Zo verander jij van perspectief

De meeste mensen vinden het ontzettend fijn om gelijk te krijgen. We voelen ons trots en machtig wanneer we anderen ervan weten te overtuigen dat wij het op de juiste manier zien. Toch bestaat een absolute waarheid niet en kan gelijk willen krijgen ruzies en onenigheden opleveren. Dit is zonde, aangezien diverse meningen juist leiden tot nieuwe inzichten. De vraag is dus: wil jij gelijk of wil jij geluk? In dit artikel vertellen we je hoe je van perspectief verandert en meer ruimte geeft aan de mening van de ander.

Hoe ga je om met iemand met een andere mening?

Al onze gedachten, meningen en overtuigingen zijn subjectief en gefilterd door onze eigen persoonlijkheid. Dit leidt ertoe dat we vaak te maken krijgen met verschillende meningen over hetzelfde onderwerp. Dat is logisch, een absolute waarheid bestaat immers niet. Daarnaast zijn we nu eenmaal allemaal anders. Dat is niet vervelend, maar juist heel mooi. Stel je eens voor dat iedereen op de wereld hetzelfde zou zijn als jij. Dan gaat alle creativiteit en verscheidenheid verloren en is niemand meer uniek. Wat zou dat zonde zijn!

Het is dus juist heel mooi als verschillende meningen naast elkaar bestaan. Daarom is het van groot belang om te leren omgaan met iemand die een andere mening heeft. Dit doe je door je te verplaatsen in een ander, ofwel door het tonen van empathie. Zet hiervoor je eigen gedachten opzij en sta open voor de zienswijze van de ander. Probeer je in te leven in zijn of haar positie en ga na of jij er in die positie ook anders over denkt. Hierbij is het heel belangrijk dat je ook accepteert dat je de situatie van de ander niet altijd begrijpt. Door dit toe te geven, toon je empathie en stel jij je meer open voor de mening van de ander.

Zet je trots opzij

Tijdens een meningsverschil kan het moeilijk zijn om je trots opzij te zetten. Dit zorgt ervoor dat we te veel focussen op onszelf, niet goed luisteren naar de ander en geen stap vooruitkomen. Daarom is het van belang je trots opzij te zetten en zo ruimte te creëren om weer tot elkaar te komen. Wanneer je jouw oordeel en trots loslaat, vallen dingen makkelijker op hun plek, zijn mensen over het algemeen gelukkiger en is de uitkomst vaak beter.

Een discussie kan natuurlijk altijd voorkomen en is niet fout, maar dit moet wel gebeuren in een sfeer van wederzijds respect en vertrouwen. Leg verschillende zienswijzen op tafel, verplaats je in de ander, en kom zo tot het beste resultaat. Zet je trots opzij door rustig te blijven en te vragen wat de ander dwarszit en wat hij of zij nodig heeft om die situatie te verbeteren.

Heb je iets gezegd wat de ander kwetst of de situatie verstoort? Dat gebeurt iedereen weleens. Stel je kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig op en bied je excuses aan. Hoewel ‘sorry’ zeggen lastig kan zijn, zal het de situatie veranderen. Probeer het eens en ervaar de kracht van kwetsbaarheid!

Luister meer

Om van perspectief te veranderen is het essentieel om te luisteren naar de ander. Wie praat, hoort niets nieuws en stelt zich niet open voor de ander. Wie luistert, komt erachter wat een ander bezighoudt, denkt, voelt, of nodig heeft. Ga daarom uit van de mooie leuze “ieder mens heeft twee oren gekregen en één mond” en luister twee keer zoveel als dat je praat. Door het tonen van oprechte aandacht ontstaat er verbinding en wordt het makkelijker om je te verplaatsen in de ander.

Er bestaan twee handige ezelsbruggetjes die je helpen om beter te luisteren. Ten eerste is er het LSD-model dat bestaat uit drie stappen:

Stap 1: Luisteren

Luisteren begint door ontspannen te zijn en je eigen gedachten bewust even uit te schakelen. Maak daarom bewust tijd voor een gesprek of een ontmoeting. Toon een open houding en houd oogcontact, dat verhoogt de effectiviteit van onze communicatie met meer dan vijftig procent. Maak ook af een toe een ‘luistergeluid’ zoals een ‘hum’ of een simpele ‘ja ja’ om aan te geven dat je met je aandacht bij het verhaal van de ander bent.

Stap 2: Samenvatten

Herhaal in je eigen woorden kort en krachtig wat je hoort in een gesprek en stel eventueel de vraag ‘…. klopt dat?’. Wanneer je dit doet, geef je de ander de bevestiging dat je zijn of haar verhaal hoort. Tegelijkertijd onthoud je zelf beter wat er al gezegd is, wat helpt om het gesprek succesvol voort te zetten.

Stap 3: Doorvragen

Doorvragen is het instrument om de ander beter te begrijpen en te laten zien dat je daadwerkelijk belangstelling toont voor wat diegene vertelt. Bovendien geeft het de mogelijkheid om meer te weten te komen over de behoeften, gevoelens en twijfels van de ander. Dit helpt vervolgens weer om je beter in te leven in andermans perspectief.

Pas bovenstaande stappen toe in een gesprek om de ander zo goed mogelijk te begrijpen. Maak daarnaast tijdens het luisteren gebruik van de afkorting NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Oftewel, doe geen interpretaties en stel je zo open mogelijk op. Vraag door en blijf objectief, dat maakt het mogelijk van perspectief te veranderen.

Iedereen heeft zijn eigen aardigheden

Ten slotte geven we je graag een mooi inzicht mee dat helpt om je meer open op te stellen richting anderen. Accepteer dat iedereen anders is en geniet er juist van. Iedereen heeft zijn eigenaardigheden, zie dit eens als eigen aardigheden in plaats van als beperkingen. Beschouw het als iets moois en unieks, dat doet veel goed.

Tien tips voor Succesvol Communiceren

Dit artikel is gebaseerd op drie tips uit ons 10 tips boekje ‘De 10 tips voor succesvol communiceren’. Ben je benieuwd naar de andere tips? Het gratis e-book vind je op de ICM Campus.