Slaapexpert Irma Leijten bekent tijdens ons seminar ‘Slaap jezelf gezond’ op 23 november dat haar fascinatie voor slaap voortkomt uit een haat-liefdeverhouding: slapen is heerlijk ténzij het niet lukt. Herkenbaar, natuurlijk. Slapen is nu eenmaal een autonoom proces waar we geen directe invloed op hebben. Probeer maar eens af te tellen van drie tot nul en bij nul in slaap te vallen. Dat gaat helaas niet. Gelukkig heb je wel direct invloed op je slaapkwaliteit. In dit artikel lees je verrassende feitjes over slaap en ontdek je hoe je jouw slaapkwaliteit verbetert.
Op donderdag 8 april 2021 verzorgt Irma Leijten weer een webinar bij ICM over hoe je overdag je nachtrust traint.
In bovenstaande afbeelding zie je een slaappatroon zoals wij die ’s nachts doormaken. De stippellijn staat symbool voor de sluimerstand waarin je het besef van de werkelijkheid verliest. Onder deze lijn zak je door naar lichte slaap, diepe slaap en remslaap. In deze fasen vinden essentiële processen plaats die te maken hebben met ons herstel. Zo wordt in onze diepe slaap ons immuunsysteem hersteld, hormonen worden in balans gebracht waardoor onze bloeddruk en darmflora worden genormaliseerd. We komen tot rust, herstellen en bouwen fysieke energie op. Ook vinden er reparaties plaats aan cellen van onze huid en spieren etc. onder invloed van het groeihormoon.
In de remslaap ruimt ons brein alle ervaringen en emoties van de voorgaande dag op. Wat we moeten onthouden wordt naar ons leercentrum, korte- of langetermijngeheugen gebracht. Wat we niet nodig hebben wordt gedeletet. Daardoor ontstaat orde en ruimte in ons brein waardoor we de volgende dag vernieuwde concentratie hebben.
Daadwerkelijk slapen levert ons dus veel op en is een gouden medaille waard: daar gaan we voor! Maar als dat niet lukt, dan is in bed liggen, bereid zijn simpelweg te rusten zonder dat gepieker de overhand krijgt het beste alternatief, ofwel de zilveren medaille. Je ontspant en voorkomt dat je lichaam prikkels binnenkrijgt: de kans op echte slaap is daarmee het grootst.
Leuk, die zilveren medaille, maar toch kennen we allemaal wel die frustratie van ’s nachts wakker liggen in bed en maar niet kunnen slapen. Wat doe je eraan? Slaapexpert Irma raadt ons aan overdag onze ‘uitknop’ te trainen, want daardoor wordt het makkelijker om dat ’s nachts ook te doen. Door te oefenen met jezelf uitschakelen leer je je gepieker te verminderen en geef je jezelf toestemming om te ontspannen, waardoor dat in slaap vallen automatisch gemakkelijker wordt.
Het trainen van je uitknop kan bijvoorbeeld zo:
Misschien heb je weleens het slaapadvies langs zien komen om op te staan als je langer dan twintig minuten wakker ligt in bed. Niet doen! Door op te staan geef je je lichaam een verkeerd signaal, namelijk dat je weer actief mag worden. Je wilt natuurlijk het tegenovergestelde: ontspannen en slapen. Train de vaardigheid te ontspannen en te rusten door te blijven liggen.
Inslapen wordt gemakkelijker als je een tevreden gevoel hebt over je dag. Bedenk wat jou voldoening geeft en gelukkig maakt. Bijvoorbeeld samenzijn met vrienden of familie, lekker koken en bakken, tijd nemen voor jezelf of zingeving ervaren in je werk. Kun je meer aandacht geven aan deze factoren, waardoor je ’s avonds met meer voldoening de dag afsluit? Heeft je gepieker te maken met werkstress, onderzoek dan hoe je beter je grenzen kunt aangeven, slimmer met energievretende collega’s kunt omgaan of jezelf kunt trainen om voor groepen te spreken.
We helpen je graag met een persoonlijk advies over welke opleiding of training het beste bij je past. Maar ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze adviseurs.
Wij zijn te bereiken op 030 - 29 19 888 van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur.
Voor meer informatie kan je ook de ICM Brochure bestellen