Zo ga je om met iemand die in je allergie zit

Hoewel het woord ‘respect’ één van de vaagste termen uit ons taalgebied is, zijn we het over één kenmerk van respect wel eens, en dat is het kenmerk erkenning. Iemand erkennen draait erom de ander te kunnen en te willen zien zoals hij of zij is. Onbevooroordeeld.

Overigens, er is een verschil tussen ‘gedrag’ en ‘zijn’. Het is een hele prestatie als je in staat bent door het gedrag van de ander heen te kijken, of – nog mooier – het gedrag los te kunnen zien van de persoon. Niet eenvoudig als iemand in je allergie zit, wel realistisch. Je bent zelf immers ook niet je humeur.

Aargghhh… Wat is zij eigenwijs..!’ of ‘Hij is zo lomp..!’. Je krijgt er direct enorme rode vlekken van in je nek wanneer iemand volledig in je allergie zit. Je kunt er slecht mee omgaan en veroordeelt de persoon dan om wat hij doet. Alsof de persoon áltijd eigenwijs of lomp zou zijn…!? De communicatie zal stroever gaan als je er zo naar blijft kijken. Tenminste, áls jullie nog communiceren, want je allergie ga je liever uit de weg.

Probeer het eens anders te zien, wordt ook wel ‘herkaderen’ genoemd. Stel je de vraag: Is de ander eigenwijs, of doet die ander een enkele keer eigenwijs? Is de ander lomp, of doet de ander weleens lomp? Ik vermoed dat in beide gevallen het antwoord is: De ander is niet altijd zo, maar doet weleens zo. Dat maakt de relatie al wat luchtiger, toch?

Je verandert jouw kijk op het voor jou irritante gedrag van de ander en maakt het minder groot en beladen. Misschien kun je zelfs het gedrag wat relativeren en de ander minder veroordelen. Tenslotte is het maar gedrag waar jij op reageert.

Respect is de ander niet beoordelen op zijn haarkleur, schoenen, auto of baan. Waarom de persoon wel veroordelen op hoe hij of zij doet? Erkenning is iemand die in je allergie zit te kunnen zien zoals hij is, niet te veroordelen op wat hij of zij anders doet dan jij zou doen.

Wat koop je er trouwens voor? Je zult zelf altijd beter uit de verf komen wanneer je je niet laat leiden door het gedrag van de ander.

Over Marc van Katwijk

ICM-trainer en auteur Marc van Katwijk

Marc van Katwijk brengt door zijn managementervaring en inspirerende inzichten zijn trainingen naar de praktijk van deelnemers. “Doen en ervaren zijn de ingrediënten waar ik in geloof, als het gaat om blijvend leren en ontwikkelen. Zijn motto is: Beter kleine stapjes wel, dan grote nog niet doen…!” Marc is de auteur van de boeken ‘Commercieel Luisteren’ en ‘Overtuigend Luisteren’.

Commercieel Luisteren over oenen, kampioenen en strandballen    Overtuigend luisteren, verdienen door begrijpen