Joke Hensen en Jet Kostzewa: “Wij staan niet boven onze cursisten, wij staan naast ze”

Even voorstellen… dit zijn Joke Hensen en Jet Kostzewa! Twee zeer bevlogen trainers die al meer dan zes jaar intensief samenwerken om cursisten optimaal op te leiden binnen de opleiding Hoger Management Support. De twee vrouwen zijn groot voorstander van continue ontwikkeling en zorgen ervoor dat zij zelf mee ontwikkelen met hun cursisten. Voor het eerst sprak ik twee docenten samen in een duo-interview, wat een ontzettend leuk gesprek was. Tot welke mooie inzichten we samen kwamen, lees je in dit artikel.

Hoe is jullie werk bij ICM en jullie samenwerking tot stand gekomen?

Joke: “Ik werk bij ICM sinds het net twee of drie jaar bestond, al een hele tijd dus. Ik begon met het geven van de opleiding NIMA A en gaandeweg ben ik steeds meer cursussen gaan verzorgen, onder andere de opleiding Hoger Management Support.”

Jet: “Ik ben van origine marketeer en heb tot 2003 in het bedrijfsleven in verschillende branches gewerkt als marketeer, marketing manager en directeur. Later ben ik voor mezelf begonnen, onder andere als trainer en coach. In 2008 ben ik begonnen bij ICM waar ik nu veel verschillende trainingen verzorg.”

“Een jaar of tien geleden kwam ICM een docent te kort bij de opleiding Hoger Management Support en zo ben ik erin gerold. Jet en ik hebben regelmatig contact met elkaar over de opleiding. We bespreken samen wat goed ging in onze groepen en wat beter kan. Ook vragen we elkaar veel advies als we ergens tegenaan lopen met betrekking tot de inhoud of organisatie van de opleiding. Daarnaast zijn we continu actief bezig om de opleiding te verbeteren. Zo heeft de opleiding een aantal jaar geleden een hele andere koers genomen. We zijn overgegaan naar een andere manier van lesgeven gericht op interactie, groepswerk en veel tussentijdse feedback. Ik was de koploper van deze verandering en we hebben elkaar erin meegenomen. Je hebt elkaar nodig tijdens veranderingen als deze, anders loop je vast.”

Hoe beschrijven jullie de ander als trainer?

Joke: “Jet wacht niet af maar neemt het initiatief als dat nodig is. Ze past zich heel makkelijk aan, is slim en een snelle denker. Bovendien staat ze sterk voor een groep cursisten. Ze hangen binnen vijf minuten aan haar lippen omdat ze veel te vertellen heeft, veel weet en het zodanig weet te brengen dat het de cursisten pakt. Wat ik vooral erg mooi vind is dat Jet niet zomaar zendt, ze communiceert met cursisten om echt met ze te verbinden. Jet staat niet boven haar cursisten, ze staat naast haar cursisten.”

Jet: “Joke heeft een heel waardevolle manier van trainen. Ze start een training heel ontspannen, rustig en relaxt. Toen ik meekeek met een van haar trainingen, was mijn eerste gedachte: ‘Help, het programma is zo vol, komt dit wel goed met deze relaxte aanpak?’, maar het kwam zeker goed! Door deze rustige aanpak is Joke in staat om cursisten op hun gemak te stellen en te laten landen, zodat ze zich vertrouwd en veilig genoeg voelen om actief aan de slag te gaan. Dat vond ik heel bijzonder om te zien.”

“Daarnaast vind ik het in onze samenwerking heel fijn dat Joke een kritische blik heeft en feedback op een respectvolle, opbouwende en constructieve manier overbrengt. Ze komt met nieuwe ideeën en speelt in op actuele ontwikkelingen in de markt om die te vertalen naar bruikbare initiatieven voor de opleiding.”

Wat willen jullie zelf nog leren?

Joke: “Al mijn hele leven moet ik leren om los te laten, dit vind ik ongelofelijk moeilijk. Ik zie mijn cursisten er tegenaan lopen dat ze het lastig vinden om dingen los te laten, maar ik moet ook continu tegen mezelf zeggen: ‘laat het los, laat het gaan!’. Volgend jaar staat mijn pensioen op mij te wachten, een hele nieuwe fase in mijn leven waarin loslaten weer een issue zal worden waar ik hard aan moet werken.”

Jet: “Ik ben op dit moment bezig met het afronden van een master managementwetenschappen. Daarnaast wil ik me graag nog verder verdiepen in commissariaat, omdat ik een aantal betaalde voorzitterschappen vervul. In tegenstelling tot Joke mag ik nog zo’n tien jaar werken voordat mijn pensioen voor de deur staat. Daarin vind ik het belangrijk om goed naar mezelf te blijven luisteren zonder anderen tekort te doen. Sommige dagen voel ik me 80, andere dagen voel ik me 20, daar geef ik uiting aan. Ten slotte vind ik het ontzettend belangrijk om het kind in jezelf te blijven koesteren, dat mag er altijd zijn!”