Als harder werken niet de oplossing is

In een tweedaagse training Time Management ontmoette ik een vrouw die een burnout nabij was. Ze gaf aan dat ze efficiënter met haar tijd om wilde gaan, maar toen ik doorvroeg bleek er meer aan de hand. Vermoeid en met tranen gaf ze aan dat als oudste van vier kinderen altijd veel op haar schouders terecht kwam. En ook in haar huidige organisatie is zij vaak een aanspreekpunt als er problemen zijn. Voor wie werkt ze nu zo hard? Dat bleek haar vader, die vaak ziek en depressief was. Het mentale effect daarvan bleek nog steeds door te werken.

De invloed van je achtergrond

Door deze uitspraak van S. Kierkegaard laat ik me inspireren: “Het leven kan alleen achterwaards begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd’’. Vanuit onze achtergrond en onze gezinssituatie nemen we zowel bewust als onbewust een hoop bagage mee: dit kunnen waardevolle lessen zijn maar ook mentale lasten.

Vanuit een rationele kijk is de vraag van deze vrouw om meer efficiëntie op te lossen door meer structuur aan te brengen, prioriteiten te stellen en meer rust te nemen. Vanuit een diepere laag speelt een loyaliteitspatroon van het meisje dat nog steeds te veel verantwoordelijkheid op zich neemt. Het gekke is dat dit voor ons als mensen heel normaal voelt, terwijl het heel destructief kan zijn.

Inzicht geeft uitzicht

Toen deze deelneemster begreep waar haar harde werken vandaan kwam, ontspande ze. De liefde voor haar vader was voelbaar bij de toelichting die ze gaf. Nu kon ze echt kijken naar haar leervraag en het maken van andere, betere keuzes.

Twee weken later vertelde ze dat ze “nee” had gezegd tegen het uitvoeren van enkele nieuwe projecten en haar agenda leger had gemaakt. Ze gaf aan dat ze zich nog steeds schuldig voelde om nee te zeggen, maar dat het haar nu wel lukte. Op zo’n moment kan ik intens genieten van het mooie trainersvak.