Zo maak je met aandacht het verschil

Het ene moment werk je als een waanzinnige om zo hoog mogelijk in het bedrijfsleven te komen, het volgende moment breek je je nek tijdens een duik in Portugal en raak je voor 85% verlamd. Het overkwam Jaap Bressers. Tijdens het ICM Seminar van 17 september deelden hij en ICM-oprichter Erik Smithuis hoe je omgaat met ongewilde uitdagingen en grip krijgt op je toekomst.

‘Wat heb ik bijgedragen aan deze wereld?’

Terwijl Jaap verlamd in het water lag, niet wetende of hij zijn duik zou overleven, vroeg hij zich af: wat laat ik na? Heb ik op mijn manier iets bijgedragen aan de wereld? Het antwoord op die vraag beviel hem niet. Tot dan toe had hij voor zijn gevoel in een denderende trein gezeten, op weg naar doelen en naar een toekomst waarin hij een betere versie van zichzelf zou zijn.

Maar telkens als hij bij een tussenstation aankwam, waren er weer nieuwe stations aan zijn weg toegevoegd. Op naar het volgende doel. En zo bleef zijn gedroomde toekomst een toekomst en vergat hij volkomen om zich bewust te zijn van al het moois dat ondertussen gaande was. Terwijl hij aanspoelde op het strand, besefte hij: als ik iets bijzonders van mijn leven wil maken, dan is het aan mijzelf om dat daadwerkelijk te doen.

Carlosmomentjes

In Portugese ziekenhuizen zijn duikslachtoffers dagelijkse kost. Wanneer zij wakker worden, voelen ze paniek. Verplegers zijn gewend aan het geschreeuw en niemand bekommerde zich om Jaap’s angsten. Totdat verpleger Carlos aan zijn bed verscheen, zijn hand op zijn schouder legde en zei: ‘It’s okay’. Dat kleine gebaar was alles wat nodig was en was voor Jaap van ongekende waarde. Toen Jaap later zijn waardering naar Carlos uitsprak, wuifde die dat weg als vanzelfsprekend.

Maar een klein gebaar en een beetje aandacht maakten daadwerkelijk het verschil, zonder dat dat veel moeite kostte voor de zender. Jaap richtte de Carlosmomentjes Stichting op, dat centraal stelt dat persoonlijke aandacht, een vriendelijk gebaar, een luisterend oor of een helpende hand op de juiste momenten een groot verschil maken. Inmiddels is Jaap auteur en veelgevraagd spreker. Tijdens zijn optredens zet hij mensen aan het denken over hun eigen toegevoegde waarde, kracht en mogelijkheden. Waar zet jij jouw talent voor in?

Hoe in kinderziekenhuizen kleine gebaren een groot effect hebben.

Mooie voorbeelden van kleine details die een groot verschil maken in kinderziekenhuizen

Wat heb je nodig voor grip op je toekomst?

Wil je iets anders met je leven, dan begint dat met een visie: jouw belangstelling gecombineerd met jouw talent. Daarbij zijn vertrouwen en bewustzijn onmisbaar. Erik benoemt de twee basisemoties liefde en angst. Liefde bestaat enerzijds uit vertrouwen, jezelf durven zijn, niet oordelen en kunnen loslaten. Angst bestaat anderzijds uit schuld, schaamte, oordelen en niet durven. Deze emoties spelen de hele dag een rol, maar nooit tegelijkertijd.

Met continu bewustzijn maak je zelf de keuze vanuit welke emoties je overwegend wilt leven. Besef hoe je je zinnen insteekt, welke gedachten terugkomen en hoe je deze kunt vervormen. Buiten je comfortzone komen kan bijvoorbeeld enerzijds onzeker en risicovol zijn, maar nog mooier: ook vol mogelijkheden, kansen, groei en vrijheid. Zet zelf de eerste stap, want als je ervanuit gaat dat een ander die zal nemen, kun je lang wachten.

Ook een ICM Seminar meemaken?

Bekijk alle aankomende ICM events op onze eventspagina.