Zo maak je een communicatieplan dat werkt!

Wanneer je in de opleiding NIMA B Communicatie kiest voor de afstudeerrichting marketingcommunicatie leer je onder andere een concreet en goed onderbouwd marketingcommunicatieplan schrijven. De kern: doelgroep selecteren, je propositie bepalen, concrete communicatiedoelstellingen formuleren en platforms selecteren.

Twee belangrijke aspecten

Als je een goed communicatieplan wilt schrijven zijn twee aspecten van belang. De boodschap die naar de doelgroep wordt gecommuniceerd en de communicatiemiddelen waarmee deze boodschap wordt gecommuniceerd.

Heldere propositie

De boodschap moet afgestemd worden op de doelgroep. Met behulp van verschillende modellen en concepten wordt helder wie de doelgroep is. Wat vindt deze doelgroep belangrijk en wat kan jij het beste over jouw producten vertellen? Zorg dat je onderscheidend en aantrekkelijk bent voor je doelgroep. De analyse van de doelgroep, de concurrentie en het aanbod van de organisatie leidt tot een heldere propositie. Vervolgens kunnen heldere, realistische en concreet geformuleerde communicatiedoelstellingen worden gemaakt.

Communicatiemiddelen

Jouw boodschap is alleen effectief als deze ook aankomt bij de doelgroep. Van welke communicatiemiddelen maakt jouw doelgroep gebruik om zich te laten informeren over jouw type producten of diensten? Wat weten we uit onderzoek? Wat werkt wel en wat werkt niet bij jouw doelgroep?

Om de boodschap goed over te laten komen is het belangrijk om te weten welke middelen werken voor jouw producten of diensten. Alle communicatiemiddelen hebben verschillende eigenschappen waar rekening mee gehouden dient te worden.  Facebook gaat bijvoorbeeld snel en gericht, maar is niet zo geschikt voor een ingewikkelde boodschap. Zoek je mensen met een professionele mindset, kijk dan naar vakbladen of LinkedIn. Tijdens deze opleiding worden zowel  offline als online middelen bekeken en ingezet waar ze het meeste effect hebben.

Meer weten? Bekijk hier de opleiding:

button opleiding2

 

 

 

Eddy Blaauwbroek
Docent ICM opleidingen & trainingen