STAP-subsidie: Ontvang €1.000,- opleidingsbudget

 

LET OP: Maandag 3 juli 2023 was de laatste mogelijkheid om de STAP-subsidie aan te vragen voor een opleiding of training bij ICM. Per 1 januari 2024 stopt het STAP-budget. Voor de resterende aanvraagtijdvakken van 2023 heeft het kabinet de STAP-regeling aangepast. Je kunt alleen nog STAP-budget aanvragen voor opleidingen die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn erkend, zoals volledige HBO- of Masteropleidingen. Hier vallen de opleidingen en trainingen van ICM niet onder.

STAP-budget

Een opleiding of training volgen betekent vaak een financiële investering. De overheid ondersteunt je hierin. Vanaf 2022 kun je STAP-budget aanvragen: een subsidie van maximaal € 1.000 voor het volgen van een opleiding of training. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Ook bij de opleidingen en trainingen van ICM kun je deze subsidie inzetten.

Voor werkenden én werkzoekenden

Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. De subsidie geldt voor zowel werkenden als werkzoekenden. Met het STAP-budget kun je een opleiding of training volgen met €1.000,- voordeel. Dit kan per persoon één keer per jaar. Je bent vrij om zelf een opleiding of training te kiezen. Je kunt je kennis verdiepen, maar ook kiezen voor een andere richting. Voor omscholing ontwikkelden we deze online omgeving. Ons volledige cursusaanbod vind je hier.

 

Hoe werkt het aanmelden?


Je kunt op onze website een STAP-aanmelding doen. In bovenstaande afbeelding zie je hoe het proces er globaal uitziet. Hieronder lees je per stap alle details. Heb je hulp nodig? Onze studieadviseurs staan voor je klaar! Neem contact met ze op via 030 – 29 19 888 of mail naar info@icm.nl.

Zo maak jij gebruik van het STAP budget

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Hulp nodig?

Onze studieadviseurs staan voor je klaar! Neem contact met ze op via onderstaande button.

Nog belangrijk…

Aanvraagtijdvakken

Er wordt gewerkt met aanvraagtijdvakken. Per aanvraagtijdvak is één gelijk deel van het totale subsidiebedrag beschikbaar. Indien het budget van een aanvraagtijdvak op is, dan kun je bij start van het volgende aanvraagtijdvak opnieuw een aanvraag doen.

LET OP: Per 1 januari 2024 stopt het STAP-budget. Maandag 3 juli 2023 was de laatste mogelijkheid om de STAP-subsidie aan te vragen voor een opleiding of training bij ICM.

 

 width=

Een STAP-aanmelding moet hieraan voldoen

STAP-budget wordt alleen toegekend door het UWV indien de opleiding of training minimaal 4 weken na het moment van aanvragen en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak start.

Geef wijzigingen door

Is er sprake van een wijziging? Wijzigt bijvoorbeeld de stad waarin je les hebt, of wijzigt de startdatum? Dan dien jij dit door te geven aan het UWV.

Veelgestelde vragen

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek scholingskosten. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget (maximaal € 1.000,-) kan iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt (dus werkenden en werkzoekenden) gebruiken voor het volgen van een opleiding of training. Per persoon kun je dit budget één keer per jaar inzetten voor één opleiding of training. Het budget kan dus niet verspreid worden over meerdere opleidingen of trainingen.

.
Ik heb gehoord dat ik voor cursussen van ICM geen STAP-budget meer kan aanvragen. Hoe zit dat?

Per 1 januari 2024 stopt het STAP-budget. Voor de resterende aanvraagtijdvakken van 2023 heeft het kabinet de STAP-regeling aangepast. Je kunt alleen nog STAP-budget aanvragen voor opleidingen die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn erkend, zoals volledige HBO- of Masteropleidingen. Hier vallen de opleidingen en trainingen van ICM niet onder. Hierdoor was maandag 3 juli 2023 de laatste mogelijkheid om de STAP-subsidie aan te vragen voor een opleiding of training bij ICM.

.
Ik heb gehoord dat het aanvraagtijdvak van januari 2023 is geannuleerd. Hoe zit dat?

Het kabinet heeft op 12 december besloten dat het aanvraagtijdvak van januari 2023 wordt overgeslagen om maatregelen te kunnen treffen tegen het misbruik en oneigenlijk gebruik van het STAP-budget. Dit is een besluit waar wij als opleidingsinstituut geen invloed op hebben gehad en wat tot gevolg heeft dat niemand bij het UWV in januari 2023 een aanvraag kan doen. Zie het volledige bericht op de website van de rijksoverheid.

Wat betekent dit voor mij?
Heb jij nog geen STAP-aanvraag ingediend bij het UWV of heb je dit gedaan en is dit niet gelukt en wilde je op 2 januari een nieuwe poging doen? En ligt jouw gekozen startdatum tussen 29 januari 2023 en 29 maart 2023? Dan is het voor jou helaas niet meer mogelijk om op de door jou gekozen data de cursus te volgen met het STAP-budget. 

Er zijn drie opties waar je uit kunt kiezen. 

 • Doorplaatsen naar een volgend startmoment en daar een STAP-aanmeldingsbewijs voor ontvangen. Let op: Het eerste volgende aanvraagtijdvak opent op 28 februari 2023. Je kunt dan starten met je cursus na 29 maart 2023. Je kunt nu al een STAP-aanmeldbewijs bij ons aanvragen voor deze periode.  
 • Starten op het door jou gekozen startmoment. Je maakt geen gebruik van het STAP-budget. De cursus wordt door jezelf of jouw werkgever betaald. We zetten jouw STAP-aanmelding om in een inschrijving.  
 • Afmelden. Hier zitten geen annuleringskosten aan verbonden. 

Neem voor bovenstaande contact met ons op via 030 – 29 19 888 of via info@icm.nl

Heb je al eerder een aanvraag gedaan bij het UWV en al goedkeuring ontvangen, maar nog niets van ICM gehoord? Dan kun je gelukkig nog wel starten. Stuur dan de goedkeuring (pdf) die je van het UWV hebt ontvangen naar stapinkooporders@icm.nl. 


.
Wanneer kan ik weer bij het UWV een STAP-aanvraag doen?

Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 3 juli 2023. Je kunt dan op zijn vroegst op 31 juli 2023 starten met de cursus. Je kunt nu al een STAP-aanmeldbewijs bij ons aanvragen voor dit aanvraagtijdvak.

.
Wat zijn voorwaarden om gebruik te mogen maken van het STAP-budget?

• Je bent tenminste 18 jaar oud en hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
• Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger;
• Je bent in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen;
• Je maakt geen gebruik van een andere financiering voor scholingskosten, zoals studiefinanciering, studievoorschotvoucher of lerarenbeurs.

.
Hoe meld ik me bij ICM aan voor een opleiding of training met het STAP-budget?

Op elke opleidings- en trainingspagina staat een lichtgroene knop ‘Aanmelden met STAP’. Na daarop geklikt te hebben, vul je de gevraagde gegevens in. Vervolgens ontvang je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Deze heb je nodig om STAP-budget aan te vragen in het online scholingsregister van het UWV. Zodra jouw STAP-aanvraag is goedgekeurd door het UWV, ontvangen wij een bericht van het UWV en zullen wij je inschrijving definitief maken. Wanneer wij jouw inschrijving definitief maken, ontvang je van ons een bevestiging per mail.

.
Is er onbeperkt plek?

De subsidiepot voor het STAP-budget is niet onbeperkt. Per jaar is er 200 miljoen euro beschikbaar, wat neerkomt op 200.000 tot 300.000 toekenningen per jaar. Er wordt gewerkt met aanvraagtijdvakken van twee maanden: het totale budget wordt verdeeld over deze aanvraagtijdvakken. Is het budget van een aanvraagtijdvak op? Dan zal het UWV je hierover informeren. Bij start van een volgend aanvraagtijdvak kun je je opnieuw aanmelden. Het UWV gaat over de toekenning; hier hebben wij geen invloed op.

.
Hoe ver van tevoren kan ik mij aanmelden?

Bij ons kun je je op ieder moment aanmelden voor een opleiding of training. Gebruik hiervoor de knop ‘Aanmelden met STAP’ op de pagina van een opleiding of training. Na aanmelding ontvang je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs waarop vermeld staat vanaf welke datum jij STAP-budget kunt aanvragen bij het UWV. Het UWV zal akkoord geven op jouw aanvraag wanneer de opleiding of training minimaal 4 weken na het moment van aanvragen en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden start. Stel je vraagt STAP-budget aan op 1 juli, dan dient de opleiding of training dus te starten tussen 29 juli en 30 november.

.
Kan ik uit alle opleidingen en trainingen kiezen?

Je kunt het STAP-budget voor bijna alle opleidingen en trainingen uit ons aanbod gebruiken. Een aantal trainingen zijn uitgesloten. Op de pagina van de trainingen zelf zul je de knop ‘Aanmelden met STAP’ niet vinden. Staat deze knop er wel? Dan kun je STAP-budget gebruiken voor die training. Als de kosten hoger zijn dan € 1.000,-, ontvang je voor het resterende bedrag van ons een factuur.

.
Welke kosten kunnen worden betaald met het STAP-budget van €1000,-?

Alle scholingskosten (inclusief 21% BTW of  10% BTW-vrijtoeslag) tot € 1.000,-.  Locatie- en arrangementskosten (indien je les hebt op locatie) kunnen niet vergoed worden met het STAP-budget. Als de totale kosten hoger zijn dan € 1.000,-, ontvang je voor het resterende bedrag van ons een factuur.

.
Wat gebeurt er nadat de opleiding of training is afgerond?

Nadat de opleiding of training is afgerond, dienen wij een bewijs van deelname aan te leveren bij het UWV. Het UWV controleert of aan alle verplichtingen is voldaan en besluit of het STAP-budget definitief wordt toegekend.

Waarop baseert het UWV of ik mijn opleiding of training succesvol heb afgerond?

Het UWV stelt dat je een opleiding of training succesvol afrondt wanneer je:
– een diploma of certificaat ontvangt, of
– ten minste 80% aanwezig bent geweest bij de bijeenkomsten.
Als je je niet aan deze verplichting houdt, dan kan de subsidie geheel of gedeeltelijk teruggevorderd worden. Ook kun je voor maximaal twee jaar uitgesloten worden van verdere toegang tot een subsidieaanvraag. Neem daarom op tijd contact met ons en/of UWV op wanneer je merkt dat je niet aan de voorwaarden kunt voldoen.
.

Wanneer kies ik voor een factuur met BTW en wanneer voor een factuur zonder BTW?

ICM denkt graag mee met haar cursisten. Zo heeft ICM besloten om cursisten de mogelijkheid te bieden om te kiezen voor een BTW-vrijgestelde prijs. Bij een BTW-vrijgestelde prijs betaal je een kostendekkende toeslag van 10% bovenop de investeringsprijs.

De BTW-vrijstelling kan voor verschillende instanties én voor particulieren aantrekkelijk zijn, omdat zij geen BTW kunnen terugvorderen. Voorbeelden van instanties voor wie deze regeling financieel voordeel kan opleveren:

 • Particulieren
 • Medische, Sociale en Culturele sector
 • Bank- en verzekeringsbranche
 • Overheidsinstellingen
 • Onderwijsorganisaties

ICM BTW-vrijstelling in het kort

Op deze pagina lees je meer over de BTW-keuze en vind je een rekenvoorbeeld die jou hierbij helpt.


.
Kan ik mijn BTW-keuze achteraf nog aanpassen?

Wanneer je bij ons op de website een STAP-aanmelding hebt gedaan maar je jouw aanvraag nog niet hebt ingediend bij het UWV, kunnen we jouw keuze nog voor je aanpassen. Stuur in dat geval jouw verzoek naar cursisten@icm.nl. Wanneer je jouw aanvraag al hebt ingediend bij het UWV, kunnen we jouw BTW-keuze niet meer voor je aanpassen.

.
Ik sta al ingeschreven voor een opleiding/training. Kan ik alsnog het STAP-budget aanvragen?

Neem hiervoor even contact op met ons adviescentrum via 030-29 19 888 of stuur een e-mail naar info@icm.nl.

.
Ik ben al gestart met mijn opleiding/training. Kan ik nog gebruikmaken van het STAP-budget?

Nee, dat kan niet. Het STAP-budget kun je alleen aanvragen voor opleidingen en trainingen die een startmoment in de toekomst hebben (meer dan 4 weken na moment van aanvragen).

.
Waarom kan ik de opleiding/training niet vinden in het scholingsregister?

Houd de zoekopdracht zo simpel mogelijk. Vul dus niet alle zoekvelden in. Beperk je tot de zoekvelden ‘Scholing’ en ‘Opleider’. Eventueel kun je daarnaast nog ‘Locatie’ of ‘Opleidingsvorm’ invullen. Hierdoor lukt het je zeer waarschijnlijk wel om de opleiding of training in het scholingsregister te vinden.

.
Wat moet ik doen als mijn aanvraag bij het UWV is afgekeurd en ik de opleiding of training toch wil volgen bij jullie?

Stuur dan een mailtje naar starten@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 887.

.
Wat moet ik doen als mijn aanvraag bij het UWV is toegekend?

Je hoeft dan niks te doen. Bij toekenning van jouw STAP budget ontvangen wij bericht van het UWV. Naar aanleiding van dit bericht zetten wij jouw STAP aanmelding om in een definitieve inschrijving. Je ontvangt hiervan een bevestiging.

.
Wat moet ik doen als mijn aanvraag bij het UWV is afgekeurd en ik de opleiding of training later wil volgen bij jullie?

Stuur dan een mailtje naar starten@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 887.

.
Wat moet ik doen als mijn aanvraag bij het UWV is afgekeurd en ik de opleiding of training daardoor niet wil volgen bij jullie?

Dan kun je jouw aanmelding kosteloos annuleren. Stuur dan een mailtje naar info@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 888.

Wat moet ik doen als ik mijn STAP-budget aanmelding bij jullie wil annuleren?

1. Heb je nog geen STAP-aanvraag gedaan bij het UWV of is jouw STAP-aanvraag afgekeurd? Dan kun je kosteloos annuleren. Stuur dan een mailtje naar info@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 888.
2. Heb je een STAP-aanvraag gedaan bij het UWV maar is jouw STAP-budget nog niet toegekend? Trek dan jouw aanvraag in bij het UWV en neem contact met ons op door te mailen naar info@icm.nl of door te bellen naar 030 – 29 19 888. Je kunt jouw aanmelding bij ons dan nog kosteloos annuleren.
3. Heb je een STAP-aanvraag gedaan bij het UWV en is jouw STAP-budget toegekend? Dan gelden onze reguliere (annulerings-)voorwaarden. Zie deze pagina voor onze voorwaarden. Stuur dan een mailtje naar info@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 888.