Zo zet je als coach je intuïtie in

Misschien heb je weleens gehad dat je ineens heel sterk de behoefte voelde om iemand op te bellen of een bericht te sturen en dat dan later bleek dat je dat precies op het juiste moment deed. Of dat je tijdens een gesprek met iemand ineens wil vragen of er iets aan de hand is. Ergens zegt je gevoel dat de ander iets belangrijks niet uitspreekt.

Als coach kun je niet zonder dit gevoel: je intuïtie. Je onderbuikgevoel is immers één van de meest waardevolle gereedschappen in je coachingstoolbox. Hieronder lees je wat intuïtie is en hoe je het als coach kunt gebruiken.

Wat is intuïtie?

Intuïtie wordt ook weleens ons zesde zintuig genoemd. Iedereen heeft het en iedereen kan het verder ontwikkelen. Maar hoe omschrijf je intuïtie in woorden? Joost Crasborn en Ellis Buis geven in hun “HOE-BOEK voor de Coach” de volgende definitie: “Vrij reageren vanuit een innerlijk weten zónder denken”. Intuïtie is iets dat opborrelt, je praat ergens over en ineens is het er. Een gedachte of een gevoel. Je hebt vaak wat moed nodig om het te durven zeggen. Juist omdat intuïtie niet goed uit te leggen en te beredeneren valt.

Hoe zet je je intuïtie tijdens het coachen in?

Intuïtie is een waardevol instrument tijdens het coachen. Het verschaft zowel de coach als de coachee extra informatie over de coachvraag. Door te denken en waar te nemen via de vijf zintuigen kun je al heel veel informatie verzamelen. Maar intuïtie voegt daar nog extra informatie aan toe. Het kan heel waardevol zijn om jouw intuïtieve ingeving ter sprake te brengen tijdens een coachgesprek. Vaak helpt het om te benoemen dat je een ingeving hebt en dat je die wilt toetsen. Je kunt beginnen met:

  • “Ik heb het gevoel dat…”
  • “Mijn intuïtie zegt me dat…”
  • “Ik vraag me af of…”

Tips om je intuïtie in te zetten

Als je tijdens het intakegesprek met je coachee afspreekt dat je tijdens het coachtraject gebruikt maakt van je intuïtie, dan is het makkelijker om je ingevingen daadwerkelijk uit te spreken. Je geeft jezelf dan toestemming. Ook je coachee weet dan dat je je intuïtie zal gebruiken.

Nog een handige tip: intuïtie is ingeving. Niet meer en niet minder. Het is informatie waarvan je coachee zelf moet bepalen of hij er iets mee kan of wil doen. Wees dus niet te gehecht aan het eindresultaat en laat het los als de coachee niets met jouw buikgevoel kan. Intuïtie gaat namelijk niet over gelijk krijgen.

Een voorbeeld van intuïtie: het “niet-pluis-gevoel”

Hierbij een voorbeeld van een specifiek geval van intuïtie om je een beter beeld te geven. In de zorgsector noemen ze het ook weleens het “niet-pluis-gevoel”. Kun je je er iets bij voorstellen? Een huisarts heeft bijvoorbeeld sterk het gevoel dat er in een gezin iets niet klopt. Uit onderzoeken of gesprekken komt niets concreet. Toch voelt de dokter dat er iets aan de hand is. Op basis van zijn “niet-pluis gevoel” verwijst hij het gezin toch door naar een hulpverlener.

Ook als coach kun je dit “niet-pluis-gevoel” weleens hebben tijdens een intakegesprek. Je coachee praat voluit over de coachvraag en geeft netjes antwoord op je vragen. En toch is er iets aan de hand. Je kunt je vinger er niet helemaal opleggen. Is er iets meer aan de hand? Laat je coachee informatie achterwege? Of is er sprake van een psychische aandoening? Is je coachee wel coachbaar? Als je het “niet-pluis-gevoel” ervaart, luister dan naar je gevoel. Bespreek het zo goed mogelijk met je coachee, of leg het voor aan een collega-coach, bijvoorbeeld tijdens intervisie. Blijft je twijfel, begin dan niet met het coachtraject en verwijs iemand door.