Zo ga je effectief om met je tijd

Zeg eens, hoe effectief deel jij je tijd eigenlijk in? En dan bedoel ik niet alleen dat je de timemanagementtips volgt van de pomodoritechniek, eens per dag social media sites checkt of een goede takenlijst opstelt. Dat zijn uitstekende middelen om doelen te behalen, maar daaronder ligt een vraag die je echt gaat helpen in effectieve tijdsbesteding: doe ik de activiteiten die binnen mijn cirkel van invloed of cirkel van betrokkenheid liggen?

De vakantieperiode breekt voor velen aan. Een moment waarin je de tijd hebt om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Kijk eens kritisch: waar besteedde je het afgelopen jaar de meeste tijd en energie aan? Was het de aankomende reorganisatie op je werk, het mogelijke ontslag van je partner, de tekortkomingen van de leerkracht van je kind, het nieuws?

Effectieve mensen maken onderscheid tussen zaken waar ze invloed op hebben (hun cirkel van invloed) en waar ze betrokkenheid mee voelen (hun cirkel van betrokkenheid). Zij besteden vervolgens hun tijd zoveel mogelijk aan zaken binnen hun cirkel van invloed.

Tijdvreter: betrokken voelen

Bij allerlei zaken zijn we in meer of mindere mate betrokken: bij onze gezondheid, de schoolresultaten van onze kinderen, het werk van onze partner, onze eigen problemen op het werk, een dreigende oorlog etc. Al deze zaken vallen binnen de cirkel van betrokkenheid: je voelt je betrokken, je wilt heel graag dat het goed gaat (met de ander) maar als je kritisch kijkt heb je niet of nauwelijks direct invloed op wat er gebeurt.

Veel tijd en energie besteden aan zaken uit deze cirkel van betrokkenheid levert je vooral frustratie op. Beter is het daarom om je tijd en energie te besteden aan de zaken waar je invloed op hebt.

Tijdgever: invloed uitoefenen

De cirkel van invloed bestaat uit zaken waar je wel invloed op hebt. Wanneer je problemen hebt met een collega kun je de communicatie met hem veranderen. Wanneer je vindt dat er op je werk slecht vergaderd wordt, kun jij een voorstel doen voor een nieuwe vorm of de voorzittersrol naar je toe trekken.

Kijk de komende periode eens kritisch naar je tijdsindeling en laat de cirkels van invloed en betrokkenheid je helpen om er het komen jaar een effectief jaar van te maken.

Met dank aan Stephen R. Covey voor zijn inspiratie.

 

Op zoek naar tips om je tijd beter in te delen? Download hier gratis ons E-book ‘De 10 tips voor Optimaal omgaan met je Tijd’. 

 

Training Time Management

Zou je meer grip willen hebben op je tijd? In deze training leg je in korte tijd de basis voor timemanagement. Benieuwd wat anderen van deze training vonden? Bekijk dan onderstaand filmpje: