houdt arbeidsmediation in?

“Ik werk sinds 2005 als advocaat en zie vaak terug dat de betrokken partijen lang niet altijd krijgen wat ze willen, omdat de rechter de keuzes maakt en daarin heel beperkt is qua wettelijke mogelijkheden. De mensen geven hun lot uit handen. Het mooie aan mediation is dat je hierbij juist zoekt naar manieren om de belangen van beide partijen tegemoet te komen. Zo krijg je maatwerkoplossingen. Mediation is goedkoper dan een rechtsprocedure, en gaat ook nog eens veel sneller.

Als arbeidsmediator richt je je specifiek op conflicten op en rondom de werkvloer. Denk hierbij aan geschillen over samenwerking, ontslag, ziekteverzuim en re-integratie. Ook kan een arbeidsmediator bemiddelen wanneer een leidinggevende bijvoorbeeld ontevreden is over het functioneren van een teamlid, maar ook wanneer een medewerker het niet eens is met een overplaatsing naar een andere functie. Hierbij komen naast mediationvaardigheden een hoop juridische, psychologische en fiscale aspecten aan bod. Arbeidsmediation is heel divers, en wordt daarom niet snel saai.

Uiteindelijk is het doel om dit soort arbeidsconflicten op te lossen, zodat de betrokken partijen weer verder kunnen. Mét of zonder elkaar, maar altijd in goede harmonie!”

Een mooi voorbeeld van arbeidsmediation

“Laatst maakte ik iets mee waaruit bleek hoe mooi het mediationvak is. Een medewerker zat al meer dan een half jaar ziek thuis. De werkgever meldde mij dat deze medewerker nooit contact zocht, en daarmee de indruk wekte niet te willen re-integreren. Ondertussen klaagde de medewerker dat hij maar niks van de werkgever hoorde. Dat is natuurlijk wonderlijk.

Tijdens mediation bleek dat de medewerker van de bedrijfsmaatschappelijk werker het advies had gekregen afstand tot werk te nemen, zonder daarbij een termijn af te spreken. Hij dacht dus: ik neem geen contact op. De werkgever kreeg ondertussen van de bedrijfsarts het advies de medewerker even bij te laten komen zodat hij op een gegeven moment zelf contact kon opnemen. Ze volgden hun advies allebei braaf op, met als gevolg een halfjaar stilte van beide partijen.

Tijdens gesprekken met mij werd duidelijk wat er tegen ze gezegd was en dat ze ten onrechte boos op elkaar waren. De conclusie kan nog steeds zijn dat de arbeidsverhouding stopt, maar ze gaan in ieder geval goed uit elkaar. Met een rechtszaak was het slechter afgelopen.”

Arbeidsmediator worden: hoe weet je of dit iets voor jou is?

“Het is een heel geschikt vak voor mensen die interesse hebben in mensen, en in wat ze drijft. Je neemt bij mediation namelijk een onafhankelijke positie aan, waarin je vooral kijkt naar de communicatie tussen mensen en je je niet met de inhoud bemoeit. Je moet daarom vooral goed kunnen luisteren, maar ook goed met emoties om kunnen gaan.

In de praktijk kom je als arbeidsmediators vaak vertrouwenspersonen en medewerkers van HRM-afdelingen tegen die aan arbeidsmediation doen. Veel geschillen op de werkvloer worden namelijk als eerst bij hen gemeld.”

Welke voorkennis heb je nodig voor de Specialisatie Arbeidsmediation?

“Wil je starten met de opleiding Specialisatie Arbeidsmediation van ICM, dan moet je eerst een door MfN erkende basisopleiding Mediation hebben afgerond (bijvoorbeeld de ICM Mediationopleiding). Je hoeft zelf niet bij de MfN geregistreerd te zijn als mediator.”

Wat kan ik verwachten van deze opleiding bij ICM?

“De opleiding is erg breed: je leert alles wat je nodig hebt om arbeidsmediator te worden. We gaan bijvoorbeeld in op de inrichting van het arbeidsmediationproces, de mogelijke juridische kwesties, de fiscale aspecten, maar zeker ook op de psychologische componenten van een arbeidsconflict. Ook behandelen we zaken als de organisatiecultuur en het vastleggen van overeenkomsten en afspraken. En nog veel meer!

De opleiding is erg praktijkgericht. Hiermee bedoel ik dat er veel ruimte is om praktijkcasussen van deelnemers in te brengen, en om te oefenen via rollenspellen. Hierdoor komt de praktijk tot leven en bereiden we je goed voor op je toekomstige carrière als arbeidsmediator.”

Geïnspireerd geraakt door de verhalen van Jack? Klik hier voor meer informatie over de Specialisatie Arbeidsmediation bij ICM!