De 10 tips voor een betere concentratie

Merk je dat het je niet altijd goed lukt te focussen op je werk of tijdens het studeren? Deze 10 tips helpen je afleiding te weerstaan en je concentratie te versterken.

1. Concentreer je op één taak

Je brein functioneert optimaal als je je kunt focussen op één taak. We kunnen namelijk niet multitasken. Het lijkt soms alsof we meerdere dingen tegelijk doen, maar feitelijk schakelen we steeds tussen twee verschillende taken. Het switchen tussen taken kost energie en dat gaat ten koste van de kwaliteit van je denkwerk.

Elk brein heeft een soort ‘spamfilter’ om bepaalde prikkels te blokkeren. Deze spamfilter is alleen niet bij iedereen even sterk. Jezelf focussen wordt makkelijker door de filter te helpen door zelf prikkels weg te nemen en je maar op één taak te richten. Sluit bijvoorbeeld alle tabs in je browser en zet de meldingsfunctie op je computer uit. Zodra je hersenen die berichten zien, leggen ze direct verbanden en ben je weer afgeleid.

Als je toch aan andere dingen denkt, schrijf deze dan kort op en breng je aandacht weer terug naar de taak waarop je je wilt concentreren.

2. Neem voldoende rust

Rust nemen is goed voor je. Je brein komt dan in een andere stand te staan waardoor problemen en vraagstukken onbewust worden opgelost. Vaak komen de beste ideeën tot je op momenten dat je ontspant. Wanneer je onder de douche staat of even in de zon zit.

Dat voldoende rust tot meer creativiteit en productiviteit leidt, is al door veel wetenschappers bewezen. Het is zelfs zichtbaar op MRI-scans van de hersenen. De prefrontale cortex, die je gebruikt om te analyseren en berekeningen te maken, is het meest actief als je bewust nadenkt. Pas bij totale ontspanning valt de prefrontale cortex stil. Je brein schiet dan in een wat meer ‘primitieve’ staat van zijn, waarin gedachten en sensaties kunnen opkomen zonder meteen te worden gecontroleerd, beoordeeld of gecensureerd.

Mensen die goed kunnen mediteren, kennen deze rust in het veelal overbelaste mensenhoofd maar al te goed. Door meditatie verdwijnt het innerlijk geklets in de prefrontale cortex naar de achtergrond. Er ontstaat een gezegende stilte die nieuwe energie en creatieve ideeën oplevert.

3. Gebruik de kracht van muziek

Geluiden en muziek kunnen afleiden, maar juist ook helpen in het houden van focus en productiever werken. Een rapport maken in een kantoortuin werkt bijvoorbeeld niet. Beter is het om je twee uur af te zonderen met een headset. De populaire muziekstreamingdienst Spotify heeft tegenwoordig afspeellijsten voor verschillende stemmingen. Neem eens een kijkje bij het thema Focus en de lijsten die daarbij horen. Neem een goede headset en luister bijvoorbeeld naar de lijsten Maximum Concentration, Brain Food en To do list. Je zult merken dat je veel meer focus hebt en tot meer in staat bent.

Spotify lijstjes voor meer concentratie

 

 

 

 

4. Beperk afleiding

‘Onze omgeving draagt bij aan ons succes’ is een bekende uitspraak. Zeker voor belangrijke en/of dringende zaken is een rustige omgeving erg belangrijk. Je dagelijkse werkomgeving, zoals je kantoor, is soms een minder aangewezen plek hiervoor, doordat er te veel beweging of afleiding is. Zoek een plek op waar minder prikkels zijn. Werk bijvoorbeeld thuis of op een externe locatie.

Beperk ook afleiding van interne prikkels als een lege maag, dorst of een volle blaas. Je aandacht zal dan immers automatisch afdwalen naar de lichamelijke ongemakken.

5. Zorg voor een goede mindset

Een positieve mindset zorgt voor motivatie. Motivatie zorgt voor resultaat. En juist met dat resultaat beïnvloed je je brein. Je brein is dol op beloning en ziet resultaat als beloning.

Sta open voor nieuwe dingen om te blijven leren. Als je denkt alles te weten zal je brein minder opnemen. Een open mind zorgt dus voor betere leerprestaties.

6. Werk vanuit je sterke punten

Het is makkelijker om je te concentreren op taken waar je goed in bent. Ga dus voor datgene waar je goed in bent, waar je sterk in bent; en laat waar je minder goed in bent aan anderen over.

‘Waar ben je echt heel goed in?’ Meestal vinden we deze vraag lastig te beantwoorden. Bescheidenheid kan een rol spelen. Het daadwerkelijk niet weten ook. Als je het lastig vindt om antwoord op deze vraag te geven, roep dan de hulp in van bijvoorbeeld je familie, vrienden, of collega’s. Waar vragen zij je altijd voor? Is dat omdat je handig bent, kunt toveren met cijfers of omdat je binnen no-time een businessplan hebt opgesteld? Als je datgene waar je vaak voor wordt gevraagd, zelf ook heel erg leuk vindt, dan kan dat zomaar eens je passie zijn. Het mooie van ergens goed in zijn, is dat je het leuk vindt om er tijd aan te besteden.

7. Zorg voor een actieve houding

Ook  je houding kan je concentratie stimuleren. Je houding beïnvloedt namelijk je gemoedstoestand. Ga maar eens onderuit gezakt zitten. Je voelt je vanzelf wat inkakken. Ga rechtop zitten en je bent meteen alerter. Dit gebeurt  vaak al onbewust. Bijvoorbeeld als iemand je belt en het blijkt belangrijk te zijn. Dan ga je automatisch rechtop zitten of zelfs staan om alert te kunnen reageren op de ander.

8. Ga de natuur in

Wat nog meer bijdraagt aan een optimale werking van je brein is een aangename geur en uitzicht op groen. Zelfs een foto van bomen en planten heeft al een positief effect op je brein! Helemaal ideaal is het als je tijdens een pauze wandelt in een rustige, groene omgeving. Een mooi park bijvoorbeeld. Want bewegen maakt je brein ook slimmer! Fysieke inspanning zorgt namelijk voor een betere doorbloeding. Ook van het brein. Dit maakt je slimmer, geconcentreerder en verlaagt de kans op Alzheimer.

tips om je beter te concentreren. Ga de natuur in voor een betere concentratie.

9. Gun jezelf voldoende slaap

Slapen doe je ongeveer een derde van je leven. Als je 90 jaar oud wordt, slaap je dus maar liefst 30 jaar. Weggegooide tijd? Zeker niet. De tijd die je slaapt, is voor je concentratie van essentieel belang. Als je een nacht slecht geslapen hebt, is dat meestal direct merkbaar.

Hoe kun je een goede nachtrust bevorderen?

  • Drink na de lunch geen cafeïnehoudende dranken meer, zoals cola of koffie
  • Matig met alcohol. Als je alcohol drinkt, voelen je je misschien luier, maar je komt er minder makkelijk door in een diepe slaap
  • Ga zo veel mogelijk op een vaste tijd naar bed
  • Volg elke dag hetzelfde avondritueel
  • Sluit de dag af met een kort reflectiemoment
  • Temper je verwachtingen. Inslapen mag best 20 tot 30 minuten duren

10. Vergeet niet te lachen!

Als je humor gebruikt wordt het makkelijker om met uitdagingen om te gaan en durf je meer open te staan voor verandering. Optimisten reageren sneller op situaties en ervaren eerder geluk. Geluk zorgt voor minder stress, wat goed is voor je focus.