Zo maak je van je werk de perfecte baan

Wanneer ga je met plezier naar je werk en wanneer kom je tevreden thuis? Ik geef je vier kenmerken van een perfecte werkdag. Zorg ervoor dat ze in elke dag zitten en maak van jouw werk een droombaan.

Je maakt zelf keuzes

Tijdens een perfecte werkdag mag je zelf keuzes maken. Je bent geen speelbal van je collega’s, maar je hebt de mogelijkheid om zelf je werk te plannen. Er is ruimte om in gesprek te gaan over de taken die je doet en over de volgorde waarin je ze uitvoert.

Je gebruikt je talent

Op een perfecte werkdag werk je aan taken waar je jouw talenten voor gebruikt. Je doet iets waar je goed in bent. Maar dat niet alleen, je kunt op zo’n dag ook aanwijzen wat je geleerd hebt. Op een perfecte werkdag worden je talenten zichtbaar, groeien ze, en worden ze ook door anderen gezien.

Je doet iets zinnigs

Op een perfecte werkdag heb je een bijdrage geleverd aan iets dat groter is dan jijzelf. Zingeving heeft bijvoorbeeld te maken met het maatschappelijke nut van je werk. Soms kun je zingeving ook verbinden aan religie of spiritualiteit. Voor sommige mensen zijn de sociale contacten met klanten of collega’s ook een stukje zingeving. Zingeving is vooral iets waar je voor kiest. Maar als je die zin van je werk niet meer ziet, of daar weinig mee bezig bent, dan daalt je motivatie voor je werk.

Je maakt iets af

Op een perfecte werkdag heb je iets afgemaakt. Je kunt als je naar huis gaat concreet benoemen wat je gedaan hebt en voelt je daardoor tevreden. Of iets af is, heeft alles te maken met de doelen die je voor die dag stelt. Wanneer je alleen de oplevering van een project beschouwt als ‘resultaat’, ben je maar enkele dagen per jaar tevreden. Wanneer je zo’n project opdeelt in realistische deelstappen die je per dag inplant, ben je bijna iedere dag tevreden. Realistisch leren plannen is dus heel belangrijk.

In de cursus Time Management leg je jouw functie naast deze vier kenmerken van de perfecte werkdag. Vervolgens zoek je naar mogelijkheden om daar iets aan te veranderen. Een enkele keer betekent het dat je wellicht op zoek moet naar ander werk. Maar meestal zijn er binnen je functie voldoende mogelijkheden om meer plezier te krijgen in je werk.

Pijl en knop2

 

 

 

 

 

Literatuur: Pink, D.H., Drive (2003).