Zo geef je jezelf meer Tijd

Laatst was ik op een lezing: Getting Things Done van David Allen. Een briljant anti-stress- en timemanagement systeem. Zijn boodschap luidt: ‘’vertrouw je brein niet’’! In elk geval niet als je dingen wilt onthouden. Herken je dat? Een gedachte schiet door je hoofd en je denkt ‘dit moet ik onthouden’. Later die dag weet je nog wel dat je iets moest onthouden, alleen niet meer wat.

Gemaakt om te creëren

Het is wetenschappelijk bewezen dat je met maximaal vier dingen tegelijk bezig kunt zijn. Bij meer laat je brein het afweten. Je brein is niet gemaakt om te onthouden, maar om te creëren, dingen te doen. David Allen is naar eigen zeggen extreem lui. Hij zorgt ervoor dat hij een gedachte nooit twee keer hoeft te hebben. Hoe? Door alles wat hij moet onthouden op te schrijven. Grote projecten hakt hij in kleine stukken en zet ze op een lijstje. Vervolgens is het belangrijk deze in zicht te houden, zodat je niet vergeet erop te kijken.

De 2 minuten regel

Nog een tip van Allen: alles wat je binnen twee minuten kunt doen, doe je meteen. Dan hoeft het ook niet op een lijstje. Dit geeft rust, waardoor je je beter kunt concentreren op andere dingen. Het werkt écht, merk ik. Mijn bureau is een stuk leger en ik voel veel meer rust. Alleen al doordat dingen uit het zicht zijn. Behalve die lijstjes dus, maar dan is het belangrijk te onthouden dat het niet ‘af’ hoeft (en zelfs niet kan).

Energiegevers

Derde tip: schrijf op waar jij energie van krijgt en zet die ook op je to-do-lijstje. Zelf heb ik op kantoor een Carlos-momentjesbord hangen.

Een Carlosmomentje is een moment waarin je iets doet voor een ander wat voor jezelf vanzelfsprekend is, maar voor de ander van grote toegevoegde waarde (lees hier het volledige verhaal achter de Carlosmomentjes).

Op het Carlos-momentjesbord hang ik bijvoorbeeld bedankjes, kaarten, bijzondere mails op. Dat bord is een Carlosmomentje op zich. Een paar jaar geleden stond mijn allereerste grote interview in het Eindhovens Dagblad. Apetrots was ik. De dag erna stond ineens mijn oude taxichauffeur voor de deur. Hij werkte ook bij de drukkerij van het ED en had de drukplaat van mijn artikel achterover gedrukt. Die plaat, daar hang ik nu met magneten al die andere Carlos momentjes op. Als ik wat energie kan gebruiken, helpt het bord meteen als ik ernaar kijk.

Echt, één van de mooiste Carlosmomentjes die je jezelf kunt geven – naast stilstaan waar je allemaal blij van wordt en dankbaar voor bent – is meer tijd maken.

Wil je weten hoe je effectiever kunt omgaan met tijd?

Vraag hier gratis het e-book ‘De 10 tips voor Optimaal Omgaan met je Tijd’ aan.

Of bekijk hier de Time Management training van ICM opleidingen & trainingen.