Zo wordt presenteren leuk om te doen

Presenteren, de één houdt ervan, de ander krijgt al kriebels door er alleen aan te denken. Herken jij je in dat laatste? Dan wordt het hoog tijd om te ontdekken dat presenteren juist heel leuk kan zijn, zowel voor jou als de mensen waaraan je de presentatie geeft. Het is de kunst om je niet te laten weerhouden door angst of belemmerende gedachten. Het geven van een presentatie kan dan juist veel voldoening opleveren. In dit artikel laten we je zien hoe jij je masker afzet en het publiek laat genieten van je verhaal.

Sterker dan de spanning

Voor de meeste mensen is presenteren behoorlijk spannend. Daarom kiezen we er snel voor om een presentatie te vermijden en over te laten aan de kleine groep mensen die er wel plezier in heeft. Dit lijkt de makkelijkste en meest effectieve manier om direct van de spanning af te zijn. Echter, het is een kortetermijnoplossing. Op lange termijn zorgt het er juist voor dat de spanning voor presenteren steeds groter wordt.

Daarom is het van belang om de uitdaging aan te gaan en de spanning te ervaren. Dit kan heel lastig en vervelend zijn. Maar als we ons daar niet door laten weerhouden, ervaren we na het geven van een presentatie voldoening omdat we sterker zijn geweest dan de spanning. We voelen trots en als gevolg neemt ons zelfvertrouwen toe. Deze positieve ervaring leidt ertoe dat het de volgende keer een stuk minder spannend is en je er zelfs plezier in gaat ervaren.

Jij mag er zijn!

De uitdaging aangaan, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om dit daadwerkelijk te durven, is het van belang te realiseren dat jij er mag zijn. De wereld heeft jouw talent nodig en heeft er baat bij wanneer jij je kennis deelt. Nelson Mandela zei niet voor niets: “Jezelf kleiner maken dan je bent, dient de wereld niet”.

De spanning komt vaak voort uit de angst om te falen. Dit komt weer omdat we als mens vrijwel altijd te streng zijn voor onszelf. Slechts één kleine negatieve opmerking, een door ons negatief geïnterpreteerde blik of het vervelend gevoel van spanning zorgt er al voor dat we een presentatie liever afslaan. We denken meteen dat onze presentatie perfect moet zijn en meten onszelf af aan presentaties van erg ervaren mensen. Dat is zonde!

Het is daarom van groot belang dat jij je eerst realiseert dat jij er mag zijn en dat jouw verhaal interessant is voor het publiek. Perfectie staat veel te ver af van de dagelijkse werkelijkheid en schept  juist afstand.

En wat als het misgaat?

Struikelen over woorden, een stuk tekst vergeten of een stem die overslaat. We zijn allemaal bang om te falen tijdens het geven van een presentatie. Eerlijk is eerlijk: dat kan gebeuren. We zijn allemaal mensen en maken daarom allemaal fouten. Door een fout te maken en hierop terug te kijken, weet je hoe je het de volgende keer anders aanpakt. Fouten zijn er om van te leren, ook bij presenteren.

Realiseer je daarnaast dat het publiek vooral zit te wachten op een authentiek en bevlogen verhaal. Een spreker die zichzelf blijft en spreekt vanuit eigen enthousiasme is een spreker waar we graag naar luisteren. Juist door je kwetsbaar en open op te stellen, ontstaat er verbinding met het publiek. Mensen kijken nu eenmaal liever naar mensen dan naar robots.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat een fout vaak niet eens opgemerkt wordt door het publiek. Als presentator ben je de enige die weet wat je vooraf bedacht hebt. Zeg je iets net op een andere manier, dan is er niemand die dit meteen merkt. Sterker nog, het publiek waardeert een spreker vaak juist om zijn fouten, dit maakt ons menselijk. Het gaat er niet om dat er iets misgaat, het gaat erom hoe je dit oplost. Is dat op een eerlijke, kwetsbare manier, dan maak je direct verbinding met het publiek en hangt iedereen zo aan je lippen!

Plezier in presenteren

Het publiek komt voor een authentiek verhaal waarin de passie veel belangrijker is dan perfectie. Begin daarom met het geven van een presentatie die bij jou past, over een onderwerp waar jij van houdt. Zo breng je een authentiek verhaal over en heb je plezier in wat je vertelt. Dit maakt het geven van een presentatie gelijk een stuk makkelijker én leuker. Je houdt er een positieve ervaring aan over die jou vertrouwen geeft voor volgende presentaties.

Daarnaast is het van belang om klein te beginnen in een omgeving waarin jij je op je gemak voelt. Geef bijvoorbeeld een korte presentatie van vijf minuten binnen jouw eigen team of bereid een praatje voor dat je geeft op de verjaardag van jouw beste vriendin. Vraag feedback aan de mensen die je vertrouwt en neem dit mee in je volgende ervaringen, die je steeds een beetje groter en spannender maakt. Een andere tip is om jezelf te filmen en dit op je gemak terug te kijken, zodat je zelf ziet wat je kunt verbeteren. Stap voor stap leer je zo dat presenteren niet eng, maar juist heel leuk kan zijn!

Tien tips voor Impactvol Presenteren

Dit artikel is gebaseerd op drie tips uit ons 10 tips boekje ‘De 10 tips voor Impactvol Presenteren’. Ben je benieuwd naar de andere tips? Het gratis e-book vind je op de ICM Campus.

Presentatietraining

Wil je via een training jouw presentatievaardigheden naar een hoger niveau tillen? Neem dan eens een kijkje bij onze tweedaagse training Overtuigend Presenteren.