World Happiness Day – 5 elementen van een gelukkig leven

Vandaag (20 maart) is het voor de vijfde keer World Happiness Day. Een mooie dag om bij geluk stil te staan (of beter nog: te zijn) en te beseffen wat jou gelukkig maakt.

De laatste jaren is er veel aandacht voor het onderwerp geluk. Zo schreef Onno Hamburger Gelukkig werken, het eerste boek in Nederland dat specifiek gericht is op het actief creëren van geluk binnen het werk. Hierbij beperkt hij zich niet tot de werkomgeving, om gelukkig te kunnen werken moet je ook aandacht geven aan de tijd daarbuiten. Want net zoals je lichamelijke gezondheid profiteert van zaken als niet-roken, voldoende bewegen en gematigd eten en drinken, wint je geest aan veerkracht wanneer je een positieve leefstijl hebt. Deze vijf factoren dragen hier aan bij:

1. Vriendelijkheid

Geef veel aan anderen. Dat is de beste manier om jezelf goed te voelen. Het idee stoelt niet alleen op idealisme, maar ook op psychologisch onderzoek.

2. Spiritualiteit

Zingeving en het besef onderdeel te zijn van iets dat groter is dan onszelf maakt gelukkig. Spiritualiteit is er in verschillende vormen. Wat past bij jou?

3. Natuur

De moderne mens is een werktuig van zijn werktuigen. Het opzoeken van een groene omgeving kan helpen aan dit gevoel te ontsnappen. Gebruik de natuur als tegenhanger van je drukke bestaan. Een wandeling zorgt al snel voor positieve gevoelens, minder piekeren en een betere concentratie.

4. Genieten

Geluk zit in kleine zaken. Wanneer je pas gelukkig wordt van afstuderen, promotie of het weekend ontneem je jezelf veel geluk. Geluksmomenten kunnen ook zijn: een kopje koffie drinken in de zon, een vogel die fluit of het afronden van een taak op je werk.

5. Relaties

De mens is een sociaal wezen. Eenzaamheid en sociale isolatie is niet waar wij voor gemaakt zijn. Natuurlijk is het heerlijk om af en toe tijd voor jezelf te hebben. Toch zijn het vooral relaties met anderen die ons gelukkig maken. Wat was een mooi geluksmoment voor jou? De herinnering die te binnen schiet is 9 op de 10 keer een ervaring met een ander persoon. Bij jou ook?

Ik wens je een jaar vol Happiness want waarom geluk alleen beperken tot een dag in het jaar?

 

Foto: Bruce Mars op Pexels