STAP-subsidie: Ontvang €1.000,- opleidingsbudget

Beste Opleider van Nederland

STAP-budget

Een opleiding of training volgen betekent vaak een financiële investering. De overheid ondersteunt je hierin. Vanaf dit jaar kun je STAP-budget aanvragen: een subsidie van maximaal € 1.000 voor het volgen van een opleiding of training. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Ook bij de opleidingen en trainingen van ICM kun je deze subsidie inzetten.

Voor werkenden én werkzoekenden

Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. De subsidie geldt voor zowel werkenden als werkzoekenden. Met het STAP-budget kun je een opleiding of training volgen met €1.000,- voordeel. Dit kan per persoon één keer per jaar. Je bent vrij om zelf een opleiding of training te kiezen. Je kunt je kennis verdiepen, maar ook kiezen voor een andere richting. Voor om- en bijscholing ontwikkelden we deze online omgeving. Ons volledige cursusaanbod vind je hier.

Hoe werkt het aanmelden?


Je kunt op onze website een STAP-aanmelding doen. In bovenstaande afbeelding zie je hoe het proces er globaal uitziet. Hieronder lees je per stap alle details. Heb je hulp nodig? Onze studieadviseurs staan voor je klaar! Neem contact met ze op via 030 – 29 19 888 of mail naar info@icm.nl.

Zo maak jij gebruik van het STAP budget

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Hulp nodig?

Onze studieadviseurs staan voor je klaar! Neem contact met ze op via onderstaande button.

Deze trainingen volg je gratis met het STAP-budget

Bekijk hier welke trainingen je dankzij het STAP-budget geheel gratis volgt in de online virtual classroom. Ook kun je een aantal trainingen bijna gratis op locatie volgen (je betaalt dan alleen de arrangementskosten).

Bekijk gratis trainingen

Nog belangrijk…

Aanvraagtijdvakken

Er wordt gewerkt met aanvraagtijdvakken. Per aanvraagtijdvak is één gelijk deel van het totale subsidiebedrag beschikbaar. Indien het budget van een aanvraagtijdvak op is, dan kun je bij start van het volgende aanvraagtijdvak opnieuw een aanvraag doen.

Let op: Er is geen STAP-budget meer beschikbaar voor huidige aanvraagperiode. De volgende aanvraagperiode van het UWV start op vrijdag 1 juli 2022 om 10:00 uur. Doe vóór die tijd een STAP-aanmelding op onze website om er zeker van te zijn dat je op tijd je STAP-aanmeldingsbewijs hebt.

Een STAP-aanmelding moet hieraan voldoen

STAP-budget wordt alleen toegekend door het UWV indien de opleiding of training minimaal 4 weken na het moment van aanvragen en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak start.

Geef wijzigingen door

Is er sprake van een wijziging? Wijzigt bijvoorbeeld de stad waarin je les hebt, of wijzigt de startdatum? Dan dien jij dit door te geven aan het UWV.

Veelgestelde vragen


Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek scholingskosten. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget (maximaal € 1.000,-) kan iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt (dus werkenden en werkzoekenden) gebruiken voor het volgen van een opleiding of training. Per persoon kun je dit budget één keer per jaar inzetten voor één opleiding of training. Het budget kan dus niet verspreid worden over meerdere opleidingen of trainingen.


.


• Je bent tenminste 18 jaar oud en hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
• Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger;
• Je bent in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen;
• Je maakt geen gebruik van een andere financiering voor scholingskosten, zoals studiefinanciering, studievoorschotvoucher of lerarenbeurs.


.


Op elke opleidings- en trainingspagina staat een lichtgroene knop ‘Aanmelden met STAP’. Na daarop geklikt te hebben, vul je de gevraagde gegevens in. Vervolgens ontvang je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Deze heb je nodig om STAP-budget aan te vragen in het online scholingsregister van het UWV. Zodra jouw STAP-aanvraag is goedgekeurd door het UWV, ontvangen wij een bericht van het UWV en zullen wij je inschrijving definitief maken. Wanneer wij jouw inschrijving definitief maken, ontvang je van ons een bevestiging per mail.


.


De subsidiepot voor het STAP-budget is niet onbeperkt. Per jaar is er 200 miljoen euro beschikbaar, wat neerkomt op 200.000 tot 300.000 toekenningen per jaar. Er wordt gewerkt met aanvraagtijdvakken van twee maanden: het totale budget wordt verdeeld over deze aanvraagtijdvakken. Is het budget van een aanvraagtijdvak op? Dan zal het UWV je hierover informeren. Bij start van een volgend aanvraagtijdvak kun je je opnieuw aanmelden. Het UWV gaat over de toekenning; hier hebben wij geen invloed op.


.


Bij ons kun je je op ieder moment aanmelden voor een opleiding of training. Gebruik hiervoor de knop ‘Aanmelden met STAP’ op de pagina van een opleiding of training. Na aanmelding ontvang je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs waarop vermeld staat vanaf welke datum jij STAP-budget kunt aanvragen bij het UWV. Het UWV zal akkoord geven op jouw aanvraag wanneer de opleiding of training minimaal 4 weken na het moment van aanvragen en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden start. Stel je vraagt STAP-budget aan op 1 juli, dan dient de opleiding of training dus te starten tussen 29 juli en 30 november.


.


Je kunt het STAP-budget voor bijna alle opleidingen en trainingen uit ons aanbod gebruiken. Een aantal trainingen zijn uitgesloten. Op de pagina van de trainingen zelf zul je de knop ‘Aanmelden met STAP’ niet vinden. Staat deze knop er wel? Dan kun je STAP-budget gebruiken voor die training. Als de kosten hoger zijn dan € 1.000,-, ontvang je voor het resterende bedrag van ons een factuur.


.


Alle scholingskosten tot € 1.000,-. Hieronder vallen niet de locatie- en arrangementskosten (indien je les hebt op locatie). Als de kosten hoger zijn dan € 1.000,-, ontvang je voor het resterende bedrag van ons een factuur.


.


Nadat de opleiding of training is afgerond, dienen wij een bewijs van deelname aan te leveren bij het UWV. Het UWV controleert of aan alle verplichtingen is voldaan en besluit of het STAP-budget definitief wordt toegekend.


Het UWV stelt dat je een opleiding of training succesvol afrondt wanneer je:
– een diploma of certificaat ontvangt, of
– ten minste 80% aanwezig bent geweest bij de bijeenkomsten.
Als je je niet aan deze verplichting houdt, dan kan de subsidie geheel of gedeeltelijk teruggevorderd worden. Ook kun je voor maximaal twee jaar uitgesloten worden van verdere toegang tot een subsidieaanvraag. Neem daarom op tijd contact met ons en/of UWV op wanneer je merkt dat je niet aan de voorwaarden kunt voldoen.

.


Het STAP-budget is bedoeld voor particulieren. Als je opleiding of training meer kost dan €1000,- betaal je het bedrag daarboven zelf.


.


Omdat de STAP-subsidie gericht is op particulieren, hanteren wij voor STAP-aanmeldingen een btw-vrijgestelde prijs. Doordat we een factuur zonder btw aanbieden zijn we genoodzaakt een kostendekkende correctie van 10% op de investeringsprijs in rekening te brengen. Je betaalt dus 10% btw-vrijcorrectie in plaats van 21% btw op de investeringsprijs. Meer informatie.


.


Neem hiervoor even contact op met ons adviescentrum via 030-29 19 888 of stuur een e-mail naar info@icm.nl.


.


Nee, dat kan niet. Het STAP-budget kun je alleen aanvragen voor opleidingen en trainingen die een startmoment in de toekomst hebben (meer dan 4 weken na moment van aanvragen).


.


Houd de zoekopdracht zo simpel mogelijk. Vul dus niet alle zoekvelden in. Beperk je tot de zoekvelden ‘Scholing’ en ‘Opleider’. Eventueel kun je daarnaast nog ‘Locatie’ of ‘Opleidingsvorm’ invullen. Hierdoor lukt het je zeer waarschijnlijk wel om de opleiding of training in het scholingsregister te vinden.


.


Stuur dan een mailtje naar starten@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 887.


.


Stuur dan een mailtje naar starten@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 887.


.


Dan kun je jouw aanmelding kosteloos annuleren. Stuur dan een mailtje naar info@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 888.


1. Heb je nog geen STAP-aanvraag gedaan bij het UWV of is jouw STAP-aanvraag afgekeurd? Dan kun je kosteloos annuleren. Stuur dan een mailtje naar info@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 888.
2. Heb je een STAP-aanvraag gedaan bij het UWV maar is jouw STAP-budget nog niet toegekend? Trek dan jouw aanvraag in bij het UWV en neem contact met ons op door te mailen naar info@icm.nl of door te bellen naar 030 – 29 19 888. Je kunt jouw aanmelding bij ons dan nog kosteloos annuleren.
3. Heb je een STAP-aanvraag gedaan bij het UWV en is jouw STAP-budget toegekend? Dan gelden onze reguliere (annulerings-)voorwaarden. Zie deze pagina voor onze voorwaarden. Stuur dan een mailtje naar info@icm.nl of neem telefonisch contact met ons op door te bellen naar 030 – 29 19 888.