Zo werd ICM één van de Best Workplaces 2019 in Nederland

ICM heeft een prachtige 3e plek behaald op de ranglijst Best Workplaces 2019! Dit mooie nieuws maakte Great Place to Work (GPTW) 26 maart bekend. Jaarlijks voert GPTW organisatieonderzoeken uit om organisaties te helpen het vertrouwen, trots en plezier bij hun medewerkers te vergroten. Het onderzoek levert een lijst op met de hoogst scorende werkgevers. Ook drie keer eerder belandden we in de top 3 op de ranglijst voor organisaties met 50 t/m 250 medewerkers.

Zo ervaar je als cursist onze visie op werkgeluk

Werkgeluk kwam bij ICM niet ineens op de agenda. Bij de oprichting in 2003 wisten eigenaren Erik Smithuis en Harrie-Peter al dat ICM een organisatie moest zijn waar groei en ontwikkeling centraal staat én waar je met veel plezier werkt. We hebben geen hiërarchische aanpak, maar zorgen er al 15 jaar voor dat we samen, mét plezier, betekenisvol werk verrichten. We geloven dat wanneer je weet wat je wilt en werkt vanuit je talenten je meer werkgeluk ervaart en daardoor beter presteert. Deze visie stellen wij centraal op onze eigen werkvloer én in al onze opleidingen en trainingen.

Wat houdt het onderzoek in en waarom doen wij mee?

Het onderzoek van GPTW bestaat uit een medewerkersenquête en een analyse van de organisatiecultuur. Deze analyse is gebaseerd op de Culture Audit die we schreven aan de hand van negen beleidsterreinen. Het onderzoek helpt ons inzicht te krijgen in de effectiviteit van ons beleid, we leren hoe medewerkers de organisatie ervaren en betrekken medewerkers bij onze organisatieontwikkeling door te luisteren en feedback te benutten.

De resultaten: vertrouwen, trots en kameraadschap

Van de bevraagde medewerkers kijkt 100% ernaar uit om naar het werk te komen. Een score waar we enorm trots op zijn! Ook zijn we erg blij met het feit dat 99% van de medewerkers ervaart professioneel te kunnen groeien in hun werk en én dat 100% waardeert dat we gezamenlijk successen vieren. Dat vinden we ook belangrijk. We vieren graag een feestje en laten geen behaald target, verjaardag of prestatie voorbijgaan zonder een stukje taart of borrel. We geven elkaar persoonlijke aandacht en willen dat medewerkers écht zichzelf kunnen zijn en alle ruimte hebben om hun functie goed uit te oefenen.

Hoe hebben wij ons voorbereid op het onderzoek?

Lieke Bosch (HR-manager): “Bij onze eerdere drie deelnames aan de GPTW-verkiezing was HR de drijvende kracht achter de Culture Audit. Dit jaar wilden wij onze organisatiecultuur meer vanuit medewerkersperspectief naar buiten brengen en stelden we een projectteam samen vanuit alle hoeken van de organisatie.”

Hierdoor kwamen verschillende visies en talenten samen en hadden we meer input dan ooit om te delen. Het werd een project van de gehele organisatie waar we gezamenlijk trots op zijn. In dialoogsessies gaan we in op de resultaten, halen we op wat we kunnen verbeteren en we vieren onze successen. Momenteel schrijft een deel van het projectteam de Culture Audit om naar een heus ‘ICM-boek’ dat we met klanten, cursisten en sollicitanten zullen delen.

Samen kom je verder: tips aan andere organisaties

Als opleidingsinstituut helpen wij uiteraard ook andere organisaties om werkgeluk te vergroten. Zo deelt HR-manager Lieke Bosch graag onze best practices (waaronder onze Week van de Waardering), tips en inspiratie en zet Jan-Bart Bouwmans incompany trajecten op om organisaties te helpen werken vanuit een positieve organisatiecultuur. Daarnaast organiseren we geregeld workshops en lezingen over dit thema.

Met ons in gesprek over werkgeluk? Bel 030 – 29 19 888 of mail jan-bart.bouwmans@icm.nl